50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 50 «ωραία χρόνια» που θα αναφωνούσαν με ξέπνοοι οι αναρίθμητοι νοσταλγοί του ανά την επικράτεια. Το κόμμα που κάποτε είχε γίνει κομμάτι της pop κουλτούρας της χώρας μας -ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος θα προτιμούσε το «λαϊκή» αντί του «pop», οπότε υιοθετούμε χρονιάρα μέρα που είναι, έχει αναδείξει στελέχη που ταυτίστηκαν με το λαϊκό αίσθημα.

Ας θυμηθούν οι παλιοί και ας γελάσουν οι νέοι, με πέντε «βιβλικές» μορφές του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού(;) Κινήματος.

Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο Beau Brummell (Μπο Μπρουμέλ, δανδής της αγγλικής κοινωνίας, κοσμικός, εξέλιξε την αντρική μόδα) του ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν επί χρόνια το πρότυπο του Έλληνα άντρα, μέσα από τις αντιθέσεις του: Ευγενής, αλλά πάντοτε έτοιμος να χορέψει έναν «ανδροπρεπές» ζεϊμπέκικο, ένα παλικαρίσιο τσάμικο, επικοινωνώντας το προαιώνια αντρικά ένστικτα.

Ο Θεσσαλονικιός που έπαιζε μπάσκετ και μετακόμισε στο Μόναχο για σπουδές μηχανικού έγινε ο πιο πιστός στρατιώτης του Αντρέα.

«Τι ώρα είναι Άκη;» τον ρώτησε ο Αντρέας.

«Ό, τι ώρα θέλεις εσύ, πρόεδρε», απάντησε ο Άκης.

Αυτό ήταν ένα από τα ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν για τον άνθρωπο που μετά τον θάνατο του Αντρέα θα έχανε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τον Κώστα Σημίτη, το μέτρο του ευπρεπούς βίου έπειτα από τον γάμο του με τη Βίκυ Σταμάτη και την αξιοπρέπειά του, έπειτα από σκάνδαλα που τον οδήγησαν στη φυλακή.  

Παρόμοια ήταν και η πορεία του «Μπο Μπρουμέλ». Δεν ήταν μόνο χαρακτηριστικός, αλλά και προφητικός ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε από τον Αντρέα.

Ευάγγελος Γιαννόπουλος

Ό, τι πιο κοντά στην ταυτότητα του… υπερήφανου Έλληνα έχει ποτέ υπάρξει στα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έχει το όνομά του: Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Λαϊκός, αυθεντικός, υπερασπιστής των μπουζουκιών, της Άντζελας Δημητρίου (εξαιτίας εκείνου το προσωνύμιο «Λαίδη»), της μούντζας (διάσημο GIF στις ημέρες μας στα social media), του τσάμικου (βλ. περιεχόμενο προηγούμενης παρένθεσης), ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν το Ελληνικό DNA στη ραχοκοκαλιά των κυβερνήσεων του Αντρέα Παπανδρέου.

Το πόσο επιδραστικός ήταν στη λαϊκή κουλτούρα του Έλληνα φαίνεται και από το γεγονός πως ήταν «πρωταγωνιστής» δεκάδων επιθεωρήσεων, ενώ την περσόνα του εκμεταλλεύτηκαν και οι ΑΜΑΝ με τον Σωτήρη Καλυβάτση να δίνει ρέστα…

Αξίζει να ειπωθεί πως ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είχε πολεμήσει και στην Αλβανία, όπου και είχε τραυματιστεί. Τα διαγγέλματά του μέσω του Καναλιού 29 έχουν γράψει ιστορία, όπως και οι ιστορικές του κόντρες με τον Κατριβάνο. Αξίζουν ποπ κορν και επισταμένη παρακολουθήση.

Κίμων Κουλούρης

Γεννημένος στην Κέρκυρα, απόφοιτος της ΑΣΣΟΕ, ο Κίμων Κουλούρης ξεχώρισε γρήγορα για τον λυρισμό στον λόγο του και τη θεατρικότητα των τηλεοπτικών του εμφανίσεων. Η λαϊκότητά του γίνεται «σήμα κατατεθέν», η προσήλωσή του στον Ανδρέα παροιμιώδης και έτσι, γρήγορα προσπερνά άλλα στελέχη, πιο στιβαρά, στην ιεραρχία του κόμματος.

Δίνει αγώνες στα πεζοδρόμια, μαζεύει κόσμο στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, γλεντάει στα μπουζουκτσήδικα. Ένας αυθεντικός Έλληνας, όπως όλοι μας. Με τον θάνατο του Αντρέα παραγκωνίζεται, καθώς αναδύεται το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη.

Το 2004, όμως, η κυβέρνηση Σημίτη έχει πρόβλημα με την ακρίβεια. Επιστρατεύεται ως υφυπουργός Ανάπτυξης, λόγω της λαϊκής περπατησιάς του. Καθημερινά, παρέα με τα τηλεοπτικά συνεργεία βολτάρει στις λαϊκές. Αγοράζει κάποια στιγμή και ένα σεμεδάκι, για να δηλώσει πως ήθελε να στηρίξει τη βιοπαλαίστρια – πωλήτρια. Αποδείχθηκε πως ήταν κινεζικό.

Θεωρείται ένας από τους πρώτους Έλληνες που πειραματίστηκε με το ρίμελ. Αργότερα δήλωσε πως δεν έβαφε τα μάτια του, απλώς έβαζε ένα είδος κολίριο που μαύριζε τις βλεφαρίδες του. Δεν υπάρχει βίντεο δικό του, άλλωστε, στο YouTube «Η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μου».

Γιώργος Κατσιφάρας

Κάποτε, ο Απόστολος Κατσιφάρας ως υπουργός Ναυτιλίας είχε μια συνάντηση με τους Έλληνες εφοπλιστές. Σε κάποιο σημείο της συζήτησης ο υπουργός δεν κρατήθηκε: «Μη νομίζετε ότι δεν ξέρω από πλοία. Όπως ξέρετε καλά, τα πλοία στα αγγλικά ονομάζονται, όπως και τα πρόβατα, “σιπς”. Επειδή λοιπόν εγώ έβοσκα πρόβατα ξέρω και από πλοία…».

Είμαστε εντάξει; Όχι; Πάμε.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας ήταν κοντά στον Γεώργιο Παπανδρέου, πατέρα του Αντρέα. Όταν εξορίστηκε από τη Χούντα, πήγε στον Καναδά, όπου ζούσε με τον Αντρέα Παπανδρέου. Το χιούμορ του και η ειλικρίνειά του, ήταν σύμφωνα με τους ανθρώπους που τον γνώρισαν τα δύο μεγάλα του όπλα, όπως και η φιλοσοφημένη άποψή του για την πολιτική στην Ελλάδα.

Συντοπίτης του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Καλέντζι Αχαΐας, ήταν ο οδηγός του προέδρου του Ένωσης Κέντρου που κανόνισε να μπει στην οικογένεια Παπανδρέου. «Ήμουν θεληματάρης στο Καστρί (το ιστορικό σπίτι των Παπανδρέου)» θα διηγούταν μετά.

Σε εκείνον ανήκει η ιστορική φράση για το Αντρέα και τους θυρωρούς. Ο πιο μποέμ τύπος από όλους, του οποίου τα αγαπημένα χόμπι ήταν το φλερτ και η καλή ζωή -με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ίσως ο πιο κοντινός άνθρωπος του Αντρέα -με ένα μεγάλο διάλειμμα όταν δεν «ενέκρινε» τη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, ο Κατσιφάρας έζησε μια συναρπαστική ζωή που ούτε τη φανταζόταν, όταν έφτανε έφηβος στο Καστρί.

Στέλιος Παπαθεμελής

Ο δικηγόρος Στέλιος Παπαθεμελής είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Υπερ-ορθόδοξος χριστιανός, με συντηρητικές απόψεις βρέθηκε να συνεργάζεται με το μποέμ ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Παπαθεμελής έμελλε να μείνει στη συλλογική συνείδηση όταν πέρασε τον νόμο με τον οποίον τα νυχτερινά μαγαζιά έκλειναν στις 2 τα ξημερώματα. Ανάστατη η νεολαία και οι ιδιοκτήτες μπουζουκτσήδικων της Αθήνας, άρχισαν να μαζεύονται στην πλατεία Συντάγματος με ηχεία και να παρτάρουν ακραία. Ο Γιδόπουλος και ο Παπαργυρόπουλος  πιάνουν μόνιμο τηλε-στασίδι στα δελτία ειδήσεων και δικάζουν τον Παπαθεμελή, ο οποίος επιζητούσε τον εκχριστιανισμό της νεολαίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Λάκης Λαζόπουλος βγάζει το ομώνυμο τραγούδι, ενώ καθιερώνεται ο νόμος του «Αυτοφωράκια», ενώ τότε γεννήθηκε η ιδέα για τα after-άδικα.

Ο… γραφικός Παπαθεμελής θα μείνει στην ιστορία, βέβαια, και για την ανοίκεια επίθεση στον -τότε- δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όταν και έκανε ντροπιαστικούς χαρακτηρισμούς για τους γκέι. Θλιβερός.