Δεκατέσσερις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι μέχρι στιγμής ο θλιβερός απολογισμός από τη γρίπη. Άλλος ένας άνθρωπος κατέληξε σήμερα, νικημένος από έναν φαινομενικά αθώο ιό, που, όμως, έχει σοβαρότατες επιπλοκές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν τη σφοδρότητα του Η1Ν1, που ευθύνεται για101 εισαγωγές στην εντατική – αριθμός ρεκόρ σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι. Άλλα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα και, Κύριος οίδε, πόσοι είναι ακόμη οι αδιάγνωστοι,καθώς, όποιος νοσεί, δεν πάει απαραίτητα στον γιατρό, πόσω μάλλον στο νοσοκομείο… Στα σημερινά κρούσματα στις ΜΕΘ συμπεριλαμβάνεται ένα, ακόμη, 2χρονο παιδί, που εισήχθη στηνεντατική του Παίδων “Αγία Σοφία”, ένα άτομο 58 ετών και μία έγκυος 28 ετών.
“Η ανάγκη θωράκισης της κοινότητας καθίσταται επιτακτική” δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής. “Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι, αυτή τη στιγμή, περίπου οι μισοί ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Είμαστε, δε, πολύ παραπάνω σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι”.
Μικροβιολόγοι και λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καθημερινά λαμβάνουν το report από τα νοσοκομεία της χώρας, όπου αναφέρονται τα νέα περιστατικά, αλλά και πόσοι άνθρωποι κατέληξαν. Πάντως, αυτό που για εκείνους είναι μείζον στην παρούσα φάση, είναι η παράμετρος “παιδιά” και, δη, υγιή, δίχως κάποιος πρόβλημα υγείας. Γιατί στις μικρές ηλικίες το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο, ακόμη, και άρα πιο ευάλωτο σε ιούς και σε λοιμώξεις. Πάντως μέχρι ώρας δεν έχει αλλάξει η εμβολιαστική πολιτική για τα παιδιά σε σχέση με τη γρίπη, σύμφωνα με τον καθηγητής παιδιατρικής, πρόεδρος της ελληνικής και της παγκόσμιας παιδιατρικής εταιρίας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.
Την ίδια ώρα, γη και ύδωρ για ένα κρεβάτι εντατικής δίνουν κι άλλοι βαρέως πάσχοντες, αλλά 200 κρεβάτια παραμένουν κλειστά. Το προσωπικό των νοσοκομείων, με περίσσευμα ανθρωπιάς, κάνει τα αδύνατα δυνατά να διαχειριστεί τα νέα περιστατικά, παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά κ.ά. Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, έλεγαν στο healthmag ότι πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να γίνουν κινήσεις ματ, που να αφορούν στην ενδυνάμωση του εμβολιαστικού κινήματος και στην εξεύρεση πόρων, ώστε να πάψουν να πληρώνουν οι ασθενείς τα 50 ευρώ της εξέτασης, που επιβεβαιώνει τη γρίπη, από την τσέπη τους.