Η πόλη μας, εκτός από τα κακά κι άσχημα, που της χρεώνουμε, έχει και μπόλικα όμορφα πράγματα να δεις. Μουσεία, γραφικά στενά, υπέροχα κτίρια κι εκθέσεις για πράγματα, που συνέβησαν χρόνια πριν, ωστόσο η σημασία τους, είναι αδιαπραγμάτευτη μέχρι σήμερα. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν για οτιδήποτε συμβαίνει στην πόλη μας και κάπως έτσι, πέσαμε πάνω σε αυτή για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα.

Συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ λοιπόν, διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), από τις 12 Νοεμβρίου 2019 έως 29 Μαρτίου 2020, αποτελούμενη από στοιχεία του τεκμηριωμένου υλικού του Ιστορικού Αρχείου της, την ολοκλήρωση των 90 χρόνων (1929-2019) από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος, καθώς και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα. Σαν ιστοριολάγνοι που κυνηγάμε τέτοιες εκθέσεις, μας έκατσε ταμάμ. Σε ωραίο σημείο, προσβάσιμο και με τον ηλεκτρικό, χωρίς είσοδο, μια ωραία Παρασκευή απόγευμα βρεθήκαμε εκεί.

Στην έκθεση υπήρχε μπόλικο φωτογραφικό υλικό (σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση). Μαζί τους, έβρισκες και αρχιτεκτονικά Σχέδια και Χάρτες ( επίσης σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση). Παράλληλα στον χώρο εκθέτονταν και έγγραφα, τεκμήρια (Συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, βιβλία), μαζί με αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920.  Προσωπικά ξεχώρισα την τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα, αλλά και την ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, με ωραία αισθητική και επενδυμένη ηχητική επιμέλεια.

H έκθεση, ήταν χωρισμένη σε 3 βασικές ενότητες. Η πρώτη ήταν η Σύνθετη Κατασκευή, που παρουσίαζε όλα όσα συνέβησαν για να δημιουργηθεί το Φράγμα. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο: Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο, κάνοντας focus σε όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν πίσω από το Φράγμα.  3η ενότητα ήταν η Διατήρηση στη μνήμη, που περιλάμβανε πλούσιο ιστορικό υλικό σχετικά με αυτή.

Τα φανταστικά πρόσωπα στους σελιδοδείκτες που δίδονται στους επισκέπτες κατά την είσοδό, τους ξεναγούν στην ΄Εκθεση μέσα από ένα ευρηματικό παιχνίδι. 

Μία διαδραστική κατασκευή για τους μικρούς επισκέπτες, τους καλεί να ανακαλύψουν και να συλλέξουν στοιχεία, εστιάζοντας σε ό,τι τους κάνει εντύπωση, ώστε να αφηγηθούν στη συνέχεια τις δικές τους μοναδικές ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες.

Πήγαμε κι αν είχαμε τη δυνατότητα θα ξαναπηγαίναμε.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε την ΕΥΔΑΠ στα social media: FacebookInstagramTwitterLinkedInYouTube  ή επισκεφτείτε το www.eydap.gr