ΟΚ, δημοσιογράφοι είμαστε και εμείς, αυτό δηλώνουμε στην εφορία, μας στραβοκοιτάει ο κόσμος κάθε φορά που συστηνόμαστε και λέμε το επάγγελμά μας. Δεν είμαστε όμως εδώ για να χαϊδέψουμε συντεχνιακά αυτιά, ούτε για να υπερασπιστούμε το συνάφι μας άμα δεν το αξίζει. Στα κλισέ για την κακοκαιρία, επί παραδείγματι, δεν μας πρέπει επιείκεια. Καμία.
Κάθε φορά που έρχεται χιονιάς σαν και αυτός που έλαχε στη χώρα μας εσχάτως – κι αυτό είναι το σωστό, Γενάρη μήνα – στα κανάλια, στα sites και στις εφημερίδες παίζει να παίρνουν καρμπόν παλιά κείμενα ανάλογων περιπτώσεων και να αλλάζουν μόνο μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το όνομα που έχουν δώσει οι μετεωρολόγοι στο καιρικό φαινόμενο.
Σε μια προσπάθεια να σώσουμε την τιμή του κλάδου, ερχόμαστε να ξεκινήσουμε καμπάνια για να εξαφανιστούν από τα ρεπορτάζ οι παρακάτω κλισέ εκφράσεις περί κρύου. Πιο πιθανό βέβαια είναι να παγώσει η κόλαση, παρά να καταφέρουμε κάτι, αλλά δεν βαριέσαι, παγωνιά κάνει, κάπως πρέπει να ανάψουν τα αίματα…
Αυτά τα κλισέ για την κακοκαιρία θέλουμε να τα… κάψουμε
Η χώρα στην κατάψυξη
Στην κατάψυξη μπαίνουν κρέατα, ψάρια, παγωτά, όχι και χώρες. Και ΟΚ, μπορεί την πρώτη φορά που ειπώθηκε να ήταν ως και χαριτωμένο, όμως αυτό έχει πάψει να ισχύει εδώ και (κακό) καιρό ως συνθήκη.
Σε λευκό κλοιό
Υπάρχει και κάτι καλό σε αυτό το κλισέ. Γέννησε το παρακάτω επικό meme, το μάλλον περίφημο πια «Σε λευκό Clio ο Άγιος Στέφανος»:
Άρα υπηρέτησε το σκοπό του, δημιούργησε κάτι ωραίο, φτάνει όμως πια. Δεν μπορεί να ακούγεται σε κάθε κακοκαιρία που φτάνει ως την Αττική.
Επέλαση του χιονιά
Ανάλογα με τις περιστάσεις και το πόσο καταστροφικό είναι το φαινόμενο μπορεί να μπει και το «φονικός» μπροστά από το «χιονιάς» – φτου σκόρδα και μακριά από μας.
Το αγαπάνε πολύ στα δελτία ειδήσεων, το αναπαράγουν πολλάκις οι βαριόμοιροι ρεπόρτερ που έχουν σταλεί στην πρώτη γραμμή και τρέμουν από το κρύο ενώ δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης στο αγιάζι…
Είδαμε επιτέλους άσπρη μέρα
Είναι μία έκφραση που ανεχόμαστε, χαμογελάμε κιόλας, αν την ακούσουμε σε ένα καφενείο από παππούδες. Τους θυμίζει τα αστεία που λέγανε στα νιάτα τους όταν είχε βαριά κακοκαιρία, είναι άρα ως και συναισθηματικό.
Αλλά εκεί εξαντλείται η ανοχή μας. Μετά γίνεται ως και μαζοχιστικό να καθόμαστε να ακούμε να το αναπαράγουν ορισμένοι χαμογελώντας μάλιστα σε στιλ «κοίτα τι σκέφτηκα και είπα».
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε απέραντα παγοδρόμια
Ακόμα μια αγαπημένη φράση σε «έμπα» τηλεοπτικού θέματος περί επιδείνωσης του καιρού – προς υπεράσπιση των συναδέλφων στην TV είναι η φύση του Μέσου τέτοια, που το σηκώνει το κλισέ.
Το θυμηθήκαμε τώρα που «αγρίεψε ο καιρός και έδειξε τα δόντια του» (είδατε τι κάναμε εδώ, ε;).