Πριν λίγο καιρό, είχα την ευκαιρία να πάρω στα χέρια μου το νέο Nokia 8. Από το καλοκαίρι που ανακοινώθηκε βλέπεις, περίμενα πώς και πώς τη μέρα που θα κυκλοφορούσε.

Η Nokia, μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Με τα κινητά της μεγαλώσαμε άλλωστε και όπως όλοι έτσι κι εγώ, πίστευα ότι τα πράγματα θα συνέχιζαν κάπως έτσι. Όμως όλα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Για να μη σε σκοτίζω με τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν, θα σε φέρω στο γρήγορα στο σήμερα. Άλλωστε, αυτό μετράει. Το brand Nokia το έχει αναλάβει πλεόν, η HMD Global και όπως φαίνεται, αλλάζουν πολλά τόσο στις συσκευές που κυκλοφορούν όσο και σε αυτά που θα προσφέρουν στον χρήστη.

Η αρχή έγινε με το Nokia 3310 το οποίο μας θύμισε, πώς είναι να έχει κανείς κινητό Nokia. Τώρα, η συνέχεια γίνεται με το Nokia 8, το Pure Android smartphone που μπορεί και επαναπροσδιορίζει πολλά απ’ όσα έχουμε συνηθίσει να ζητάμε από ένα Android smartphone. 

Σχεδιαστικά το Nokia 8, είναι απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ. Όλο από αλουμίνιο για να μη ζεσταίνεται όταν τα βρίσκει σκούρα με τις εφαρμογές που ζητάνε πολλά. Επίσης, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να κάθεται απίστευτα στο χέρι. Ο φόβος ότι μπορεί να μου γλιστρήσει και να πέσει, δεν περνάει καν από το μυαλό μου όταν το κρατάω. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο και πάλι δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει ή να γρατζουνιστεί η οθόνη του τόσο εύκολα.

 
Στην αρχή, ακούγοντας το ήμουν αρκετά επιφυλακτικός, όμως όταν στην επίσημη παρουσίαση που έγινε στην Ελλάδα, το έριξαν κάτω (παραπάνω από μία φορά), η οθόνη δεν έπαθε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Έχει την ειδική επίστρωση Gorilla Glass 5 βλέπεις, οπότε λέξεις όπως “Γρατζουνίστηκε η οθόνη” ή “Έσπασε η οθόνη”, ΞΕΧΑΣΕ ΤΕΣ.
 

Αφού σου είπα για το πόσο ανθεκτική είναι οθόνη του, θα σου πω και για το πόσο όμορφη είναι. Φωτεινή, με αρκετά καλά χρώματα και μέγεθος τόσο-όσο. Ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή. 5.3 ίντσες τελικά είναι αρκετές! Μπορείς να το χειριστείς ανετότατα με το ένα χέρι και φυσικά να χωράει στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις τσέπες των παντελονιών.

Τα κινητά της Nokia στο παρελθόν, μας είχαν συνηθίσει να έχουν μοναδικές φωτογραφικές ικανότητες. Είχαν ZEISS φακούς και τραβούσαν απίστευτες φωτογραφίες. Αυτό το feeling επιστρέφει με το Nokia 8 και φυσικά ήταν ακόμα ένας λόγος για να το πάρω. Διπλή κάμερα 13 MP (μία μονόχρωμη μία έγχρωμη)  με φακούς ZEISS, για να μπορούν οι φωτογραφίες να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.

Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία, οπότε το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξω σε ένα κινητό, είναι η κάμερα του. Φυσικά ο φωτογράφος μόνο φωτογραφίζει άλλους οπότε, αν δεν βγάλει selfie δεν φαίνεται σε καμία φωτογραφία. Ακόμα μία καινοτομία του Nokia 8 είναι η λειτουργία Bothie που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφίας από την μπροστινή και την πίσω κάμερα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Το πρόβλημα λύθηκε. Α! Αν θέλω, μπορώ να κάνω και live μεταδόσεις στο Youtube και το Facebook χρησιμοποιώντας και τη λειτουργία αυτή.

Ωραία η κάμερα, ωραίος και ο σχεδιασμός. Αν το Nokia 8 δεν ήταν Pure Android μπορεί η όλη εμπειρία χρήσης να μην ήταν η ίδια. Με απλά λόγια όταν ρώτησα την Katerina Karellas, Global Product Marketing Lead της HMD, σχετικά με το Pure Android, μου είπε ότι η Nokia έχει κάνει συμφωνία με την Google και όλες οι νέες συσκευές της θα έχουν “καθαρό” λειτουργικό και θα παίρνουν εγκαίρως, όλες τις απαραίτητες αναβαθμίσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συσκευή έχει από μόνο της τις απαραίτητες εφαρμογές και από εκεί και πέρα προσθέτεις και αφαιρείς ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι.

Αν θες κάτι, απλά το κατεβάζεις. Αυτό βοηθάει πολύ γιατί δεν χρησιμοποιούνται άσκοπα οι διαθέσιμοι πόροι τις συσκευής και η λειτουργία του είναι πολύ ομαλή χωρίς να κολλάει καθόλου. Θες να κάνεις ηχογράφηση; Κατεβάζεις εφαρμογή ηχογράφησης. Θες να επεξεργαστείς μία εικόνα; Κατεβάζεις την αντίστοιχη εφαρμογή. Επίσης, όλο αυτό με το Pure Android, επηρεάζει και την αυτονομία της συσκευής προς το καλύτερο φυσικά. Άντεξε ολόκληρη μέρα και κάτι ψιλά με πολύ χρήση. Δεν το λες και κακό.

Έναν μήνα μετά, η εμπειρία χρήσης του Nokia 8 μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, πράγμα που δεν πίστευα ότι θα έλεγα ποτέ μιας και πριν ήμουν χρήστης iPhone. Τώρα, περιμένω να δω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της HMD για τη Nokia και τι σχέδια έχει για το αγαπημένο μου brand. 

Αν η αρχή πάντως ήταν τόσο δυναμική, το μέλλον φαντάζει υπέροχο.