Κάποτε ήταν ένας τρόπος να εξηγήσεις τη δημιουργία του κόσμου. Κάποτε ήταν ιστορίες για να λατρεύεις τους θεούς. Κάποτε δίδασκαν τον κόσμο πώς να ζει και πώς να σκέφτεται. Οι μύθοι είναι ένα απ’ τα πιο σπουδαία κομμάτια κάθε ανθρώπινου πολιτισμού, κι ακόμα και σήμερα αξίζει να τους ξέρεις, να τους διαβάζεις, να τους λες και να τους σκέφτεσαι. Ένα πράγμα μόνο δεν πρέπει να κάνεις με μύθους. Να τους πιστεύεις!

Φυσικά δεν μιλάω για μύθους σαν κι αυτούς του Αισώπου, αλλά για ψέματα και μπούρδες που για κάποιο λόγο σήμερα οι άνθρωποι τους καταπίνουμε ασάλιωτους. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να στους πω, τους ξέρεις: μας ψεκάζουν, οι άνθρωποι ποτέ δεν πήγαν στο φεγγάρι, το ζώδιο ρυθμίζει τη ζωή σου. Κι αυτά είναι μόνο το αρχικό στάδιο.

Αν προχωρήσεις λίγο παρακάτω την κουβέντα σου μ’ έναν μυθομανή συνωμοσιολόγο, θα βρεις ακόμα πιο παράλογες, παλαβές παλαβομάρες που ο κόσμος τις στηρίζει, τις πιστεύει και τις αποδέχεται. Η γη που είναι επίπεδη, η αποχή απ’ τις εκλογές που ακυρώνει το αποτέλεσμα, τα ελληνικά που για δύο ψήφους δεν έγιναν διεθνής γλώσσα, τα εμβόλια που μας σκοτώνουν κι ο Ιησούς που άφησε επιστολές σε πρώην δημοσιογράφο και νυν ευρωβουλευτή, μπορεί ν’ ακούγονται στ’ αυτιά σου παράλογα, περίεργα, “κουλά” που λένε στο χωριό μου, όμως υπάρχει κόσμος και ντουνιάς που τα ‘χει για βαρβάτες αλήθειες. Ξέρεις γιατί; Γιατί κανείς δεν βρέθηκε να του εξηγήσει με στοιχεία την πραγματικότητα.

Όμως επειδή όλα αυτά ανοίγουν συζητήσεις που δεν κλείνουν εύκολα, ούτε γρήγορα, κι είναι για “ειδικό” κοινό, πάμε σε μύθους πιο συνηθισμένους, μύθους που ίσως κι εσύ πιστεύεις, μύθους που πίστευα κι εγώ απόλυτα πριν μάθω την αλήθεια. Για παράδειγμα:

Το Leasing είναι μονάχα για εταιρίες και το να ‘χεις αμάξι κοστίζει πολλά.

Το ξέρω πως σου ακούγεται πολύ νορμάλ αυτό που μόλις διάβασες. Κι εμένα μου φαινόταν. Αλλά, παρότι ακούγεται πολύ αληθινό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Η αλήθεια είναι πως, μ’ ένα πολύ μικρό και γρήγορο ψάξιμο (με λίγο “σερφάρισμα” ή μ’ ένα τηλεφώνημα) μπορείς να επιβεβαιώσεις πως, η Avis έχει Leasing και για μας που δεν είμαστε (κι ούτε δουλεύουμε σε) εταιρίες. Κι όχι μόνο αυτό.

Η Avis σου το κάνεις εύκολο να κυκλοφορείς αμάξι φρέσκο, τσίλικο, χωρίς να δίνεις τίποτα εκατομμύρια. “Μα είναι νοικιασμένο!”. Όχι, δεν είναι. Έχεις την επιλογή τελικά να το αποκτήσεις. “Μα είναι ακριβό!”. Όχι, δεν είναι, η δόση που πληρώνεις είναι μικρότερη από εκείνη που θα έδινες αν το αγόραζες. Κι επιπλέον, πληρώνεις αυτή τη δόση και ξενοιάζεις. Σέρβις, ασφάλεια (μικτή παρακαλώ!), τέλη, λάστιχα, ΟΛΑ μέσα, όλα προγραμματισμένα, τίποτα στην τύχη. Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά!

Αφού λοιπόν οι μύθοι που κυκλοφορούν στην πιάτσα είναι πολλοί, σημαντικοί κι ασήμαντοι, καθημερινοί και… ιστορικοί! η Avis έρχεται να σε περάσει απ’ τον ανιχνευτή μύθων της, και να δει κατά πόσο ξέρεις τι γίνεται στον κόσμο ή τσιμπάς στις μπούρδες που κάθε μέρα μας σερβίρουν. “Μύθος ή Αλήθεια” σε ρωτάει, κάνεις το κουίζ κι αν αποδειχτείς γνώστης της αλήθειας (όσο τρελή κι αν είναι!) κερδίζεις ταξιδάκια και δώρα.

Γιατί φίλε ή φιλενάδα, προβοκάτορα ή προβοκατόρισα, μερικά ψέματα ακούγονται όμορφα, μερικοί μύθοι ακούγονται “στέρεοι”, μα η αλήθεια είναι μία κι αξίζει να την ξέρεις. Κι η Avis είναι αποφασισμένη να σε επιβραβεύσει γι’ αυτό!