Μιλάμε για έναν ιό που, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, “φλερτάρει” με πολύ νέες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι αυτή την ώρα άλλα δύο παιδιά είναι στις ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση, από επιπλοκές της γρίπης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα παιδί 2 ετών που νοσηλεύεται στην εντατική του ΜΗΤΕΡΑ κι ένα, ακόμη, 15χρονο, που νοσηλεύεται στην εντατική του Παίδων Πεντέλης. Επιπλέον άλλα δύο παιδιά, το ένα 19 μηνών και το άλλο 11,5 χρόνωννοσηλεύονται σε κλινικές του ΜΗΤΕΡΑ και του ΙΑΣΩ αντίστοιχα, ενώ το 9μηνο βρέφος στο Παίδων δίνει τη δική του μάχη να κρατηθεί στη ζωή.
Τα νέα στοιχεία εντείνουν τον τρόμο μεταξύ των πολιτών, αλλά και τον προβληματισμό των ειδικών, που βλέπουν να μειώνεται συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν, καν, κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ξεκινήσαμε να λέμε ότι το 70% των ασθενών είναι κάτω των 60 χρόνων, μετά διαπιστώσαμε ότι, όσο περνούν οι μέρες, 1 στους 4 είναι κάτω των 50 χρόνων και τώρα, σίγουρα, ο μέσος όρος των ασθενών έχει πέσει κι άλλο, δεδομένου ότιαρρωσταίνουν σοβαρά και πολλά παιδιά και πολλοί νέοι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της επικράτειας 60 άτομα – συνολικά έχουν περάσει από τις ΜΕΘ 93 ασθενείς. Για την ώρα ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στα 13 θύματα. Το άλλο άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι γέμισαν οι ΜΕΘ με νέους ανθρώπους. Μιλάμε για ηλικίες 34, 47, 28, 44, 37 ετών, πολλοί εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι και, μάλιστα, χωρίς να πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
“Στην παρούσα φάση, ακόμη και νεαρά άτομα, όταν ξεκινούν να έχουν συμπτώματα που επιμένουν,πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στον γιατρό και να παίρνουν άμεσα αντιϊκά φάρμακα. Ο ιός του 2009 έχει, πια, αυτά τα χαρακτηριστικά. Πιάνει και μικρές ηλικίες” τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.
Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε κατοίκους του λεκανοπεδίου. Αρκετά είναι τα περιστατικά σε Λάρισα, Πάτρα και Ρέθυμνο. Τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε εγρήγορση, καθώς αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα έξοδα των εξετάσεων. Η έλλειψη χρημάτων έχει ως συνέπεια να μη γίνεται σωστή επιδημιολογική επιτήρηση και σωστή διάγνωση και γίνονται μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνεται σωστή επιτήρηση και ενημέρωση για τη γρίπη.