Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά

Παράξενα παραγνωρισμένα παραμελημένα παραπονεμένα ελληνικά φιλμ 1960 – 1990.

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά

Παράξενα παραγνωρισμένα παραμελημένα παραπονεμένα ελληνικά φιλμ 1960 – 1990.


Από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και για τους επόμενους έξι μήνες η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) στήνει μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη με έδρα τον Κινηματογράφο Άστορ στο κέντρο της Αθήνας. Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα, από νωρίς το απόγευμα ή από αργά το βράδυ, το ελληνικό σινεμά του παρελθόντος θα συνομιλεί με το παρόν, θα επανασυστήνεται και θα ξαγρυπνάει παρέα με ένα καινούργιο κοινό. 

Αυτό το κοινό θα έχει την ευκαιρία να (ξανα)ανακαλύψει 35 ελληνικές ταινίες των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80, που σπάνια πια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm. Eπιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, οι ταινίες της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά εντάσσονται σε ιδιαίτερους κύκλους προβολών (Ξοδεμένα 80, Ερωτικά Γράμματα, Μανίες, Βρώμικο Ψωμί, Παράξενο Τότε I & II, Είδη Υπό Εξαφάνιση κ.α.), και αναδεικνύουν τάσεις και εκλεκτικές κινηματογραφικές συγγένειες τριών δεκαετιών. Ταινίες που αγαπήθηκαν και ξεχάστηκαν, άλλες που ψάχνουν ακόμα το κοινό τους, που δεν το βρήκαν ποτέ αλλά πρέπει να το βρουν, που ήταν οι πρώτες παράξενες…  

Τις ταινίες και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, Άγγελος Φραντζής και άλλοι.

Την αρχή θα κάνουν οι Γιώργος Ζώης και Έκτορας Λυγίζος, οι οποίοι τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν, υπό τον γενικό τίτλο “Αόρατη Απειλή”, τις ταινίες Κιέριον του Δήμου Θέου (1967), Υπόγεια Διαδρομή του Απόστολου Δοξιάδη (1983) και Δια ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά (1974), ενώ στην μεταμεσονύχτια προβολή της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει την Πρωινή Περίπολο του Νίκου Νικολαϊδη (1987).  

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα