Αυτό τόνισαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου ενόψει του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελέγχου Λοιμώξεων,που θα γίνει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία επιτήρησης από το ΚEΕΛΠΝΟ στις 28 μέρες νοσηλείας οι θάνατοι των ασθενών από πολυανθεκτικά βακτήρια αγγίζει το 38%, ενώ σε ειδικές κατηγορίες ασθενών (για παράδειγμα ανοσοκατεσταλμένους και ασθενείς που κανουν αιμοκάθαρση) εκτοξεύεται στο 50%.
Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων ισχύει νέο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να το εφαρμόσουν, πρωτίστως για την ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για την επιβίωση του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής.
Παράλληλα συνεχίζει να είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για 23.000 ετησίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το ετήσιο κόστος των επιπτώσεων των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με αντίστοιχα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ και 1δισεκατομμύριο στερλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.
Όλοι οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι το «όχημα» για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία είναι η ένταξη της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πραγματικότητα, η οποία αποτελεί διαχρονική προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων. Είναι σημαντικό, τόνισαν οι επιστήμονες, τα μέτρα πρόληψης όπως η υγιεινή των χεριών και ο εμβολιασμός, να πιστοποιηθούν με κάποιο σύστημα ποιότητας σε όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία.
Σχετικά με τον εμβολιασμό του προσωπικού των νοσοκομείων οι ειδικοί τόνισαν ότι αρνούνται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος (πχ αν υπάρχει παιδί στην οικογένεια ή κάποιο υποκείμενο νόσημα).
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στη χώρα μας εμβολιάστηκε για γρίπη μόλις το 11% του προσωπικού των νοσοκομείων και πρόπερσι μόλις το 4%.