Κάπου στα μέσα Ιουλίου, έπεσε το μάτι μου σε μια εκδήλωση στο Facebook, που αρκετοί διαδικτυακοί μου φίλοι δήλωναν το ενδιαφέρον τους. «Αγοραφοβικό Φεστιβάλ». Το παράδοξο του συνδυασμού των εννοιών της αγοραφοβίας και του φεστιβάλ, καθώς και τα έντονα χρώματα της αφίσας μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Λίγες μέρες αργότερα, τα ονόματα του line-up με έκαναν να ανυπομονώ να φτάσει το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου.

Ενα διήμερο που οι μουσικοί αστερισμοί, οι διάττοντες αστέρες, οι μετεωρίτες, τα pulsar, οι μαύρες τρύπες και οι ζωδιακοί κύκλοι που απαρτίζουν το ηχητικό σύμπαν στο οποίο βολοδέρνουν τα τελευταία 20 χρόνια οι γενιές του Myspace, του Facebook, του TikTok και των λοιπών εραστών της κοινωνικής απομόνωσης, θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, στον πρωτοποριακό χώρο του ΠΛΥΦΑ. Δύο μέρες, τρεις σκηνές, 19 acts, που επιδιώκουν να ορίσουν την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του χθές, του τώρα και του αύριο της εγχώριας σκηνής.

Το line up απαρτίζεται από: Pan Pan, Σtella, the Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Nalyssa Green, Melentini, Krista Papista, Veslemes, the Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, the Model Spy, Degear0001, My Brother the Couch, Δημήτρης Γλυφός, My Wet Calvin.

Μιλήσαμε με τον επιμελητή της πρώτης διοργάνωσης του Αγοραφοβικού Φεστιβάλ, τον Άρη από τους My Wet Calvin για να μάθουμε περισσότερα για το εναλλακτικό διήμερο φεστιβάλ που έρχεται να ταράξει τα μουσικά δρώμενα της Αθήνας.

© Γιάννης Παπαϊωάννου

Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο φέτος και θα είστε ο πρώτος του επιμελητής. Θα ήθελα να μας πείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας σχετικά με αυτό το εγχείρημα.

Το Αγοραφοβικό έχει γεμίσει την ζωή μου τους τελευταίους μήνες με δράση, ενδιαφέροντες -αν μη τι άλλο- ανθρώπους, αναπάντεχες εμπειρίες και φυσικά άγχος. Λέω ότι δεν θα το ξαναέκανα ποτέ, αλλά στα κρυφά φοβάμαι ότι θα μου λείψει περισσότερο από όσο θα μπορώ να αντέξω.

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Ποιες ήταν δηλαδή οι σκέψεις που προηγήθηκαν για να στηθεί το Αγοραφοβικό;

Τίποτα. Την μια σκεφτόμουν τι ωραία που θα ήταν να γίνει ένα φεστιβάλ με αυτό το lineup και την άλλη βρέθηκα να το κάνω, με κάθε κόστος.

Ποια είναι η ταυτότητα που θέλετε να δώσετε στη φετινή διοργάνωση;

Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη πίσω από τα acts, άλλος θα το πει νήμα, άλλος αόρατη κορδέλα, που συνδέει όλους αυτούς τους ανθρώπους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν μουσικοί που εμφανίζονται 2 και 3 φορές στο ΑΦΦ23, με διαφορετικά σχήματα κάθε φορά. Υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Νίκος Τριανταφύλλου, μεταξύ άλλων, που αν και δεν ανεβαίνουν στην σκηνή, ήταν πάντοτε παρόντες. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν βρεθεί πολλές φορές στην θέση του διοργανωτή, ακόμα και αν δεν ονόμασαν τους εαυτούς τους έτσι, όπως οι Callas, που έχουν στήσει αμέτρητα φεστιβάλ και δράσεις ή ο the Boy, που έστηνε κάποτε μαραθώνιους συναυλιών στο σπίτι του – θυμάμαι τουλάχιστον έναν ακόμα στο six dogs. Δεν χρειάζεται, ούτε και μπορώ να ορίσω εγώ την ταυτότητα όλων αυτών. Από απόσταση όμως, το ΑΦΦ23 είναι το κλείσιμο της κουβέντας για την ύπαρξη της πολυθρύλητης «ελληνικής indie σκηνής».

The Boy.

Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια «Αγοραφοβικό»;

Η Αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή, όχι τόσο συχνή, η οποία δεν επιδέχεται προσωπικών ερμηνειών ή παρερμηνειών. Στον τίτλο του Φεστιβάλ χρησιμοποιείται μεταφορικά, ας πούμε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται η φράση «τυφλός από έρωτα», λίγο-πολύ για να εκφράσει την έκπληξη που νιώσαμε όταν μέσω των social media γνωριστήκαμε λίγο καλύτερα με το πλήθος που προσπερνάμε στην αληθινή ζωή. Το ίδιο πλήθος έδωσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, που τα κοίταζαν με παρόμοια έκπληξη, νικητές και ηττημένοι.

Υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις γενιές του Myspace και του TikTok;

Κάτι θα υπάρχει, αν σκεφτείς ότι εκείνη την εποχή οι έννοιες πανδημία, οικονομική και κλιματική κρίση ήταν οριακά άγνωστες λέξεις.

Nalyssa Green.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να περιμένει το κοινό για το διήμερο του Φεστιβάλ…

Το ΑΦΦ23 απαρτίζεται αποκλειστικά από καλλιτέχνες που μου αρέσουν πολύ. Άρα το κοινό θα πρέπει να περιμένει ένα φεστιβάλ που μου αρέσει και που ελπίζω να του αρέσει.

και πόσο τελικά «μετράνε» οι προσδοκίες του κοινού; Μήπως είναι και μια παγίδα όλο αυτό;
Όχι, δεν είναι και τόσο παγίδα. Από την στιγμή που υπάρχει εισιτήριο, η γνώμη του κοινού ξαφνικά αποκτά βαρύνουσα σημασία, τουλάχιστον για τον διοργανωτή, εκτός αν έχει κανείς παρά με ουρά για να κάνει ο,τι θέλει, οπότε οι παγίδες είναι αλλού.

Είναι ξημέρωμα Κυριακής, το ΑΦΦ 23 έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες ώρες. Πού θα θέλατε ιδανικά να βρίσκεστε;
Πίσω, στην μαμά μου, στην κάμαρα μου την παιδική.

Αγοραφοβικό Φεστιβάλ – ΙNFO

Το Αγοραφοβικό φιλοδοξεί να επαναλαμβάνεται με διαφορετικό επιμελητή κάθε χρόνο – την αρχή κάνει ο Άρης των My Wet Calvin.

Τοποθεσία: ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Βοτανικός | www.plyfa.space
Ημερομηνίες: 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2023 

22/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 1η
Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Degear0001, Δημήτρης Γλυφός

23/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 2η
Pan Pan, Nalyssa Green, Melentini, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, The Model Spy, My Brother the Couch, My Wet Calvin, Αν Όλα Τελείωναν Εδώ – 20η επέτειος

Ώρες: 19.00 – 00.00
Οι πόρτες ανοίγουν στις 18.30

Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα online μέσω της TICKET SERVICES στην διεύθυνση: https://www.ticketservices.gr/event/agorafoviko-festival-2023/

Extra Αγοραφοβικά Facts:

*Μια από τις πιο αναμενόμενες στιγμές της φετινής διοργάνωσης, η Σαββατιάτικη παρουσίαση του πρώτου album των Κόρε Ύδρο, “Αν όλα Τελειώναν Εδώ”  στην επέτειο των 20 χρόνων από την αρχική του κυκλοφορία.

*Η Σtella επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ, αυτή την φορά στην Αυλή. Ανάμεσα στην τελευταία sold out εμφάνιση της και το Αγοραφοβικό, μεσολάβησε δύο θριαμβευτικές περιοδείες στην Ευρώπη.

Σtella.

*Η εμφάνιση της Krista Papista θα είναι κάτι παραπάνω από μια συναυλία, καθώς θα παρουσιάσει το Fucklore: Bellringers”, μια ongoing μουσική παράσταση με την οποία προσπαθεί να αναζωογονήσει τον μύθο της τελετουργίας που ασκούν οι μάγισσες αγρότισσες στην Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου.

*Ο Δημήτρης Γλυφός θα κηρύξει την έναρξη του φεστιβάλ, παρουσιάζοντας την ποιητική συλλογή «Υπήρξαμε» (Εκδόσεις Σμίλη, 2021).

Δημήτρης Γλυφός.

*Δύο από τις μπάντες που θα εμφανιστούν στο Αγοραφοβικό πραγματοποιούν τις πρώτες επί σκηνής εμφανίσεις τους για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι Model Spy μετρούν 12 χρόνια απουσίας και οι My Brother the Couch πλησιάζουν τα 15.

*19 acts εμφανίζονται στο φεστιβάλ και στα 9 (τουλάχιστον) υπάρχουν διπλοθεσίτες μουσικοί, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο οριστικό κλείσιμο της αέναης συζήτησης περί ύπαρξης σκηνής.

*Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, θα λάβουν χώρα τα προεόρτια του Αγοραφοβικού στο Loser Bar Athens, με dj set από τον Ntentenis και μίνι live από τις Papithedogtv.