Το Μαλάουι είναι μια μικρή χώρα στην νοτιοανατολική Αφρική η οποία παλεύει για να διατηρήσει την άγρια ζωή. Το «Καταφύγιο άγριας φύσης στο Μαλάουι» είναι νέα σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων του Viasat Nature και καταγράφει όσα συμβαίνουν στο μοναδικό κέντρο διάσωσης άγριων ζώων της χώρας. Η ομάδα που εργάζεται εκεί διαθέτει μέλη αφοσιωμένα στη διάσωση κα την περίθαλψη τραυματισμένων και εγκαταλελειμμένων ζώων και διασφαλίζουν ότι θα επιστρέψουν πίσω στο περιβάλλον όπου ανήκουν. Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 19:00.

Επικεφαλής της ομάδα είναι η Αμερικανή κτηνίατρος Δρ. Αμάντα Σαλμπ. Υπεύθυνη για τη φροντίδα των ζώων είναι η ολλανδικής καταγωγής Άλμα βαν Ντορενμάλεν, η οποία γνωρίζει κάθε ένα από τα 200 ζώα που φιλοξενούνται στο κέντρο.

Το Μαλάουι είναι μία από τις φτωχότερες της Αφρικής και οι πόροι για τη συντήρηση του κέντρου είναι ελάχιστοι. Η ομάδα λοιπόν πρέπει να αυτοσχεδιάσει και να εργάζεται με όσα έχει στη διάθεσή της. Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συχνές, ενώ οι υποδομές δοκιμάζονται κατά την εποχή των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, το έργο αυτών των ανθρώπων δεν γίνεται να σταματήσει. Όταν  η Αμάντα βρίσκεται σε αποστολή αναζήτησης τραυματισμένων ζώων, την επίβλεψη του κέντρου αναλαμβάνει η Βρετανή κτηνίατρος Σόφι Ουίντοουσον, η οποία καλείται να κάνει επεμβάσεις κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η προστατευόμενη περιοχή στην Vwaza Marsh καλύπτει έκταση άνω των  1,000 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, ο πληθυσμός των ελεφάντων, ο οποίος κάποτε έφθινε επικίνδυνα, τώρα βρίσκεται ξανά σε άνθιση. Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, η Αμάντα βρίσκεται σε περιπολία και εντοπίζει έναν νεαρό ελέφαντα που είχε πιαστεί σε μια παγίδα. Με τη χρήση ειδικού αναισθητικού, ακινητοποιεί τον ελέφαντα και στη συνέχεια πλησιάζει για να φροντίσει το τραύμα του.

 

Στη επόμενα επεισόδια, παρακολουθούμε την Αμάντα να περιθάλπει μια αντιλόπη με ένα σοβαρό τραύμα στο πρόσωπο που προκλήθηκε κι αυτό από παγίδα ή να επιχειρεί να περάσει κολάρου εντοπισμού σε ένα τσιτάχ, αλλά και σε έναν αγριεμένο ελέφαντα.

Στο «Καταφύγιο άγριας φύσης στο Μαλάουι» η Αμάντα και η ομάδα της προσφέρουν μια δεύτερη ευκαιρία για ελευθερία και επιβίωση σε 60 άγρια ζώα. Ανάμεσά τους θα βρούμε μαϊμουδάκια, έναν μεγάλο μπούφο, ένα σερβάλ, μια αντιλόπη, σπάνιες σαύρες και τρεις σκατζόχοιρους.

Όπως λέει η Αμάντα: «Η δουλειά μου είναι ένα βλέπω τα ζώα να επιστρέφουν πίσω στην άγρια φύση. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μεγαλώνουν εδώ και κάποια στιγμή πηγαίνουν στο δάσος. Τη λατρεύω τη δουλειά, είναι σπουδαίο να το βλέπεις όλο αυτά».

Τα έξι επεισόδια της σειράς του Viasat Nature «Καταφύγιο άγριας φύσης στο Μαλάουι» προβάλλονται κάθε Κυριακή.