Η ζωγραφική ήταν πάντα ένα είδος ψυχοθεραπείας για μένα. Μπορεί να μην ήμουν (και να μην είμαι ακόμα) ποτέ καλή, ωστόσο η διαδικασία ήταν αυτή που μετρούσε και όχι το αποτέλεσμα. Έτσι, όταν έπεσα πάνω στo Apokosmo Creations, στο TikTok, όπου το concept είναι η ζωγραφική πάνω σε αγάλματα, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις το κοκτέιλ σου, ήταν αρκετό για να νιώσω την ανάγκη να μάθω περισσότερα. Γενικά, τέτοιες πρωτότυπες ιδέες που συμβαίνουν στην πόλη, έχουν τρομερό ενδιαφέρον.  

Έτσι γνώρισα την Εύα Σαμαρά, τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την ιδέα του Apokosmo Creations. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, μακριά από μεγαλουπόλεις και έντονους ρυθμούς, όπως μου εξηγεί. Σπούδασε γαλλική γλώσσα λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη και έπειτα έκανε μεταπτυχιακό μουσειολογίας στην Αγγλία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στα τέλη του 2019, για να εργαστεί σε ένα νέο μουσείο που τότε άνοιγε, με στόχο τους έξι μήνες. Αργότερα, ήταν να φύγει στην Ιταλία για να εργαστεί σε μουσείο στη Βενετία, από το οποίο είχε δεχτεί πρόταση. Ωστόσο, ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδιά της, και έμεινε εδώ. Τελικά, όλα για κάποιον λόγο γίνονται όμως.

@apokosmo.creation Ρομαντικά απογεύματα σε μία γειτονιά της Αθήνας ζωγραφίζοντας αγάλματα… 🌹#painting #art #creative #funactivity #handpainted #workshop #artworkshop #athens #greece #stressrelief #relax ♬ Poso lipame (1939) – Sofia Vempo

Η ιδέα για το Apokosmo Creations πώς ξεκίνησε; Ποιος ήταν ο στόχος σου πίσω από το project;

Η πρώιμη ιδέα γεννήθηκε μέσα στη δεύτερη καραντίνα. Είχα ζοριστεί πολύ ψυχολογικά από τον εγκλεισμό και η ζωγραφική λειτουργούσε σαν ψυχοθεραπεία για εμένα. Συζητώντας με φίλες μετά το πέρας των καραντινών κατάλαβα ότι δεν ήμουν η μόνη που είχα ανάγκη από μία δραστηριότητα που με βοηθούσε να αποσυμπιεστώ αφού ο εγκλεισμός άφησε πολλά κατάλοιπα σε πλήθος ατόμων.

Πέρυσι, στις αρχές του χειμώνα, ο φίλος μου βρήκε στην αποθήκη του καταστήματός του στην Πλάκα, κάποια παλιά αγαλματίδια που κάποτε ήταν προς πώληση, αλλά απ’ όταν το μαγαζί ανακαινίστηκε τα είχαν αποσύρει. Σκεφτήκαμε αν θα μπορούσα ζωγραφίζοντάς τα να τους δώσουμε μία άλλη όψη, μία πιο μοντέρνα νότα, και μάλλον αυτή πρέπει να θεωρηθεί η αφετηρία του Apokosmo creations. Πήρα κάποια spray και ακρυλικά χρώματα και άρχισα να δημιουργώ στην ταράτσα μας. 

Επικεντρώθηκα λοιπόν για ένα χρόνο κυρίως στη χονδρική και λιανική πώληση των αγαλμάτων που σχεδίαζα. Συγχρόνως αποφάσισα να ανοίξω λογαριασμούς στο Instagram και το Tik Tok για να ανεβάζω τις δημιουργίες μου. Προσπαθώντας να βρω ιδιαίτερες αρχαιοελληνικές λέξεις για να δώσω ένα όνομα στο brand μου,  το Apokosmo απλά μου ταίριαξε.

Πριν μερικούς μήνες, μια φίλη με ρώτησε αν θα μπορούσα να στήσω ένα team building activity για την ομάδα της, όπου θα ζωγράφιζαν εκείνοι τα αγάλματα με τη δική μου βοήθεια. Λάτρεψα την ιδέα! Αφού το τρέξαμε με την ομάδα της και είδα πόσο άρεσε στους συμμετέχοντες και πόσο δημιουργικά ήταν τα αποτελέσματα, αποφάσισα να βρω ένα χώρο για να το οργανώσω ξανά, αλλά ανοιχτό προς το κοινό αυτή τη φορά.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα.

Έστω ότι δηλώνουμε συμμετοχή σε κάποιο εργαστήριο που έχεις προγραμματίσει. Πολύ το θέλουμε, δηλαδή. Ποιο είναι το concept ακριβώς που θα βιώσουμε;

Το concept είναι αρκετά απλό. Έλα να χαλαρώσεις ζωγραφίζοντας και να γνωρίσεις νέο κόσμο. Εγώ σου δίνω ένα «έτοιμο λευκό καμβά», που είναι το άγαλμα και εσύ το χρωματίζεις και αφήνεις το μυαλό σου να απορροφηθεί από την δημιουργία. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από ζωγραφική και αυτό είναι που το κάνει προσβάσιμο σε όλους. 

Οι συμμετέχοντες κάθονται σε τραπέζια και μπροστά τους πέρα από το άγαλμα έχουν πινέλα, μολύβια, ακρυλικά χρώματα και μαρκαδόρους.

Στην αρχή του εργαστηρίου κάνω μια σύντομη εισαγωγή και τους δείχνω απλές τεχνικές χρωματισμού, είτε με το πινέλο, είτε με σφουγγάρι και έπειτα τους αφήνω να δημιουργήσουν ελεύθερα. Εγώ απλά βρίσκομαι εκεί για να βοηθήσω και να δώσω συμβουλές σε όποιον χρειάζεται. Τα έργα τους οι συμμετέχοντες τα παίρνουν σπίτι μαζί τους στο τέλος του εργαστηρίου, η συνολίκη διάρκεια του οποίου είναι 2 ώρες. Στα εργαστήρια, που έχουμε οργανώσει έως τώρα, σερβίρονται και κοκτειλάκια μαζί με finger food.

Τα εργαστήρια μας δεν έχουν κάποιον στάνταρ χώρο. Προς το παρόν γίνονται αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά από Σεπτέμβριο είναι στα σκαριά νέες συνεργασίες με μαγαζιά στα βόρεια και νότια προάστια. Ελπίζω επίσης να καταφέρω να τα οργανώσω και εκτός Αθηνών.

Γιατί να έρθει κάποιος να ζωγραφίσει αγάλματα;

Μπορώ να σκεφτώ πολλούς λόγους αλλά θα μείνω σε αυτούς που θεωρώ τους πιο βασικούς. Για να χαλαρώσει, για να κάνει κάτι διαφορετικό,  για να γνωρίσει νέο κόσμο και για να αποκτήσει ένα τέλειο νέο διακοσμητικό που συνδέει το παρελθόν μας με το μοντέρνο. 

Ο στόχος μου είναι, πέρα από μια χαλαρωτική, καλλιτενική δράση, ο κόσμος να το βλέπει και ως μια ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι νέο και πρωτότυπο, να κοινωνικοποιηθεί, και να ξεφύγει, έστω για λίγο, από τα άγχη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να νιώσουν μέρος ένος νέου γκρουπ και θα ήθελα να πιστεύω ότι οι γνωριμίες που θα κάνουν στα εργαστήριά μου, μπορεί να φτάσουν να εξελιχθούν μέχρι και σε νέες φιλίες. Εγώ η ίδια έχω γνωρίσει νέα άτομα μέσα από τα εργαστήρια μου που πλέον καλώ για να βγούμε για καφέ. 

@apokosmo.creation Εσύ ακόμη να μάθεις για τα εργαστήρια ζωγραφικής μας; #painting #artworkshop #art #artwork #handpainted #athens #greece #funactivity #sculptureart ♬ Fire for You (Sped Up) – Cannons

Αλήθεια, τι σου λέει ο κόσμος πού έρχεται; Το απολαμβάνει;

Έχω λάβει πολύ όμορφο και θετικό  feedback από όλους τους συμμετέχοντες και αυτό εκτός από πολύ χαρούμενη με κάνει και ακόμη πιο δημιουργική. Βλέποντας τη διάθεση που υπάρχει, το απολαμβάνω και διασκεδάζω και εγώ μαζί τους και συνέχεια μου έρχονται νέες ιδέες για την εξέλιξη των εργαστηρίων. Κάποιες μαρτυρίες μπορείτε να δείτε παρακάτω:

“Ηταν εξαιρετική!ενα είδος ψυχοθεραπείας!”

“Άκρως χαλαρωτική. Εμπειρία που σε γεμίζει και σε εμπνέει.”

“Είναι πολύ όμορφη δράση…όχι άλλος ένας καφές, δημιουργείς και απολαμβάνεις…ωραία δράση.”

Υπάρχει μια στιγμή που σου έκανε εντύπωση από τα εργαστήρια και θα θυμάσαι;

Τις προάλλες μία κοπέλα στο τέλος του εργαστηρίου ήρθε και μου είπε ευχαριστώ γιατί είχε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και ενώ έφτασε στο εργαστήριο με τρομερά κακή διάθεση 2 ώρες μετά ένιωθε άλλος άνθρωπος. Εντύπωση μου έκανε το πως ένιωσα εγώ εκείνη τη στιγμή.

Είναι φοβερή η ψυχική ανάταση που αισθάνεσαι όταν καταλαβαίνεις ότι έχεις βοηθήσει έναν άλλο άνθρωπο με μια ιδέα σου. Όσο καιρό και να τρέχω τα εργαστήρια μου δεν νομίζω ότι θα σταματήσω ποτέ να νιώθω έτσι όποτε καποιος μου λέει κατι όμορφο για την εμπειρία του.  

Γενικά, πιστεύεις ότι οι Αθηναίοι πλέουν αναζητούν διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης;

Δεν το πιστεύω απλά, είμαι 100% σίγουρη. Η Αθήνα είναι για εμένα ένας μεγάλος έρωτας αφού νιώθω ότι έχω στα πόδια μου όλα όσα έχει να προσφέρει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη σε έναν νέο άνθρωπο, αυτό όμως δεν αναιρεί τους απίστευτα έντονους και γρήγορους ρυθμούς της. 

Ο κόσμος πλέον ψάχνει διεξόδους σε νέες δραστηριότητες που θα του προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλή διασκέσαση. 

Θέλει να ζήσει μια εμπειρία, θέλει να χαλαρώσει και θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Η κουλτούρα του slow living που αρχίζει να ανθίζει παγκοσμίως είναι πιστεύω μία ανάγκη όλων μας να ρίξουμε τους ρυθμούς. Ελπίζω και προβλέπω ότι δραστηριότητες όπως τα εργαστήρια ζωγραφικής θα γίνουν κομμάτι της ζωής μας και της καθημερινότητας μας.

Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί το Apokosmo Creations;

Στο προσεχές μέλλον, θα συνεχίσω να οργανώνω τα εργαστήρια με μικροαλλαγές στο κομμάτι θεματικής, ανάλογα και με το χώρο στον οποίο θα οργανωθούν. Από Σεπτέμβριο θα επιστρέψουμε με νέα concept που πιστεύω θα αρέσουν πολύ!

Ο επόμενος στόχος είναι το Apokosmo να εξελιχθεί σε ένα lifestyle brand. Θέλω ο κόσμος να το συνδυάσει με την χαλάρωση και την δημιουργική διασκέδαση. Σκοπός είναι μέσα στο 2024 να λανσάρουμε κάποια προϊόντα που θα υποστηρίζουν ένα πιο αργό τρόπο ζωής και θα γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια αποσυμπίεσης από την έντονη καθημερινότητα. 

Στα πιο μακρινά σχέδια είναι η δημιουργία ενός hub. Θέλω να φτιάξω ένα δικό μου χώρο που θα λειτουργεί σαν open social club, για ανθρώπους που χρειάζονται ένα διάλλειμα από τη γρήγορη και αγχωτική καθημερινότητα. Ένα χώρο όπου θα παρέχει δραστηριότητες, σε συνδυασμό με ένα καφέ ή ποτό και θα σε βοηθάει να ξεχαστείς, να χαλαρώσεις αλλά και να γνωρίσεις νέο κόσμο. Ελπίζω ότι σύντομα θα αρχίσουν να μπαίνουν τα θεμέλια για όλα τα νέα βήματα!