Λίγα είναι τα αποστάγματα που διηγούνται αυθεντικά την ιστορία του τόπου, των υλικών και των ανθρώπων τους. Ένα αποσταγμά οφείλει να λειτουργεί και σαν κιβωτός γνώσης, κουτλούρας και ιστορικότητας. Αυτός δεν είναι ο δρόμος για την επιτυχία -αυτό άλλωστε θα ήταν ένας στόχος εφήμερος- αλλά ο δρόμος προς την ουσία των πραγμάτων. Ένα δρόμος που οδηγεί στο μελλον, όμως θα πρέπει πάντα να προφέρει ανοιχτή θέα προς την αφετηρία, εκεί όπου ξεκινούν όλα. Έτσι συμβαίνει όταν πυξίδα είναι η γνήσια περιεργεια προκειμένου να εξερευνήσεις όσα φανερώνει απλόχερα η ίδια η φύση: να σεβαστείς τους μηχανισμούς της, να συντονιστείς με τους ρυθμούς της, να κατανοήσεις τη βαθύτερη σχέση της με την ιστορία ενός τόπου.

Το premium mezcal The Lost Explorer είναι ένα από αυτά τα αποστάγματα. Διαθέτει μια πρώτη ύλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, την αγαύη. Διαθέτει καταγωγή, την Οαχάκα στο Μεξικό, μια περιοχή γνωστή για την ιστορική κληρονομία της, τη βιοποικιλότητά της και το πνεύμα αλληλεγγύης της. Όλα αυτά έρχεται να τα συμπληρώσει το πάθος, η γνώση και σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον του Mezcalero Don Fortino Ramos, ο οποίος υπηρετεί εμφορείται από το όραμα να κάνει το The Lost Explorer το πιο βιώσιμο mezcal στον κόσμο. Η αυθεντικότητα δεν έχει συνταγή, δεν τη βρίσκεις στα βιβλία. Έχει όμως συστατικα και είναι ακριβώς όσα αναφέραμε παραπάνω: πρώτη ύλη, τόπος, κληρονομία, γνώση και όραμα.

Όσα χωρούν δηλαδή σε ένα μπουκάλι The Lost Explorer. 

Μια άφιξη που συναρπάζει – τρεις ποικιλιες που ξεχωρίζουν

Το πολυβραβευμένο mezcal για το 2021 ήρθε φέτος στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CHE Cocina y Barra Sudamericana, σε μία ξεχωριστή βραδιά που έφερε στο προσκήνιο μεξικάνικες γεύσεις και αρώματα, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στους γνήσιους λάτρεις του mezcal και σε όσους είχαν την περιέργεια να το γνωρίσουν και να το γευτούν, ανακαλύπτοντας τη φιλοσοφία του “Slow down & Sip curiously”.

To The Lost Explorer επαναπροσδιορίζει την κατηγορία του mezcal μέσα από τρεις ποικιλίες αγαύης, το Espadín, το Tobalá και το Salmiana, παράγοντας μια απαλή, ισορροπημένη και κομψή γεύση, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της εκάστοτε αγαύης και της επιτρέπει να ξεχωρίσει.

Η τέχνη της απόσταξης

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στον Mezcalero πρώτης γενιάς του The Lost Explorer, τον Don Fortino Ramos. Πρόκειται για μια εμβληματική προσωπικότητα και ψυχή του brand. Αυτοδίκτακτος και βραβευμένος για τη δουλειά του, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω το mezcal και τα μυστικά του. Με έδρα του την Oaxaca (Οαχάκα), έχει αφιερώσει τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του στην τέχνη και την απόσταξη του mezcal. Η αγάπη του για τη φιλοσοφία του mezcal μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και στόχος του είναι η τελειοποίηση της τεχνικής του με πρωταρχικό στοιχείο τη φροντίδα της φύσης.

Οαχάκα: η γη των μύθων

Το αποτύπωμα της πολιτισιτκής κληρονομιάς αυτής της ιδαίτερης περιοχής στο Μεξικό δεν περνά μόνο σε κάθε γουλιά του Τhe Lost Explorer, αλλά είναι εμφανής και στην εμφάνισή του. Το λογότυπο που είναι χαραγμένο στις φιάλες των μπουκαλιών αντιπροσωπεύει τα τέσσερα φυσικά οικοσυστήματα του κόσμου – δάσος, ωκεανός, έρημος και ήλιος. Τα «πλάσματα» σε κάθε ετικέτα γνωστά ως Alebrije, είναι εμπνευσμένα από τον πολιτισμό και τους μύθους της Οαχάκα. Επιπλεόν το όραμα για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη αποκτά υπόσταση μέσα από τη διαδικασία παραγωγής των φιαλών. Τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από περισσότερα από 50% ανακυκλωμένα υπολείμματα κρυστάλλου, με πώμα από φυσικό πιστοποιημένο ξύλο και με βιοδιασπώμενο φυσικό κερί μέλισσας από το Μεξικό.

Η μεξικανική κουλτούρα στο ελληνικό κοινό

Επιστρέφοντας Ελλάδα, στο πλαίσιο του event, oι καλεσμένοι κατέφθασαν δοκιμάζοντας για αρχή μία ελληνική εκδοχή welcome drink με βάση το The Lost Explorer Espadín και κύρια στοιχεία τη μαστίχα & τον βασιλικό. Στη συνέχεια, η επίτιμη καλεσμένη, Brand Ambassador, agave expert Montserrat Franco, παρουσίασε τη φιλοσοφία και την ιστορία του The Lost Explorer, μεταφέροντας την αγάπη της και το πάθος της για το ξεχωριστό αυτό mezcal. Σχετικά με την λανσάρισμα στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά «Πιστεύω ότι το The Lost Explorer mezcal μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του Έλληνα και να έχει μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό. Ο λόγος είναι ότι είναι μέρος μίας παράδοσης χρόνων και συνυφασμένο με τη Μεξικάνικη κουλτούρα. Είναι ένα ποτό φτιαγμένο από τις ίδιες τις κοινότητες και πάντα μία αφορμή για γιορτή». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Στέλιος Μαγουλάς, Spirits Manager του brand για να μυήσει τους καλεσμένους στις ιδιαίτερες γευστικές νότες των 3 διαφορετικών mezcal με συνοδεία εκλεκτών και απλών ελληνικών γεύσεων, «παντρεύοντας» έτσι την Ελληνική και Μεξικάνικη κουλτούρα.  

H βραδιά ολοκληρώθηκε με τους καλεσμένους να απολαμβάνουν δροσερά cocktail με βάση το διαλεχτό mezcal και καλοκαιρινή διάθεση γεμάτη χρώματα, μεξικάνικο αέρα και λάτιν ρυθμούς.

Ένα όραμα που αξίζει να παλέψεις για αυτό

Το Τhe Lost Explorer mezcal έχει μια μακροπρόθεσμη αποστολή, να γίνει η πιο βιώσιμη μάρκα mezcal στον κόσμο. Τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ενώ προσπαθεί συνεχώς να ανεβάζει τον πήχη, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο ξύλο και λίπασμα που δημιουργείται από απόβλητα αγαύης, αναφυτεύοντας τουλάχιστον τρεις αγαύες για κάθε απόσταξη μίας αγαύης και εγκαθιστώντας ηλιακούς συλλέκτες για την αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας.

To The Lost Explorer mezcal ήρθε για να μας ταξιδέψει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια γεύσης και αρωμάτων και να μας προσκαλέσει σ’ ένα ταξίδι όπου η έμπνευση, οι γεύσεις, η τάση να ανακαλύπτουμε διαρκώς, να χανόμαστε για να ξαναβρεθούμε αλλά και να ζούμε με περιέργεια…κυριαρχούν!