Άλλο ένα θύμα μετράμε από την έλευση της γρίπης, που, όπως φαίνεται, ξεκίνησε πολύ επιθετικά φέτος. Το πρωί κατέληξε ο 59χρονος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και είχε προσβληθεί από τον ιό γρίπης με το στέλεχος Η3Ν2.
Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, νόσησε από το στέλεχος Η3Ν2 του ιού, και όχι από μεταλλαγμένο στέλεχος, όπως ακούστηκε αρχικά. Με τον 59χρονο ο αριθμός των ατόμων, που έχουν καταλήξει από την γρίπη μέχρι αυτή την ώρα, ανέρχεται σε 4, τρεις άνδρες και μία νέα γυναίκα. Η γρίπη φέτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, τονίζουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και “προτιμά” τους νέους ανθρώπους. Επιπλέον τουλάχιστον 22 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και πολλούς άλλους που κολλάνε τον ιό, αλλά δεν πάνε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, τα κρούσματα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Πολλοί ασθενείς, έχοντας εμπειρία περασμένων ετών, είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής και την αντιμετωπίζουν από το σπίτι τους με αντιϊκά φάρμακα. Μεγάλη προσοχή απαιτείται από εκείνους που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα. Είναι οι πρώτοι στη λίστα με όσους πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, προκειμένου, αν κολλήσουν γρίπη, να μην εμφανίσουν κάποιες από τις σοβαρές της επιπλοκές, που συχνά αποβαίνουν μοιραίες. Οπότε, φανταστείτε την έκπληξη των ειδικών, όταν έμαθαν ότι μεγάλο ποσοστό από όσους έχουν νοσήσει σοβαρά και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο! Τα στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιωθούν αύριο, αλλά οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 στους 10 ανεμβολίαστους πάσχοντες.
Οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν ότι το μόνο προληπτικό μέτρο για να αποφύγει κάποιος τα χειρότερα είναι να εμβολιαστεί – το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει φτιάξει σχετικό βίντεο, που μπορείτε να το δείτεΕΔΩ. Όμως το γεγονός ότι πάρα πολλοί πολίτες είναι ανασφάλιστοι, σε συνδυασμό με την αμέλεια, “φρενάρει” τους εμβολιασμούς, που, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι κι εδώ αποδεικνύονται πολύτιμοι.
Όσο για το ζήτημα εμβολιαστικής κάλυψης, που ενσκύπτει κάθε χρόνο – μετά και την επιδημία του 2009 – οι ειδικοί εξηγούν ότι κανένα απολύτως εμβόλιο δεν παρέχει κάλυψη 100%. “Καλύπτουν σε ένα 60-85%, που είναι πολύ καλό ποσοστό” λένε χαρακτηριστικά.
Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται
Όλα τα υγιή παιδιά πάνω από 6 μηνών. Με την επέκταση του εμβολιασμού δημιουργείται ένα “τείχος ανοσίας” στα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία αποτελούν δεξαμενή του ιού, που θα εμποδίσει τη μετάδοση του ιού στο σπίτι και στην κοινότητα.
Όταν τα αποθέματα του εμβολίου είναι περιορισμένα (όταν δεν υπάρχει επάρκεια των εμβολίων) ο εμβολιασμός εστιάζεται στις εξής ομάδες πληθυσμού:
Βρέφη από 6 μηνών έως παιδιά 4 ετών
Ενήλικες 50 ετών και πάνω
Οι πάσχοντες από ΧΑΠ και άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα (εκτός της υπέρτασης), νεφρικές, ηπατικές, νευρολογικές, αιματολογικές, ή μεταβολικές παθήσεις (κυρίως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη)
Ασθενείς με ανοσοκαταστολή λόγω λήψης φαρμάκων ή πάσχοντες από Έιτζ
Οι έγκυοι ή όσες πρόκειται να κυοφορούν κατά τη διάρκεια των μηνών (Νοέμβριο- Μάρτιο) που παρατηρείται έξαρση της γρίπης
Από 6 μηνών έως 18 ετών που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη εφόσον έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο REY μετά από γρίπη
Οι επαγγελματίες υγείας ή/και όσοι φροντίζουν χρονίως πάσχοντες ασθενείς
‘Οσοι φροντίζουν ή έχουν επαφές με παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. Δώστε μεγαλύτερη έμφαση σε εκείνους που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, τα οποία δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν
Παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40
Όλοι όσοι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητα(π.χ αστυνομικοί, πυροσβέστες εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης)