Το ζευγάρι έχασε το μωρό του, τον Ράιλι, στις 17 Μαρτίου 2015, όταν ήταν μόλις 32 ημερών, λόγω επιπλοκών του κοκύτη. Το συγκλονιστικό είναι ότι το παιδί τους θα είχε σωθεί, εάν η μητέρα του είχε εμβολιαστεί στην περίοδο της εγκυμοσύνης. «Δυστυχώς κανείς δεν μου είπε να εμβολιαστώ όταν ήμουν έγκυος.
Αν το είχα κάνει, ο Ράιλι θα ήταν σήμερα ζωντανός» λέει η μητέρα με δάκρυα στα μάτια. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τον χαμό του παιδιού, οι γονείς του έμαθαν ότι, σε αντίθεση με την Αυστραλία, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία συνιστάται εμβολιασμός των εγκύων κατά του κοκκύτη. Έτσι ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης του κοινού, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τις συστάσεις της στο συγκεκριμένο θέμα. Και τα κατάφεραν. Οι συστάσεις στην Αυστραλία άλλαξαν και, πλέον, οι έγκυοι εμβολιάζονται.
Στη χώρα μας ο εμβολιασμός εναντίον του κοκκύτη εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων και στις ελληνίδες εγκύους, οι οποίες πρέπει να κάνουν μία δόση του τριπλού εμβολίου διφθερίτιδας – τετάνου – ακυτταρικού κοκκύτη, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα της κύησης. Η ίδια σύσταση ισχύει και για τις ανεμβολίαστες λεχώνες.
Ο εμβολιασμός συνιστάται ανεξάρτητα από το μεσοδιάστημα προηγούμενου εμβολιασμού είτε με το τριπλό εμβόλιο είτε με το διπλούν διφθερίτιδας – τετάνου. Σύμφωνα με τοΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ο κοκκύτης είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού, που προκαλείται από το βακτήριο αιμόφιλος του κοκύτη. Μεταδίδεται με τον βήχα και το φτάρνισμα ή με την άμεση επαφή με αναπνευστικά εκκρίματα του πάσχοντος. Κάθε χρόνο καταγράφονται 50 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο και 300.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του.