Φεύγοντας από το γραφείο μια Δευτέρα πρωί, το μόνο που ήξερα ήταν πως θα πρέπει να περάσω αρκετές ώρες γυρίσματος στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και πως θα είμαι η τυχερή της ομάδας που θα οδηγήσει το νέο Suzuki Swift Hybrid. Χρειάστηκε να φτάσω μόλις έξω από το γκαράζ για να καταλάβω πως το highlight της όλης εμπειρίας, δε θα ήταν το γύρισμα, αλλά το ίδιο το αυτοκίνητο.

Εξωτερικά, η σχεδίασή του είναι πιο αθλητική σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, έχει αποκτήσει εξάγωνη μάσκα μπροστά, οι χειρολαβές των πίσω θυρών έχουν ανέβει δίπλα στα παράθυρα, χαρακτηριστικό των coupe αυτοκινήτων. Στο πίσω μέρος, το πάνω τμήμα των φτερών ξεχωρίζει, για ακόμη πιο σπορ εμφάνιση. Μπαίνοντας μέσα κι έχοντας καθίσει στο κάθισμα του συνοδηγού, το πρώτο που παρατηρώ είναι το σύγχρονο και εκλεπτυσμένο design, το εξίσου μοντέρνο καντράν και την οθόνη multimedia 7”, η οποία συνειδητοποιώ ότι είναι αφής, και τόσο εύκολη στον χειρισμό της που δε θα με αναγκάσει να πάρω καν τα μάτια μου από τον δρόμο σε όλη τη διαδρομή.

Πριν όμως περάσουμε στις λεπτομέρειες, είναι καλύτερα πρώτα να πάρεις και εσύ μια εικόνα από το νέο Suzuki Swift:

Πατάω το κουμπί εκκίνησης και ενώ βγαίνω στον δρόμο προς την παραλιακή και το Swift με ειδοποιεί για σήματα κυκλοφορίας ή για το γεγονός ότι οδηγώ πολύ κοντά σε κάποιο άλλο όχημα, αντιλαμβάνομαι πως η γοητεία του βασίζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά του, τα οποία και το έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Υβριδικό σύστημα

Το Swift είναι ένα μοντέλο που ακολουθεί την εποχή του. Αυτό για την έκδοση GLX 1.200 κυβικών που οδηγούσα εγώ μεταφράζεται σε ελάχιστη κατανάλωση, μηδαμινές εκπομπές ρίπων (Co2 88 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο) και εξοικονόμηση χώρου. Πρακτικά, το νέο Swift Hybrid μπορεί να κάνει κάθε οδηγό για την επιλογή του σε αυτοκίνητο, όχι απλώς χωρίς να έχει θυσιάσει ποιοτικά κριτήρια που είχε κατά νου εξαρχής, αλλά έχοντας πολλαπλασιάσει τα οφέλη του από το αυτοκίνητό του σε χρήματα, χώρο και περιβαλλοντική συνείδηση.

Ασφάλεια

Πρόκειται για το ασφαλέστερο αυτοκίνητο στην κατηγορία του. Αυτή τη νίκη εξηγεί το Dual Sensor Brake Support που διαθέτει, το οποίο λειτουργεί με αισθητήρα laser, αλλά και με μια κάμερα. Κάθε φορά που κάποιος πεζός περνάει μπροστά από το Swift Hybrid ή σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο φρενάρει απότομα ή αγνοήσει κάποιο STOP, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα και ειδοποιεί τον οδηγό. Επιπλέον, σε σούπερ ασφαλές μικρό αμάξι το έχουν αναδείξει το Blind Spot Monitor που διαθέτει και κάνει τον εφιάλτη της νεκρής γωνίας παρελθόν. Επιπλέον, με συστήματα προειδοποίησης εκτροπής αυτοκινήτου και αλλαγής λωρίδας, δεν αφήνει περιθώρια για άγχος σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την οδηγική ασφάλεια. Η Suzuki περιγράφει όλα τα παραπάνω προηγμένα συστήματα ασφάλειας ως Suzuki Safety Support.

Άνεση

Με εργονομική καμπίνα που αυτόματα κάνει το Swift Hybrid άνετο για τον οδηγό και τους επιβάτες, ένα από τα πιο ευρύχωρα μικρά αυτοκίνητα το καθιστούν οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι του και το άνετο πίσω κάθισμα. Το Swift Hybrid πρακτικά επιβεβαιώνει εκείνη τη φράση που θέλει τα αυτοκίνητα να μπορούν να λειτουργήσουν και ως δεύτερα σπίτια.

Επιστρέφοντας στο γραφείο μετά το γύρισμα, έχω στο μυαλό μου τη φράση «Make Your Mark” του spot της Suzuki. Συνειδητοποιώ πως η εμπειρία μου με το Swift Hybrid με βοήθησε να καταλάβω, πως αν με την κάθε επιλογή σου όντως αφήνεις το αποτύπωμά σου, η επιλογή αυτοκινήτου είναι από τις πιο σημαντικές. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι καθόλου δύσκολη.