Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την περασμένη Κυριακή 85 ασθενείς νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι – αριθμός που σήμερα έχει ανέβει σε 94. Στις λίστες αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ προστίθενται συνεχώς άτομα όλων των ηλικιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι και αυτή την ώρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής περιμένουν κρεβάτι σε κάποια μονάδα 55 άνθρωποι!

Φέτος, σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά, οπότε αρρώσταιναν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, προσβάλλονται από τον ιό περισσότερο ηλικιωμένοι, ενώ, μεταξύ των θυμάτων, ήταν και αρκετοί ανεμβολίαστοι.

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου της γρίπης, δηλαδή από τον περασμένο Δεκέμβριο, μέχρι και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 55 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη, και διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Τα 84 κρούσματα (98,8%) οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α, και το 1 (1,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 60 από τα στελέχη τύπου Α, που απομονώθηκαν, υποτυποποιήθηκαν και το σύνολο αυτών (100%) βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Οι 81 (95,3%) από τους 85 βαριά ασθενείς, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ’ αυτών μόλις οι 16 είχαν εμβολιαστεί (19,8%). Επίσης, αθωράκιστοι έναντι της γρίπης ήταν οι τέσσερις εκ των πέντε ασθενών (3 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 91 έτη), που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Ανεμβολίαστα ήταν τα 3 από τα 14 θύματα.