Κάθε Πάσχα επαναλαμβάνουμε με ευλάβεια τις ίδιες και τις ίδιες συνήθειες και κανείς ποτέ δεν αναρωτήθηκε πως προέκυψαν… Ίσως δεν έχεις αναρωτηθεί ούτε εσύ, εμείς όμως το ψάξαμε και ήρθαμε να απαντήσουμε τα ερωτήματα που δεν ήξερες ότι έχεις. Γιατί κρατάμε κερί το Μεγάλο Σάββατο; Γιατί ξεπαστρεύουμε 50 κοπάδια αρνιά το χρόνο; Τι μας κρύβουν;;;; Τι σημαίνουν τα κόκκινα αυγά και το κυριότερο : γιατί δεν τρώμε τσουρέκι όλο το χρόνο;
Ας απαντήσουμε αυτά τα μεγάλα ερωτήματα ένα προς ένα, ώστε, επιτέλους, να περάσουμε ήρεμα, χωρίς αμφιβολίες και άγχη, το φετινό Πάσχα.
Τι συμβολίζει η λαμπάδα;
Η λαμπάδα μας έρχεται κατευθείαν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Τότε γίνονταν μαζικές βαφτίσεις χριστιανών το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Επομένως, το Άγιο φως της λαμπάδας, ήταν ο συμβολισμός του φωτός του Χριστού που θα φωτίσει την ψυχή του νέου χριστιανού. Φυσικά, ένας άλλος συμβολισμός μας λέει πως το φως της λαμπάδας, είναι το φως της ανάστασης του Χριστού που προσπέρασε το θάνατο, νίκησε το σκοτάδι και έσωσε τους ανθρώπους.
Το σούβλισμα του αρνιού
Έρχεται από τις βιβλικές γραφές και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις Γραφές, ο Θεός πρόσταξε τον Μωϋσή να πει στο πλήθος των Εβραίων, πριν ξεκινήσουν την έξοδο τους, να θυσιάσουν ένα αρνί για κάθε οικογένεια. Με το αίμα του ζώου έπρεπε να βάψουν τις θύρες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν από τον άγγελο του Θεού, που το ίδιο βράδυ θα σκότωνε τους πρωτότοκους γιούς κάθε οικογένειας που δεν θα είχε σημαδεμένη είσοδο. Κάθε οικογένεια θυσίασε το αρνί της και το έφαγε χωρίς να σπάσει τα κόκκαλα του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα, πριν πάρει το δρόμο της εξόδου. Ο αμνός, δηλαδή το αρνί, συμβολίζει το Χριστό, που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες όλου του κόσμου.
Γιατί τουγκρίζουμε κόκκινα αβγά
Αρχικά τα αυγά πρέπει να βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη! Όχι νωρίτερα και όχι αργότερα. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού και η βαφή γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όταν ο Χριστός προσέφερε κρασί και άρτο, ως σύμβολα του αίματος και του σώματος του, δείχνοντας την ετοιμότητα του πριν την αυτοθυσία. Υπάρχει, όμως, άλλη μια εκδοχή, που λέει ότι η Παναγία κρατώντας ένα καλάθι αυγά, παρακαλούσε τους φρουρούς του Ιησού να του φέρονται καλά. Τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στα αυγά και τα έβαψαν κόκκινα.
Γιατί τρώμε τσουρέκι;
Πάλι πρόκειται για προετοιμασία που οφείλει να γίνει την Μεγάλη Πέμπτη (ελπίζουμε να μη δουλεύατε εκείνη την ημέρα και να τα προλάβατε όλα). Το τσουρέκι αποτελεί την μετεξέλιξη της Λαμπροκουλούρας που έφτιαχναν στα χωριά. Η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη “corek” που σημαίνει το ψωμί, η παρασκευή του οποίου απαιτεί μαγιά. Οι Αρμένιοι έχουν το δικό τους τσουρέκι και φαίνεται πως και οι Έλληνες υιοθέτησαν το έθιμο της προετοιμασίας του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το πασχαλινό τσουρέκι συμβολίζει το σώμα του Χριστού και κυρίως την Ανάστασή του, αφού όπως το αλεύρι μεταμορφώνεται σε ψωμί, έτσι και ο Χριστός από άνθρωπος γίνεται με την Ανάσταση του Θεός.
Ελπίζουμε να σας λύσαμε κάποιες απορίες και να κάνετε πιο ήρεμοι φέτος Πάσχα. Εμείς, σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με νίκες στις αβγομαχίες, καλό φαγητό, αγάπη και υγεία!
Πηγή: greekbooks.gr