Συστήθηκαν το 2017, με λιγότερα μέλη από όσα είναι σήμερα και με περιορισμένο hype. Παρ΄όλο που η κάθε επιτυχία που σημειώνουν έρχεται με αργά, αλλά σταθερά βήματα, οι «The Bonnie Nettles» έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στη μουσική σκηνή. Όχι γιατί συνολικά είναι επτά μέλη, αλλά γιατί σε κάθε live τους δημιουργούν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα. Λίγους μήνες αφότου επέστρεψαν από την ευρωπαϊκή περιοδεία τους, παίζοντας το ψυχεδελικό rock ‘n’ roll τους σε Βαλκάνια και βόρεια Ευρώπη, ετοιμάζονται να ανέβουν και τη σκηνή του Ejekt Festival, στις 23 Ιουλίου. Κι όσο κι αν θέλουν να κρατούν χαμηλό προφίλ, είναι αναμφίβολα μια επιτυχία.

Εκτός από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη διοργάνωση, οι Bonnie Nettles είναι προσηλωμένοι και στον νέο τους δίσκο, που πλέον βρίσκεται στα τελειώματα. Με οκτώ τραγούδια στη φαρέτρα τους, έχουν δημιουργήσει μια δουλειά που θα ακούγεται για 40 λεπτά. Όπως καταλαβαίνεις, μου δόθηκαν αρκετές αφορμές για να μιλήσω με τον Διονύση, τον τραγουδιστή της μπάντας. Γιατί εκτός από αυτά που ανέφερα παραπάνω, ακολουθούν κι άλλα ωραία πράγματα για τους Bonnie Nettles.

Πριν λίγους μήνες είχατε την ευρωπαϊκή σας περιοδεία. Πώς ζήσατε αυτή την εμπειρία; Σας έδωσε το κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα;

Η ευρωπαϊκή περιοδεία είχε τύχη, θα έλεγα. Και τι εννοώ, συνήθως στην πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία καλείσαι να πας για πιο αναγνωριστικούς λόγους, να δει ο κόσμος ότι πήγες. Εμείς παρόλα αυτά είχαμε καλό feedback. Τα μισά live, δηλαδή, είχαν 100 άτομα, που είναι κάπως δύσκολο. Μας πήγε καλά όλη αυτή η εμπειρία, οπότε έχουμε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη περιοδεία. Σίγουρα αποτελεί ένα καλό εφόδιο για τη συνέχεια.

Έχετε ήδη προγραμματίσει την επόμενη δηλαδή; 

Ναι, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η επόμενη θα είναι τον Οκτώβριο.

Η ανταπόκριση του κόσμου πώς ήταν;

Ήταν πάρα πολύ θερμή, και στα Βαλκάνια και στην βόρεια Ευρώπη. Για διαφορετικούς λόγους, φυσικά. Στην βόρεια Ευρώπη, που βλέπουν τέτοια live πολλά χρόνια, τους έκανε εντύπωση που είδαν κάτι άλλο. Από την άλλη, στα Βαλκάνια υπάρχει δίψα λόγω έλλειψης αντικειμένου. Συνήθως έχει μόνο metal μπάντες, δεν έχει το είδος που παίζουμε εμείς, οπότε τους φάνηκε διαφορετικό από αυτό που βλέπουν συνήθως. 

Από το 2017 που συστηθήκατε, πόσο έχουν ωριμάσει οι συνθήκες μέχρι σήμερα;

Ο κύριος κορμός του συγκροτήματος δεν είχε ξαναπαίξει σε άλλες μπάντες, δεν είχε ξαναβγάλει δίσκους και εξώφυλλα. Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν πετύχει με την πρώτη τους δισκογραφική κίνηση, αν ψάξουμε παραπάνω γι’ αυτούς θα βρούμε ότι δούλευαν στη δισκογραφική βιομηχανία ή θα ήταν σε άλλες μπάντες, οπότε έφτιαξαν ένα μουσικό σχήμα που πέτυχε. Σε εμάς δεν έγινε αυτό. Ήμασταν όλοι στην πρώτη μας μπάντα και δεν είχαμε ιδέα τι γίνεται. Δηλαδή το πόσο κοστοβόρο είναι, το πόσο χρόνο θέλει, το τι προσέγγιση και πόση υπομονή θέλει, οπότε όλα κύλησαν με μια καθυστέρηση. Αυτό, όμως, μας ωρίμασε φυσικά γιατί έχουμε παραμείνει ίδιοι, αλλά και με προσθήκες. Δεν έχουμε ανθρώπους που έχουν φύγει, αλλά που έχουν προστεθεί. Και ο καθένας με τη γνώση του μας έχει βοηθήσει. Ας πούμε ο Κωνσταντίνος είχε κάνει δισκογραφικές δουλειές πριν, ο Σαράντος το ίδιο, ο μπασίστας μας που είναι και ηχολήπτης είχε επαφή με μπάντες. 

Πριν, όμως, δεν ξέρατε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε;

Νομίζω στην αρχή αν δεν έχεις κάνει κάτι σαν αυτό, το βλέπεις κάπως ρομαντικά. Σκέφτεσαι «Θα ηχογραφήσουμε ένα δίσκο, θα τον ανεβάσουμε στο youtube και όλα θα έρθουν φυσικά». Δεν ξέρεις σε τι τομέα μπλέκεις και σίγουρα θα πρέπει να είσαι έτοιμος να στερηθείς διάφορα. Υπάρχουν, δηλαδή κάποιες ερωτήσεις που τις απαντήσεις δεν τις ξέρεις από πριν. 

Ό,τι κι αν κάνεις, θα πρέπει να υπάρχει κόσμος που είναι έτοιμος να το δει, οπότε κατά κύριο λόγο καλείσαι εσύ να τον προετοιμάσεις. Πρέπει να τον φέρεις τον άλλο κοντά σου.

Ξεκινώντας είχατε ένα όραμα, φαντάζομαι. Πόσους στόχους από αυτούς που είχατε θέσει, τους έχετε πετύχει;

Το ευρωπαϊκό tour είναι ένας εξ αυτών. Μία συμμετοχή στο Ejekt Festival είναι εξίσου άλλος ένας στόχος. Και ο τρόπος γραφής των πραγμάτων που κάναμε, παραγωγές δηλαδή, είναι σαν τις μπάντες που ακούγαμε. Αλλά και πάλι, χρειάζεται χρόνος να μάθεις πώς αυτοί οι άνθρωποι ακούγονται έτσι, τι κάνουν, πώς μιλάνε, πώς συζητάνε.

Μιας που ανέφερες το Ejekt, ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα είμαστε κομμάτι μιας τόσο τεράστιας παραγωγής. Θα κάνουμε soundcheck σε ένα μεγάλο stage, θα δούμε καλλιτέχνες που δεν φανταζόμασταν καν και αυτό είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να μας δείξει πώς είναι μια τόσο μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα. 

Ανεβαίνει ο πήχης, ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο step;

Να πηγαίνουμε δύο ευρωπαϊκές περιοδείες τον χρόνο, να έχουμε μια σοβαρή δισκογραφική παρουσία κάθε δύο χρόνια και να καλούμαστε πιο συχνά να παίζουμε σε φεστιβάλ, όπως το Ejekt. Αυτό θα ήταν επιτυχία.

Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;

Αυτή τη στιγμή γράφουμε νέο δίσκο. Τον τελειώνουμε βασικά. Είναι 8 tracks νέα. Θα βγαίνουν ένα ένα. Και μέχρι το ευρωπαϊκό tour θα έχουν βγει όλα. Σε σχέση με τον πρώτο δίσκο είναι μια πιο άνετη κυκλοφορία, πιο οργανική, και αυτό έχει βγει και στη μουσική. Δεν είναι τόσο κιθαριστικό και τόσο ροκ, είναι περισσότερο ποπ. Θα έχει και ντίσκο στοιχεία και κατεβάσματα χαλαρωτικά με πιάνο και σημεία ηλεκτρονικής. Είναι μια όμορφη δουλειά. Στην ουσία είναι μια δουλειά που θα ακούγεται για 40 λεπτά

Οι επιρροές μας είναι από τα ‘60s. Είναι γύρω από το rock ’n’ roll όλα. 

Τι συναισθήματα βγάζετε σε έναν δίσκο;

Προσωπικά, είναι οι πρώτες μου αναμνήσεις σαν άνθρωπος. Η μουσική που κάνουμε είναι μια συνάντηση πρώτης συνειδητοποίησης του τι είμαι και τι κάνω. Βγάζει μια γλυκιά νοσταλγία. 

Είστε επτά μέλη, ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

Τα θετικά είναι σίγουρα ότι καλούμαστε να συνεισφέρουμε πολλά άτομα στο οικονομικό κομμάτι. Τα αρνητικά είναι στο κλείσιμο των live, επειδή είμαστε πολλά άτομα. Στο αποτέλεσμα υπάρχει μια εγκράτεια στον ρόλο που έχει ο καθένας, δηλαδή εμένα ο ρόλος μου είναι πιο εύκολος σε ένα επταμελές συγκρότημα. Είναι μοιρασμένο όλο. Όλοι βγαίνουμε μπροστά, όχι μόνο εγώ.

Σε τι διαφέρετε από άλλες μπάντες;

Ότι είμαστε επτά μέλη, δεν μιλάμε πολύ στο μικρόφωνο και λέμε ρυθμικά το ευχαριστώ, με το ρυθμό της μπότας. 

Υπάρχει κάποιο live που θα θυμάστε;

Το live στο Μόναχο που ήταν πολύ ωραίο. Παρά το γεγονός ότι ήμασταν από 14ωρο ταξίδι, ξεκίνησε από την αρχή πολύ καλά. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ζεστοί.

Τι θα ήθελες ο κόσμος να αποκομίσει μετά από ένα live σας;

Αυτό που θα θέλαμε να πάρει ο κόσμος είναι ότι είδαν έναν αγώνα μουντιάλ αλλά να έπαιζαν ηθοποιοί.

Οι Bonnie Nettles στις 28 Σεπτεμβρίου έχουν live στο Gagarin, καθώς ανοίγουν τους Mystery Lights. «Μια μπάντα, επίσης, που μας ταιριάζει πολύ. Η συναυλιακή σεζόν κλείνει ωραία και ανοίγει εξίσου ωραία», εξηγεί ο Διονύσης για να κλείσει κάπως έτσι η συζήτησή μας.

Οι The Bonnie Nettles είναι:

Ο Κωνσταντίνος στα πλήκτρα, ο Σαμ στην κιθάρα, ο Δαμιανός στο μπάσο, ο Διονύσης στο τραγούδι, ο Βαγγέλης στα κρουστά, ο Ανέστης στην κιθάρα και ο Πάτσης στα drums.