Από τον Κώστα Θεοδώρου

Ιούνιος 1997. Το δίπολο Oasis – Blur κυριαρχεί στη βρετανική μουσική σκηνή με fans, haters, δημοσιογράφους να αναλύουν τα πάντα. Όχι όμως και σε μια παρέα απο εικοσάρηδες που πίνει μπίρες στο Ανατολικό Λονδίνο. Εκείνους τους απασχολεί κάτι άλλο, μιας και μια πρόταση για εύκολα χρήματα έχει μόλις σκάσει… «Παιδιά, έχω μια καλή ιδέα. Ζητάνε βοηθητικούς ηθοποιούς για ένα βιντεοκλιπ. Θα πληρωθούμε. Είστε μέσα;». Ανάμεσα στους Άγγλους και ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Κυρίκος. Πρώτα είπαν το «ναι» και μετά έμαθαν πέρι τίνος πρόκειται. Το project στο οποίο θα συμμετείχαν ήταν τα γυρίσματα του video clip για ένα τραγούδι της πιο πολυσυζητημένης μπάντας της δεκαετίας, των κορυφαίων της εποχής, των Oasis!

Ο Κωνσταντίνος και η παρέα του.

«Γιατί πήγα εγώ; Για την παρέα… Για τις κοπέλες! Το ξέραμε ήδη ότι τα κορίτσια που θα έπαιζαν, θα ήταν όλες από πρακτορεία μοντέλων. Αντίθετα εμείς, μπήκαμε με μέσο! Ο φίλος μου, ο ξανθός με τα ράστα, είχε μια σύντροφο σκηνοθέτιδα και μας πρότειναν σαν βοηθητικούς ηθοποιούς. Πρέπει να ήμαστε 14 κορίτσια και 8 αγόρια…» μου διηγείται από το τηλέφωνο ο Κωνσταντίνος, καθώς εκείνος βρίσκεται στη Σαντορίνη όπου εργάζεται ως φωτογράφος και skipper. Έψαξα να τον βρω όταν το όνομά του ακούστηκε τυχαία σε μια συζήτηση με φίλους, η οποία αφορούσε, τι άλλο, το reunion των Oasis.

«Όταν έπαιξα στο video clip των Oasis»
Ο Κωνσταντίνος διακρίνεται φορώντας μαύρο τζόκεϊ, στην άκρη δεξιά.

Οι Oasis και ο… Στάνλεϊ Κούμπρικ*

Μετά από δύο album που τους τοποθετούν στον χάρτη της brit pop και στις κορυφαίες θέσεις των charts, οι Oasis πλέον βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας τους, αυτό του τρίτου άλμπουμ, το οποίο θα δείξει αν θα γίνουν οι «νέοι» ή οι «παραλίγο Beatles». Το πρώτο σινγκλ του δίσκου έχει τον τίτλο «D’You Know What I Mean?». Τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά. Σε λίγες ημέρες το τραγούδι θα παίζει στα ραδιόφωνα, ως promo του album που θα έρθει περίπου 2-3 εβδομάδες -έτσι γινόταν τότε.

Ο Κωνσταντίνος φορώντας τζόκεϊ, στο κέντρο της φωτογραφίας.

«Φτάσαμε στον χώρο που θα γυριζόταν το video clip με λεωφορείο που είχε μισθώσει η εταιρεία παραγωγής. Το location ήταν γνώριμο σε πολλούς. Τα χαλάσματα του Beckton Gas Works, του παλιού εργοστασίου αερίου στο Ανατολικό Λονδίνο. Εκεί είχαν πραγματοποιηθεί και τα γυρίσματα του Full Metal Jacket, του Στάνλει Κούμπρικ. Μας είχαν ήδη ενημερώσει πως τα γυρίσματα θα διαρκούσαν δύο ημέρες» μου αφηγείται ο Κωνσταντίνος.

Με σκηνοθέτες το δίδυμο Dom & Nic (Ντόμινικ Χόλι και Νικ Γκόφι), οι οποίοι είχαν κάνει κάποιες εντυπωσιακές δουλειές (Ντέιβιντ Μπόουι & Τρεντ Ρέζνορ, Chemical Brothers, The Mystics, Supergrass) η δισκογραφική των Oasis ήθελε να κάνει κάτι εντυπωσιακό για να ακουστεί το τραγούδι παντού, Οπότε τα χρήματα για το video clip δεν θα ήταν το πρόβλημα…

Οι Oasis, ο Κωνσταντίνος και ο έρωτας στο set

Τα αγγλικά media της εποχής αναφέρουν ότι ο προϋπολογισμός του αγγίζει τις £100,000, κάνοντας το ένα από τα ακριβότερα της περιόδου. Στην παραγωγή ενεπλάκησαν και ελικόπτερα του Βρετανικού Στρατού.

«To πρώτο που μας εντυπωσίασε ήταν τα ελικόπτερα και οι αλεξιπτωτιστές του 1oυ Τάγματος που πετούσαν πολύ χαμηλά, πάνω από τα κεφάλια μας. Τρία ήταν τα ελικόπτερα, αλλά αν δεις το κλιπ, φαίνονται πολύ περισσότερα, ταυτόχρονα στο ίδιο πλάνο» θυμάται ο Κωνσταντίνος.

Έτσι μάλλον εξηγείται το υψηλό κόστος του βίντεο: Post production. Τα ελικόπτερα έγιναν πολλά και τα πλάνα επιβλητικά. Μιλώντας για τα οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, δεν θα ήταν και πολύ αδιάκριτο να ρωτήσω για το ποσό που αμείφθηκε ο ίδιος. Ένα αχρείαστο follow the money, για τον σκοπό της αφήγησης της ιστορίας.

«Όταν έπαιξα στο video clip των Oasis»

«Εμείς, τα αγόρια της παρέας, πήραμε από 150 αγγλικές λίρες ο καθένας. Τα κορίτσια που ήταν από πρακτορείο μοντέλων, πήραν σίγουρα περισσότερα. Εννοείται ότι σε αυτά, δεν υπολογίζεται το φαγητό και η μετακίνηση». Καλά, εξυπακούεται, αυτό άλλωστε συμβαίνει και στις Ελληνικές παραγωγές.

Ο δικός μας πρωταγωνιστής, ο Κωνσταντίνος εντυπωσιάστηκε από μια Καναδέζα, την οποία πολιορκούσε ανηλεώς κάθε φορά που οι σκηνοθέτες φώναζαν «Cut». Αλλά δεν ήταν η μόνη που του έκανε εντύπωση στο set…

«Υπήρχαν άλλες δύο γυναίκες, πραγματικά πανέμορφες. Η σύντροφος του Λίαμ, ήταν η ηθοποιός Πάτσι Κένσιτ. Νομίζω ότι πιο πολύ κοιτούσα εκείνη παρά τον σύντροφό της». Είναι ειλικρινής ο Κωνσταντίνος, καμία αμφιβολία. «Η άλλη ήταν εκείνη με τον Νόελ, ήταν εντυπωσιακά όμορφη». Εννοεί την Μεγκ Μάθιους, το ζευγάρι ήταν φρεσκοπαντρεμένο τότε, είχαν παντρευτεί κάποιες ημέρες νωρίτερα!

«Όταν έπαιξα στο video clip των Oasis»

Kαι οι αφοί Γκάλαχερ; Μιλούσαν μεταξύ τους; Ελάχιστα πράγματα θυμάται ο Κωνσταντίνος από εκείνους. «Ήρθαν μόνο την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, έκαναν στην αρχή τα πλάνα που τραγουδούν, έπειτα εκείνα μέσα και έξω από το ελικόπτερο και έφυγαν… Την επομένη δεν τους είδαμε καθόλου. Εννοώ όλη τη μπάντα. Κανείς από τους Oasis δεν ήρθε τη δεύτερη μέρα».

Δεν ξεχνά, βέβαια, πως την πρώτη ημέρα «στα διαλείμματα, καθίσαμε όλοι μαζί… Ήπιαμε, φάγαμε, μιλούσανε, αλλά εγώ δεν έδινα σημασία. Είχα εστιάσει στην Καναδέζα» διηγείται με την χαρακτηριστική του πλέον ειλικρίνεια. Μου υπέδειξε πότε εμφανίζεται. Ας μην την εκθέσουμε, όμως, 27 χρόνια μετά. Δεν αδικώ τον Κωνσταντίνο… Τι είναι οι Oasis μπροστά στον έρωτα;

Όταν οι Oasis δεν έγιναν Beatles, όταν ο Κωνσταντίνος δεν…

Παρεμπιπτόντως, το τραγούδι των Oasis έσκισε. Εκτοξεύθηκε απευθείας στο Νο.1 του βρετανικού single chart τον Ιούλιο του 1997. Και μετά βγήκε και το άλμπουμ «Be Here Now». Oχι, δεν έγιναν ποτέ οι νέοι Beatles. Ούτε και ο δικός μας ήρωας, ο Κωνσταντίνος, κατέκτησε την κοπέλα που τον συγκλόνισε.

Ίσως να του στοίχισε που την έβλεπε παντού, πλέον, αφού όπου και να ήσουν στο Λονδίνο έβλεπες πλάνα του video clip. «Στα δισκάδικα Our Price, Virgin, Tower» θυμάται και συνεχίζει: «Το πιο εντυπωσιακό ήταν οι γιγαντοοθόνες του HMV στο Λονδίνο. Πήγα μια μέρα σε ένα κατάστημα και ξαφνικά είδα τη φάτσα μου στην οθόνη! Όποιον γνωστό μου έβλεπα, μου μιλούσε για το video clip».

Ο Κωνσταντίνος δεν κατάφερε να απολαύσει τους καρπούς της δουλειάς του, καθώς έπειτα από λίγο καιρό επέστρεψε στην Ελλάδα. «Έπρεπε να υπηρετήσω τη θητεία μου» μου εξιστορεί για να με τρελάνει εντελώς στην επόμενή του πρόταση: «Ήμουν φαντάρος όταν ο Ricky Gervais έπαιξε το τραγουδι στον Xfm και είπε στον αέρα: “ο φίλος μου ο Κώστας παίζει σε αυτό το video clip, του αφιερώνω το τραγούδι, είναι τώρα στρατιώτης στην πατρίδα του».

Δεν πρόλαβα καν, να συνειδητοποιήσω τι μου έχει πει όταν εκείνος μου εξηγούσε: «Ναι, ο Ρίκι Ζερβέ ήταν μάνατζερ συγκροτημάτων, διοργάνωνε συναυλίες και είχα δουλέψει μαζί του ως event manager, επί έναν χρόνο στο ULU». Κάτσε, περίμενε Κωνσταντίνε, μην τα πούμε όλα τώρα, άσε κάτι για μια επόμενη φορά…

Ο Κωνσταντίνος Κυρίκος.

Ο Κωνσταντίνος Κυρίκος (@iconicbreezer_photography) εργάζεται ως skipper και φωτογράφος στη Σαντορίνη.

Photos: Κωνσταντίνος Κυρίκος

σ.σ. *Η σωστή προφορά του ονόματος είναι ΚΟΥμπρικ – όχι ΚΙΟΥμπρικ