Στην εποχή του #MeToo πολλά άρχισαν ξάφνου να φαντάζουν αναχρονιστικά, προκλητικά. Το περίφημο ημερολόγιο της Pirelli ήταν ένα από αυτά. Στοχοποιήθηκε ως ένα μέσο που δεν εξυμνεί, αλλά χυδαιολογεί πάνω στη γυναικεία ομορφιά. Λοιδορήθηκε ως ξεπερασμένο.

Κάπως έτσι, τα ημερολόγια, που κάποτε ήταν το σέξι γεγονός της χρονιάς, έγιναν κάτι ξένο σε σχέση με αυτό που ήταν μέχρι πρότινος. Συνέχισαν με καλλιτεχνικές μεν φωτογραφίες, με τα μοντέλα ωστόσο να ποζάρουν πλήρως ενδεδυμένα και το concept συχνά να έχει στόχο να στείλει ένα κοινωνικό – πολιτικό μήνυμα. Ήταν δηλαδή Pirelli χωρίς να είναι… Pirelli.

Το ημερολόγιο της Pirelli γίνεται ξανά σέξι, ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα

Ο καιρός όμως φέρνει την ωριμότητα. Τη χρυσή τομή. Έγινε αντιληπτό πως το ημερολόγιο έτσι είχε χάσει το λόγο ύπαρξής του, αυτό που εξ αρχής το έκανε ξεχωριστό και του χάρισε παγκόσμια φήμη και αίγλη. Έγινε επίσης αντιληπτό πως είναι άλλο πράγμα να διορθώσουμε τα όσα ήταν λάθος και άλλο να πέφτουμε στην παγίδα της σεμνοτυφίας, της (αυτό)λογοκρισίας.

Για το 2025 οπότε, ας ετοιμαστούμε για κάτι από τα παλιά. Ο φωτογράφος στον οποίο ανατέθηκε η δουλειά, Ίθαν Τζέιμς Γκριν, έλαβε την εξής ξεκάθαρη οδηγία: «Κάντο σέξι ξανά». Με τρόπο που να εντάσσεται αρμονικά στις συνθήκες των καιρών. Στο πώς δηλαδή άλλαξε τα πράγματα το MeToo, στο τι ορίζεται ως σέξι με βάση τις τάσεις και τους όρους τα social media.

Το ημερολόγιο της Pirelli γίνεται ξανά σέξι, ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα

Τι εννοούμε με αυτό; Να, οι selfies είναι ένα πολύ καλό κριτήριο. Το τι ανεβάζει ο κόσμος είναι δική του επιλογή, δείχνει το τι είναι άνετος να δείχνει δημοσίως. Και αυτό ακριβώς το σημείο, το κοινή συναινέσει τουτέστιν, γίνεται αυτό που δίνει τον τόνο, οριοθετεί το περίγραμμα.

«Η αρχική μου σκέψη όταν με ρώτησαν αν θέλω τη δουλειά ήταν πως αν κάνω Pirelli, τότε θα πρέπει να είναι πράγματι Pirelli. Μια επιστροφή στις ρίζες. Το ίδιο ήθελαν και από την εταιρεία οπότε το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο», εξήγησε ο φωτογράφος που για τη συγκεκριμένη δουλειά του αντλεί  έμπνευση από παλαιότερες βερσιόν του ημερολογίου, ειδικά αυτό με τα supermodels των 90’s Κέιτ Μος και Σίντι Κρόφορντ ή αυτό του 1995 με την Κρίστι Τέρλινγκτον. Με ενσταντανέ τόσο σε στούντιο όσο και στην παραλία. «Κάτι κλασικό και πραγματικά σέξι», εξήγησε.

Το ημερολόγιο της Pirelli γίνεται ξανά σέξι, ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα

Η επιστροφή στο γυμνό είναι επιπλέον μια αντανάκλαση του τι βλέπουμε να ισχύει πια στον κόσμο της μόδας και της ποπ κουλτούρας. Στο φετινό Met Gala, η Rita Ora και η Doja Cat εμφανίστηκαν με πολύ αποκαλυπτικά outfit. Μετά από 5 χρόνια, το σόου της Victoria Secret’s θα επιστρέψει τηλεοπτικά (τον ερχόμενο Νοέμβριο) και οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «comeback με τα όλα του». Όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι, είναι το soundtrack του… I’ m bringing sexy back! Το ημερολόγιο της Pirelli version 2025 αυτό ακριβώς θα συνοψίσει. Και μεταξύ μας, πολύ καλά θα κάνει.

Θα υπάρξουν, ακόμα και έτσι, αρκετοί που θα διαμαρτυρηθούν, που θα αναρωτηθούν σκωπτικά «τι δουλειά έχει μια εταιρεία ελαστικών με γυμνές γυναίκες και γυμνούς άνδρες;». Όμως δεν μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους και το σημαντικό είναι να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με την ουσία των πραγμάτων. Αν ο τρόπος είναι σωστός, αν όλοι βρίσκουν τον εαυτό τους σε αυτό που κάνουν και νιώθουν άνετα, αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες, είναι κρίμα να παγιδευόμαστε σε ψεύτικα διλήμματα, φανατισμούς και αχρείαστες ενοχές.

Photo Credits: Instagram Pirelli