Βλέπετε εκεί έξω καμία ευμάρεια, κάποιου είδους Greek Dream; Καλά δεν το βλέπετε. Και δεν το λέει κάποιος αντιπολιτευμένος την κυβέρνηση. Τα στοιχεία το λένε, όπως τα δημοσίευσαν οι Financial Times. Σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι η 2η φτωχότερη χώρα την Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Μόνο η Βουλγαρία τα πάει χειρότερα από εμάς. Αν όμως δούμε τους δείκτες που προβλέπουν τα μελλούμενα, τα περιθώρια βελτίωσης που έχουν οι γείτονες από το βορρά και κυρίως τα όσα δεν κάνουμε εμείς ως χώρα, τότε φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να τους προσπεράσουμε και να είμαστε εμείς οι… πρώτοι από το τέλος.

«Με το κενό με τη Βουλγαρία να μειώνεται γρήγορα, δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη στην ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα.

ΟΚ και εντάξει, έχουμε περάσει μια οικονομική κρίση (χρεοκοπία, για να συνεννοούμαστε) που διέλυσε το σύμπαν, μας έριξε στον πάτο. Από τότε, ναι, έχει παρατηρηθεί ανάκαμψη. Αλλά από τον πάτο στο λίγο πιο πάνω, δεν είναι δα και… ψηλά.

Οι δείκτες… ευημερούν στη 2η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, λένε οι Financial Times, ισχύει το παράδοξο να είμαστε αυτή τη στιγμή μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη (σε ανάπτυξη, μείωση δημόσιου χρέους) και ταυτόχρονα 2οι φτωχότεροι. Live your myth…

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ έως το 2009 που ξέσπασε η κρίση. Έκτοτε, το βιοτικό επίπεδο σε 10 χώρες της ΕΕ ξεπέρασε το αντίστοιχο της Ελλάδας. Προσεχώς και η 11η, Βουλγαρία; Όλα αυτό δείχνουν.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% από την αρχή της κρίσης, στο ίδιο ποσοστό (30%) μειώθηκαν και οι πραγματικοί μισθοί.

Το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν πρωτοφανές στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, λένε οι ειδικοί, σημειώνοντας πως το πιθανότερο ειναι πως θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα πολλά χρόνια μέχρι να φτάσουμε, αν φτάσουμε, στα επίπεδα που ήμασταν το 2007.

Και με κλιματική κρίση, αρνητικά δημογραφικά στοιχεία να μην κάνουν καθόλου πιο εύκολο το ενδεχόμενο ανάκαμψης, κάθε άλλο.

Φτωχολογιά για σένα κάθε μου τραγούδι δηλαδή, η φάση. Με «τσόντα» πλάνα από το «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο».