Ο Αντώνης ΤζωρτζακάκηςΓενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & Εταιρικών Πελατών της WIND Ελλάς ανανέωσε για δύο χρόνια τη θητεία του ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ECTA, κατά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στις 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης. Παράλληλα, εξελέγησαν 5 ακόμη νέα μέλη από τα 11 συνολικά μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. της ένωσης.

Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση του Κώδικα νέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη, και θα είναι σε εξέλιξη για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, η ECTA είναι σταθερά αποφασισμένη να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ ώστε να διασφαλίζεται η ψηφιακή ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας την επανεκλογή του στο Δ.Σ. της , o κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε: «Οι εναλλακτικοί πάροχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσφέρουν στους πελάτες τους καινοτομία και διαφοροποίηση, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό υπέρ του καταναλωτή. Η ρύθμιση της χονδρικής πρόσβασης στο δίκτυο επέτρεψε την ανάπτυξη των πιο καινοτόμων προϊόντων σε προσιτές τιμές και οδήγησε ουσιαστικά στην αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης. Καθώς τώρα διαμορφώνεται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα νέας γενιάς, αυτό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες Αρχές είναι ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να παίζουν τον ίδιο δυναμικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των τελικών χρηστών. Το κλειδί είναι να λειτουργούμε υπό όρους υγιούς ανταγωνισμού και αυτή η πρόκληση αφορά και την Ελλάδα, που θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις καλές πρακτικές από το εξωτερικό“. 

Κατά τη γνώμη της ECTA, μόνο μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά θα εξασφαλίσει ότι: α) τα δίκτυα του μέλλοντος θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται εντός του χρονοδιαγράμματος για την κάλυψη της ζήτησης, β) πραγματικά χρήσιμες υπηρεσίες θα συνεχίζουν να εξελίσσονται, και γ) θα είναι εγγυημένη η οικονομική προσιτότητα και ως εκ τούτου, η αφομοίωση των υπηρεσιών και εφαρμογών. Ο ανταγωνισμός είναι ο καλύτερος οδηγός της επένδυσης. Για μερικούς ανθρώπους αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα απλό σύνθημα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, είναι σημαντικό να τονίσουμε τι είναι πραγματικά διακυβεύεται.

Τα μέλη της ECTA είναι ήδη ενεργοί επενδυτές σε Δίκτυα  σταθερής τηλεφωνίας Νέας Γενιάς που προσφέρουν πολύ υψηλή χωρητικότητα και υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, έχοντας ξεκινήσει την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών ως τον τελικό χρήση.

Σύμφωνα με την Ένωση, το κανονιστικό πλαίσιο χρειάζεται να λάβει υπόψη του όλους τους πρόθυμους επενδυτές –μεγάλους ή μικρότερους, και τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο καθένας. Κατά συνέπεια, θα ήταν λάθος για τις πολιτικές να ευνοούν τη ρυθμιστική ανοχή ή την πρόωρη απελευθέρωση για να δώσουν κίνητρα σε επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση να μονοπωλήσουν την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς.

Με τις κατάλληλες ρυθμιστικές πολιτικές, τα μέλη της ECTA δεσμεύονται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής σε όλους τους τομείς της οικονομίας, να ενεργούν ως καταλύτες για επενδύσεις, να είναι οι ίδιοι επενδυτές και να προωθούν την καινοτομία.

Στο νέο ΔΣ της ECTA συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία.