Η Βάσω Παπανδρέου δεν έγινε τυχαία η πρώτη γυναίκα επίτροπος της ΕΕ, ούτε τυχαία σημείωσε ρεκόρ σταυρών σε εθνικές εκλογές. Αποχαιρετώντας τη Σιδηρά Κυρία του ΠΑΣΟΚ που «έφυγε» στα 80 της.

Ο χρόνος που βρίσκεται κανείς στο προσκήνιο είναι ανάλογος των παρασκηνιακών ιστοριών που τον συνοδεύουν. Είναι λογικό για μια πολιτικό όπως η Βάσω Παπανδρέου οι ψίθυροι, οι ιστορίες, οι φήμες και οι αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν να είναι πάμπολλοι. Ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκα, σε μια εποχή που ο ρόλος τους ήταν περιθωριοποιημένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, η Βάσω Παπανδρέου, το 1974 γίνεται το νεότερο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του νεοσύστατου κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ.

Βάσω Παπανδρέου, το 1974 γίνεται το νεότερο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του νεοσύστατου κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά για μια γυναίκα πολιτικό που στα δύσκολα βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές της. Όπως την εποχή της κυριαρχίας της βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, η Βάσω Παπανδρέου όρθωσε το ανάστημά της απέναντί της, ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητες την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τη Δημόσια Υγεία και την Ισότητα των δύο Φύλων. Υπήρξε δημοσίευμα στο εξωτερικό, μάλιστα, που τη χαρακτήριζε Καρυάτιδα της Δημοκρατίας. Μαζί με την Κριστιάν Σκριβενέρ ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες επίτροποι στην ΕΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το tweet της ΕΕ, πέντε χρόνια πριν.

Βάσω Παπανδρέου, το 1974 γίνεται το νεότερο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του νεοσύστατου κόμματος που λεγόταν ΠΑΣΟΚ.

Στη μεγάλη μονομαχία Παπανδρέου – Μητσοτάκη, το 1993, που έφερε το ΠΑΣΟΚ ξανά στην εξουσία, η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου φέρεται να έκοψε τη Βάσω από τη λίστα των υποψηφίων της Α’ Αθηνών, την εκλογική της περιφέρεια δηλαδή. Μετακινήθηκε στην αχανή Β’ Αθηνών, όπου κατάφερε να κερδίσει με ρεκόρ σταυρών: 256.831.

Τα χαρτοφυλάκια που της ανατέθηκαν ήταν όλα κρίσιμα, οι πολιτικές που εφάρμοσε είχαν αντίκτυπο σχεδόν σε όλους τους Έλληνες.

Ψάξαμε να βρούμε τις ιστορίες εκείνες που θα φανέρωναν τον άνθρωπο και τον τρόπο δράσης της εκλιπούσης πολιτικού… Να τι αλιεύσαμε.

Βάσω Παπανδρέου: Το ταξίδι στο Ιράν

Ο γιατρός της και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Λούσκος, είχε μοιραστεί μια ιστορία ενδεικτική της προσωπικότητας της Βάσως Παπανδρέου παλαιότερα στο Facebook.

«Είχα την τυχη τον Νοέμβριο του 98 , να συμμετέχω σ εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτηξης κ. Βάσως Παπανδρέου στο Ιράν και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας , μερικές αναμνήσεις μου , με την ευκαιρία των σημερινών γεγονότων .

  • Η Ελληνικη αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα . Δεκα απο τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ηταν γυναικες .
  • Η κάθετη άρνηση της κ. Βασως Παπανδρεου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος , για την είσοδο στην χωρα τους , οδηγησε σε μια διαπραγματευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεια στην Αθηνα .
  • Τελικα το καθεστώς συμβιβάστηκε , υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μονο γι αυτην την είσοδο στο ΙΡΑΝ , χωρις την σκληρη ενδυματολογική τους παράδοση .
  • Αν θυμάμαι καλά τετοια έγκριση ειχε δοθεί μεχρι τοτε , σε ξένη επισκέπτρια , για πρωτη φορα .
  • Η πτήση ειχε γινει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατα την αφιξη μας στο αεροδρόμιο της Τεχερανης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος , τεσσερεις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι , εισήλθαν εντός του αεροσκάφους , κανοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριων γυναικών .
  • Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας απο τους φρουρούς της επανάστασης τοσο στις επισημες μετακινησεις μας , οσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας , απο τους πάνοπλους , που ουτε το προσωπο τους είχαμε δει ΠΟΤΕ .
  • Δεν θ αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης , παρα μονο σ ενα γεγονός .
  • Μετα απο δεκα μερες παραμονής ηρθε η ωρα της αναχώρησης μας .
  • Πηγαίνοντας προς το αεροδρομιο συνοδεία παντα των φρουρών της επανάστασης , οταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλανο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό :
    – οι 4 φρουροί της επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους .
  • Μειναμε με ανοιχτό το στόμα οταν διαπιστώσαμε μετα απο δεκα μερες οτι οι φρουροί ηταν γυναικες .
  • Αγκάλιασαν την κ. ΒΑΣΩ Παπανδρεου και ξεσπασαν σε λυγμους πάνω της , λέγοντας το <<ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ>> ηταν γι αυτες , οτι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπηκε στην χωρα , παραβιάζοντας ολους τους κανονες του καθεστώτος .
    *Για να καταλαβουμε τι συμβαινει σημερα και γιατι οι γυναικες θα ΝΙΚΗΣΟΥΝ στο ΙΡΑΝ
    *RESPECT…>>.

Το δείπνο των 4

Τον Νοέμβριο του μακρινού 1994, τριάντα χρόνια πριν δηλαδή, μια συνάντηση ανάμεσα σε τέσσερα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα καθόριζαν τη μετέπειτα ιστορία της χώρας. Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Το κατώφλι του σπιτιού της στο Χαλάνδρι θα περνούσαν σε λίγο οι Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Παρασκευάς Αυγερινός.

Το μενού περιλάμβανε αγκινάρες αλά πολίτα, κοτόπουλο πιλάφι μιλανέζε, ταλιατέλες με συκωτάκια πουλιών, σπανακοτυρόπιτα, σαλάτα με ραντίτσιο, σαλάτα σπανάκι και αβοκάντο με ζεστό λαδόξιδο. Πανακότα με μαστίχα και δυόσμο, για επιδόρπιο. Εκτός αυτών, το μενού περιλάμβανε και… Ανδρέα Παπανδρέου. Με την υγεία του τότε πρωθυπουργού κλωνισμένη, οι τέσσερις συνδαιτημόνες κατέστρωναν τα σχέδια τους για να κερδίσουν την ηγεσία του κόμματος. Συμφώνησαν, λοιπόν, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκλογή του ο Κώστα Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Βάσω εναντίον Ανδρέα

Δέκα μήνες αργότερα η Βάσω Παπανδρέου θα έπαιρνε μια θαρραλέα πρωτοβουλία. Ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, βρισκόταν σε αμφισβήτηση από πολλά στελέχη που ήθελαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη διαδοχή του. Κορυφαία ομάδα αντιφρονούντων ήταν αυτή των Σημίτη, Παπανδρέου, Πάγκαλου και Αυγερινού.

Αυτή η κατάσταση είχε κουράσει τον Ανδρέα Παπανδρέου που πάντα επιζητούσε τον αιφνιδιασμό. Έτσι, σε μια από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Παπανδρέου εξαπολύει τα βέλη του.

«Δεν ξέρω ποιος ανέχθηκε ποιον όλα αυτά τα χρόνια» λέει ο Ανδρέας με τους παριστάμενους να μένουν άναυδοι από τη σφοδρότητα της επίθεσης: «Στη μακρά πολιτική πορεία μου έχω δει πολλούς και πολλές να ευτελίζουν ότι δεν κατόρθωσαν οι ίδιοι» λέει ενώ γίνεται πιο συγκεκριμένος αναφέροντας πως «δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή» αλλά και πως «δεν υπάρχει χώρος για περισσότερη αχαριστία, για περισσότερη ανανδρία από ορισμένους κύκλους».

Η κατάληξη της ομιλίας του ήταν το ίδιο σκληρή: «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».

Τότε ήταν που η Βάσω Παπανδρέου σηκώθηκε από τη θέση της κρατώντας μια λευκή σελίδα και κατευθύνθηκε προς το πάνελ από το οποίο μιλούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Του άφησε το χαρτί και επέστρεψε στη θέση του. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε στα γρήγορα το περιεχόμενο της σελίδας και ψέλλισε «Μάλιστα», κάτι που ακούστηκε σε όλη την αίθουσα.