To πιο εύκολο για να γράψεις για τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC είναι η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια. Με αυτό τον όρο περιγράφουν τον ήχο τους, έτσι όπως διαμορφώνεται και εξελίσσεται από το 2008 και μετά, όταν ξεκίνησαν να παίζουν παντρεύοντας τις γκάιντες, τις λύρες, τα νταούλια και το διονυσιασμό (αλλά και τη λύτρωση) ενός πανηγυριού με το πανκ. Από τους παραδοσιακούς γάμους βρέθηκαν στα stages και από εκεί στη δημιουργία πρωτότυπων συνθέσεων για το θέατρο.
Μια τριάδα αγρία και συναυλιακά αγριεμένη που βαδίζει στο δρόμο που έχει χαράξει η ανώνυμη και συλλογική λαϊκή δημιουργία. Σε λίγες μέρες εμφανίζονται στο lake mode festival (εισιτήρια μπορείς να προμηθευτείς εδώ), και μιλήσαμε για το πώς η παράδοση προσφέρει έναν τρόπο για να κατανοούμε την εξέλιξη των κοινωνιών και του ανθρώπου και γιατί ανήμερα το Πάσχα αξίζει να βρεθούμε στο γλέντι στον Πεντάλοφο Έβρου.
Το live στο Lake mode Festival γίνεται στον απόηχο του ναυγίου στην Πύλο. Πώς τέτοια γεγονότα, που αφήνουν τραύματα πάνω στο συλλογικό σώμα, σας επηρεάζουν όταν ανεβαίνετε στην σκήνη;
Ευχαριστούμε που μας δίνετε βήμα να μιλήσουμε γι’ αυτό, σπάνιο δυστυχώς στη σημερινή εποχή της ελεγχόμενης πληροφόρησης! Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να λύσει μερικούς από τους πιο δύσκολους γρίφους, έχει καταφέρει τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν 100 χρόνια. Έφτασε στη σελήνη, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει 700 ανθρώπους σε ανάγκη μέχρι την απέναντι όχθη… Όλα αυτά επειδή είναι άπληστος και δεν μπορεί να μοιράζεται τον πλούτο του μαζί με άλλους ανθρώπους και κλείνεται στο φρούριό του. Λίγες μέρες μετά κι ενώ τα ΜΜΕ οριακά καλύπτουν το ναυάγιο, τα βλέμματα στρέφονται στο υποβρύχιο με τους 5 πάμπλουτους που ναυαγήσαν. Ναυαγήσαν ακριβώς επειδή οι κατασκευαστές έκαναν περικοπές σε βασικούς εξοπλισμούς που θα καθιστούσαν το σκάφος ασφαλές. Γίναν δηλαδή θύματα της ίδιας τους της φιλοσοφίας και στάσης ζωής. Φυσικά και μας επηρεάζουν αυτά τα γεγονότα τα οποία δυστυχώς δε θα σταματήσουν να συμβαίνουν για τα επόμενα χρόνια, κι εμείς είμαστε εκεί να τα αναδεικνύουμε, ελπίζοντας κάποτε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Από ‘κει και πέρα στη σκηνή θέλουμε να δίνουμε πάντα τον καλύτερό μας εαυτό και να μεταδίδουμε στο κοινό όλη τη θετική μας ενέργεια και να μεταφέρουμε τις απόψεις μας για ένα καλύτερο αύριο.
Τι θα δούμε στο φράγμα της Θέρμης;
Ήταν ένα τρίμηνο γεμάτο δημιουργίες, κυρίως με μουσική που γράψαμε για θέατρο αλλά και καινούρια παραδοσιακά τραγούδια που χρειάστηκε να διασκευάσουμε στο ύφος μας. Επίσης τις επόμενες μέρες θα κοινοποιήσουμε ολοκαίνουργια δισκογραφική δουλειά με τη μουσική που γράψαμε για τις “Βάκχες”. Έτσι λοιπόν στο Lake Mode θα παίξουμε μαζί με τα γνωστά μας κομμάτια και ολοκαίνουργιο υλικό.
Μιλώντας για τις “Βάκχες”, δηλαδή για αρχαίο θέατρο, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στη λατρεία του Διονύσου. Ξεκίνησε από τη Θράκη και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να συνδεθεί για πάντα με τη γέννηση του θεάτρου στην Αττική. Αυτό το αρχέγονο στοιχείο έχει επιβιώσει στην παραδοσιακή μουσική της Θράκης;
Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης υπάρχουν ακόμα ζωντανές παραδόσεις από το πολύ μακρύ παρελθόν αυτής της γης. Συναντάμε ακόμα παραδοσιακούς οργανοπαίκτες με λύρες, γκάιντες, ζουρνάδες και νταούλια. Μάλιστα, άνθρωποι σε πολύ νεαρή ηλικία μυούνται πλέον σε αυτή τη μουσική. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν ενδιαφέρον σε όλα και έρχονται από τα μεγάλα αστικά χρόνια, τα οποία χρόνια ήταν αποξενωμένα από αυτές τις παραδόσεις, για να τα ανακαλύψουν. Το σημαντικό όμως είναι πως χτίζεται, και κυρίως από τους πιο εναλλακτικούς κύκλους, μία φρέσκια προσέγγιση στην εξέλιξη αυτή της μουσικής, χωρίς ταμπού και εθνο-πατριαρχικά στερεότυπα.
Πέρα όμως από το αρχαίο θέατρο, η μουσική θα ακουστεί και σε ένα σύγχρονο έργο τις «Σπυριδούλες». Πώς δουλέψατε εκεί;
Στην ουσία θα ακουστούν στη παράσταση πολλά γνωστά μας τραγούδια, εκτός από ένα το οποίο αποτελεί πρωτότυπη σύνθεση μας. Η Νεφέλη Μαϊστράλη μάς έστειλε κάποιους εξαιρετικούς και συνάμα ανατριχιαστικούς στίχους μιας και έγραψε τα κείμενα για τη παράσταση, οι οποίοι περιγράφουν μια τρομακτική ιστορία κακοποίησης ανηλίκου. Είναι τόσο έντονοι που μας γεννήθηκε άμεσα μια μελωδία βασισμένη στις ανασθενάρικες παραδόσεις, αλλά και τις μουσικές της Δράμας, που συνήθως εξιστορούν σκοτεινές ιστορίες στις οποίες κρύβονται μεγάλες αλήθειες και αποφθέγματα.
Πιστεύετε ότι αυτή η αναβίωση του ενδιαφέροντος για την παραδοσιακή μουσική εξελίσσεται σε κάτι γόνιμο ή είναι απλώς μια μόδα;
Είναι αλήθεια πως η παραδοσιακή μουσική ανεβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν εξαιρετικοί νέοι καλλιτέχνες που παίζουν αυτή τη μουσική και άλλοι που της δίνουν κάποια καινούργια χαρακτηριστικά. Σίγουρα εξελίσσεται παράλληλα και κάποιου είδους μόδας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με διάφορα είδη, το οποίο είναι αναπόφευκτο. Το σημαντικό όμως είναι αυτή η μουσική να μπορεί να εκφράζει τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εμείς πάντως χαιρόμαστε να βλέπουμε νέο κόσμο με ανοιχτά μυαλά, εναλλακτικές απόψεις που γυρνάνε τη πλάτη στα παλαιάς κοπής στερεότυπα. Το τι θα μείνει στην ιστορία και τι όχι θα το μάθουμε τα επόμενα χρόνια.
Εσείς πώς αντιλαμβάνεστε την παράδοση;
Η παράδοση είναι όλος αυτός ο πολιτισμικός πλούτος που έφτασε σε μας από το παρελθόν. Είτε μέσω βιωμάτων είτε μέσω οπτικοακουστικού υλικού και του τρόπου ζωής με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει. Έχει πολύ αξία όλο αυτό γιατί μπορεί κανείς να βρει λύση και να κατανοήσει τον τρόπο που εξελίσσονται οι κοινωνίες και ο άνθρωπος.
Μέρος αυτού του πλούτου είναι και το πανηγύρι, το οποίο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην μουσική σας. Τι σημαίνει για εσάς πανηγύρι;
Εκ πρώτης όψης είναι ένα δρώμενο στο οποίο ο κόσμος έρχεται να ακούσει μουσική, να χορέψει και να γεμίσει ενέργεια. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι πως θα έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους, θα πιαστείς χέρι χέρι με αγνώστους, ώσπου θα γίνουμε όλη μια μεγάλη παρέα και θα έρθουμε πιο κοντά. Το να χορεύεις σε ένα μεγάλο κύκλο είναι ένα σύμβολο, όλοι μαζί ενωμένοι για ένα κοινό σκοπό. Είναι το αντίδοτο σε μια ηλεκτρονική εποχή που η απομόνωση έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ.
Σε μια κλίμακα διονυσιασμού, πού βρίσκεται ένα σκοτεινό dance club του Λονδίνου και ένα παραδοσιακό θρακιώτικο πανηγύρι;
Δυστυχώς δεν έχουμε υπάρξει θαμώνες σε ένα τέτοιο club στο Λονδίνο. Ίσως όμως από αυτά που ξέρουμε από φίλους, ένα παραδοσιακό θρακιώτικο πανηγύρι, είναι μια κοινωνική διαδικασία με ένα θετικό πρόσημο. Στο Λονδίνο τα πράγματα ίσως να είναι λίγο πιο dark σε μια λιγότερο εξωστρεφή διαδικασία.
Σε ποιο παραδοσιακό θρακιώτικο πανηγύρι θα μου προτείνατε να βρεθώ και γιατί;
Κάτι που δε χάνουμε ποτέ είναι ένα γλέντι ανήμερα του Πάσχα στον Πεντάλοφο Έβρου, όπου μαζεύονται δεξιοτέχνες της γκάιντας και άλλων οργάνων όλων των ηλικιών και χορευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, σε ένα γλέντι στη πλατεία του χωριού μέχρι τελικής πτώσης! Επίσης, προτείνουμε ένα αστικό γλέντι, όχι όμως αμιγώς θρακιώτικο, που θα λάβει τόπο στον εξωτερικό χώρο του Christmas Theater στην Αθήνα στις 13/7 με εμάς, μαζί με τα Καντινέλια, τον Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη και τους People of the Wind!