Δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται μαζεμένοι γύρω από έναν κοστουμαρισμένο μεσήλικα, έξω από το δικαστικό μέγαρο του Ουεστμίνστερ, το πρωί της Τετάρτης. Ακόμη περισσότεροι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι φωνάζουν και κάνουν θόρυβο καθώς προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να πλησιάσουν τον -ντυμένο με μαύρο κοστούμι- τον ανέκφραστο, ακριβοθώρητο μεσήλικα, που κρύβει το βλέμμα του κάτω από ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά. Ακόμη και αυτά, όμως, δεν θα μπέρδευαν κανέναν βρετανό πολίτη: Ήταν ο Χιού Έντουαρντς, ο -κάποτε- πιο έγκριτος anchorman της βρετανικής τηλεόρασης.

Τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στην αίθουσα θα έβρισκαν πολύ γρήγορα τον δρόμο προς τη δημοσιότητα. Ο Έντουαρντς παραδέχθηκε την ενοχή του για τις τρεις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και σχετίζονται με φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του μέσω WhatsApp.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αδίκημα της «δημιουργίας άσεμνων εικόνων» δεν σημαίνει πάντα τη φωτογράφηση ή την καταγραφή παιδιών που δέχονται σεξουαλική επίθεση: μπορεί επίσης, όπως στην περίπτωση του Έντουαρντς, να σημαίνει τη λήψη τους, έστω και απρόθυμα.

Όπως εξήγησε η εισαγγελία στο δικαστήριο, στον Έντουαρντς εστάλησαν οι εικόνες και τα βίντεο -κάποια φέρεται να αφορούσαν παιδιά ηλικίας έως 7 ετών- κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο WhatsApp με έναν άνδρα που είχε επικοινωνήσει για πρώτη φορά μαζί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες αποθηκεύονται αυτόματα στο τηλέφωνο του Έντουαρντς. Ο παρουσιαστής ειδήσεων είπε τελικά στον άνδρα να σταματήσει να στέλνει «παράνομες» εικόνες, αλλά φαινόταν ικανοποιημένος να λαμβάνει «περισσότερες νόμιμες πορνογραφικές εικόνες» από τον αποστολέα, είπε ο εισαγγελέας.

Επειδή η λήψη παράνομων εικόνων θεωρείται έγκλημα αυστηρής ευθύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόθεση δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την εξακρίβωση της ενοχής. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο ο Έντουαρντς δεν προσπάθησε να διαψεύσει τις κατηγορίες.

Η εμφάνιση του Έντουαρντς ήταν πρώτη δημόσια εδώ και ένα χρόνο. Σταμάτησε να εμφανίζεται στο BBC όταν εμφανίστηκαν ισχυρισμοί για εκείνον στην εφημερίδα Sun το περασμένο καλοκαίρι και αποχώρησε από το BBC τον Απρίλιο του 2024, για «ιατρικούς λόγους», μετά από «40 χρόνια υπηρεσίας», υποστήριξε ο οργανισμός.

Η σύζυγός του Βίκι Φλιντ με δήλωσή της αποκάλυψε πως είναι ο σύζυγός της, στον οποίο αναφέρεται η εφημερίδα The Sun στο πρωτοσέλιδό της.

«Υπό το φως της πρόσφατης αναφοράς σχετικά με τον «παρουσιαστή του BBC», κάνω αυτή τη δήλωση εκ μέρους του συζύγου μου Χιου Έντουαρντς, μετά από πέντε εξαιρετικά δύσκολες μέρες για την οικογένειά μας.

»Το κάνω αυτό κυρίως από ανησυχία για την ψυχική του ευημερία και για να προστατεύσω τα παιδιά μας. Ο Χιου πάσχει από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Όπως είναι καλά τεκμηριωμένο, τα τελευταία χρόνια νοσηλευόταν για σοβαρή κατάθλιψη.

»Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει πολύ τα πράγματα, υπέστη ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο και τώρα λαμβάνει νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον. Μόλις γίνει αρκετά καλά για να το κάνει, σκοπεύει να απαντήσει στις ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί.

»Για να είμαστε ξεκάθαροι στον Χιου είπαν για πρώτη φορά ότι υπήρχαν κατηγορίες εναντίον του την περασμένη Πέμπτη. Σε αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κατάστασης του Huw, θα ήθελα να ζητήσω να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειάς μου και όλων των άλλων που εμπλέκονται σε αυτά τα ανατρεπτικά γεγονότα.

»Γνωρίζω ότι ο Huw λυπάται βαθιά που τόσοι πολλοί συνάδελφοι έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι αυτή η δήλωση θα φέρει φέρει τον τερματισμό τους».

Συνελήφθη πέντε μήνες προτού αποχωρήσει από το BBC και κατηγορήθηκε μόλις δύο μήνες αργότερα. Ενώ οι νομικές διαδικασίες είναι ενεργές, το BBC αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση του Έντουαρντς και δεν λέει αν συνέχισε να τον πληρώνει ή αν είχε γνώση της σύλληψής του.


Πώς όμως το «πρόσωπο του BBC» βρέθηκε να κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης 10 ετών;

Από την Ουαλία στην κορυφή του Λονδίνου

Όταν το αναπόφευκτο ήρθε και για τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο του 2022, τα βλέμματα των πολιτών στράφηκαν σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο: Ο κεντρικός anchorman του BBC, Χιού Έντουαρντς, δεν κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να διώξει τον συναισθηματικό τόνο στη φωνή του καθώς εκφωνούσε την είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας, την πιο σημαντική των τελευταίων 7 δεκαετιών της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Το status που επί χρόνια έχτιζε ταίριαζε μοιραία στην ιστορική βαρύτητα της στιγμής.

Ο 62χρονος Ουαλός καθιερώθηκε στο πιο αξιόπιστο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων, αυτό του BBC, τα τελευταία 20 χρόνια. Για αυτό και ήταν και ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παρουσιαστές της βρετανικής τηλεόρασης, με την ετήσια αμοιβή του να ξεπερνά τα 550.000 ευρώ. Μια τρελή επαγγελματική πορεία για τον μεγαλωμένο στο Λάγκενεχ Έντουαρντς, ο οποίος πρωτοξεκίνησε ως ασκούμενος στο BBC το μακρινό 1984.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, το BBC ανακοίνωσε ότι ο 62χρονος Έντουαρντς παραιτείται από τον δημοσιογραφικό οργανισμό, επικαλούμενος «ιατρικούς λόγους». Ο Έντουαρντς ήταν εκτός αέρα από τον Ιούλιο του 2023, μετά την αποκάλυψη ότι ο παρουσιαστής είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο σεξουαλικών εικόνων.

Με το ξέσπασμα της είδησης, η οποία προκάλεσε φρενίτιδα στα βρετανικά ταμπλόιντ, ο Έντουαρντς ξεκίνησε νοσοκομειακή θεραπεία για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό οδήγησε τη σύζυγό του, Βίκυ Φλιντ, να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία αποκαλύπτει πως ο σύζυγός της είχε υποβληθεί σε θεραπεία για βαριά κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια. «Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει πολύ τα πράγματα», έγραφε τον Ιούλιο. «Έχει υποστεί άλλο ένα σοβαρό επεισόδιο και τώρα βρίσκεται υπό νοσοκομειακή νοσηλεία, όπου και θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον».

Τα νέα σόκαραν την αγγλική κοινή γνώμη, αφού στο ανέκφραστο πρόσωπό του, οι Βρετανοί έβλεπαν έναν άνθρωπο, ο οποίος εξέφραζε τον πιο απαθή ορθολογισμό των βρετανικών συναισθημάτων. Η πτώση του τάραζε τον πυρήνα της εθνικής τους ταυτότητας. Πώς μπορεί να πήγαν όλα τόσο στραβά;

Έντουαρντς: Το παιδί – θαύμα

Ο γιος του Hywel Teifi Edwards, ενός εξέχοντος ακαδημαϊκού της Ουαλικής γλώσσας, η καριέρα του Edwards στο BBC ξεκίνησε το 1984. Ο Έντουαρντς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Guardian χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «πολύ έξυπνο», είχε μόλις ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό στα μεσαιωνικά γαλλικά, ενώ ολοκλήρωνε τις σπουδές στο πιάνο, τη στιγμή που εντάχθηκε στο BBC ως εκπαιδευόμενος.

Η ανέλιξή του ήταν καταιγιστική: Παίρνει τη θέση του πολιτικού ανταποκριτή του BBC Ουαλίας στα 25 του (ο νεότερος στην ιστορία της εταιρείας) και, τη δεκαετία του 1990, γίνεται ο anchorman του δελτίου του Six O’Clock News, την απογευματινή ναυαρχίδα του BBC. Ακολουθώντας τα χνάρια προσωπικοτήτων όπως ο Τζέρεμι Πάξμαν, ο Τζον Χάμφρις, η Μόιρα Στούαρτ και η Σου Λόουλι, ήταν, μέχρι την παραίτησή του, ο πιο έμπειρος παρουσιαστής στο ρόστερ της εκπομπής.

Η μετονομασία του δελτίου σε News at Six (το 1999) δεν μείωσε με κανέναν τρόπο την επιτυχία του. Μέχρι το 2006, ήταν το δελτίο ειδήσεων με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεπεράστηκε από το News at Ten, στο οποίο ο Έντουαρντς ήταν ο βασικός παρουσιαστής. Και τα δύο δελτία παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα των ειδήσεων, το καθένα με κοινό πολλών εκατομμυρίων νοικοκυριών, δίνοντας στον Έντουαρντς τη μοναδική ευκαιρία να μπει στα living room των νοικοκυριών της Αγγλίας, της Ουαλίας, τη Σκωτίας και τη Βόρειας Ιρλανδίας.

Η σχεδόν 30ετής θητεία του ως anchorman έδωσε τη δυνατότητα στον Έντουαρντς να μεταδώσει μερικά από τα πιο σημαντικά ειδησεογραφικά γεγονότα παγκοσμίως. «Η Αμερική χτυπιέται στη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στον κόσμο», ακούστηκε να λέει ο Έντουαρντς στις 6 μ.μ. της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Κατά τη διάρκεια των 90s και των 00s ήταν εκείνος που πρώτος άρθρωσε τις καθοριστικές ειδήσεις, από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» έως φυσικές καταστροφές όπως το Τσουνάμι του 2004 και ο τυφώνας Κατρίνα. Το 1999, ήταν μέλος της ομάδας που κάλυψε τη δολοφονία της παρουσιάστριας του Six O’Clock News, Τζιλ Ντάντο, η οποία συγκλόνισε τη Βρετανία.

«Παίζοντας» με τους κορυφαίους

Η επιλογή να είναι το πρόσωπο που θα μεταδόσει τον γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον εδραίωσε τη φήμη του ως «νέου τελετάρχη της χώρας». Με την ήρεμη, επιεική του παρουσία από το στούντιο, κατάφερε να εξασφαλίσει και την κάλυψη του επόμενου πριγκιπικού γάμου, αυτόν του Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ, για να μην αναφέρουμε την κηδεία της Βασίλισσας και τη στέψη του Βασιλιά. Ο Έντουαρντς πλέον ήταν συνδεδεμένος με τη βασιλική οικογένεια, σαν ένα Barbour αμπέχονο ή ένα Land Rover τζιπ. Ό, τι προτιμάτε…

Το στάτους του σημείωσε νέα υψηλά όταν το BBC του εμπιστεύτηκε τη θέση του Ντέιβιντ Ντίμπλεμπι, μακροχρόνιο παρουσιαστή των εκλογικών βραδιών. Ακριβώς όπως όταν ανακοίνωσε τον θάνατο της Βασίλισσας, ήταν ένας τεράστιος ρόλος, γεμάτος με το βάρος της παράδοσης μιας ιστορικής στιγμής. «Το exit poll μας υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συντηρητική πλειοψηφία», είπε στους τηλεθεατές καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κέρδιζε. «Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών από την τρίτη νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987».

Μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής, στο Λονδίνο, ο Έντουαρντς όμως δεν ξεχνά τις ρίζες του. Έχει κάνει εκπομπή στη μητρική του γλώσσα, ενώ συμμετείχε στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για το BBC, The Makings of Wales. Καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πατέρας του, Hywel, είχε διεκδικήσει το 1983 την έδρα του Λιανέλι για το ουαλικό εθνικιστικό κόμμα, τερματίζοντας απογοητευτικά τέταρτο. Ο Έντουαρντς ο νεότερος, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2018, υποβάλλοντας μια διδακτορική διατριβή, στα Ουαλικά, εξετάζοντας 300 χρόνια Ουαλών αντιφρονούντων που, όπως και η οικογένειά του, είχαν καταγωγή από το Λιανέλι.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε σε αυτό το άγρια ουαλικό περιβάλλον, ο Έντουαρντς δεν επέλεξε τον δρόμο του ακτιβισμού. Το 2022, όμως, …λοξοδρόμησε όταν ένα άρθρο της Telegraph χαρακτήριζε τον Μαρκ Ντρέικφορντ, τον πρώτο υπουργό της Ουαλίας, ως «αδύναμο».

«Νόμιζα ότι οι αρθρογράφοι είχαν προχωρήσει πέρα από τα πρόβατα και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον», έγραψε στο Twitter, πριν προσθέσει: «Duw â’n gwaredo», που σημαίνει «Ο Θεός θα μας ελευθερώσει». Όπως όλοι οι κορυφαίοι anchorman, μέρος του μυστηρίου του Έντουαρντ προήλθε από τη συμμετοχή του σε αταξίες και γκάφες. Το 2017 πέρασε πάνω από 2 λεπτά ζωντανά στον αέρα χωρίς να το αντιληφθεί, εξαιτίας τεχνικών βλαβών στο στούντιο του BBC. Βοηθούσε επίσης τη φήμη του η viral αποκάλυψη –μέσω ενός meme στο Twitter– ότι ξεκινούσε την εκπομπή κάθε απόγευμα στην ίδια στάση, με κλίση προς τα αριστερά.

Έπειτα, υπήρξε η στιγμή στις δημοτικές εκλογές του 2022 που τον έπιασαν να τρώει ένα κρουασάν αργά το βράδυ. «Θα παραδεχτώ ότι μόλις έφαγα λίγο κρουασάν», είπε στους τηλεθεατές, σκουπίζοντας ψίχουλα από τις γωνίες του στόματός του. «Λοιπόν, το τελειώνω και ντρέπομαι που το λέω αυτό, αλλά ορίστε». Ήταν το είδος της στιγμής που επιβεβαίωσε τη γενική αντίληψη ότι ήταν, όπως θα έλεγαν τα παιδιά, ένας απροβλημάτιστος αγαπημένος.

Αυτός ο συνδυασμός κύρους και παραξενιάς διατηρούσε το ακριβοθώρητο status του. «Όταν ο Χιου Έντουαρντς επιστρέφει στο σπίτι, πιστεύεις ότι δεν μπορεί να σταματήσει να αφηγείται», ανέφερε ένα tweet του @ultrabrilliant και συνέχιζε: «Το ψυγείο εκεί, φυσικά… ένα εξαιρετικό πράγμα για να διατηρείτε το υγρό κρύο, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια. Το γάλα, το αγαπημένο της αποθανούσας μεγαλειότητάς της, τώρα… στο τσάι μου». (Αυτό το tweet έχει περισσότερα από 65.000 Like).
Για ένα κανάλι που συγκλονίστηκε από μια δεκαετία σεξουαλικών και εγκληματικών σκανδάλων – από τον Τζίμι Σάβιλ μέχρι τον Ρολφ Χάρις, τον Στιούαρτ Χιλ μέχρι τον Κρις Ντένινγκ– ο Έντουαρντς ήταν σημαιοφόρος της σκληρής δουλειάς.

Παρά τα παραπάνω παραδείγματα, το BBC έχει προσφέρει στο ειδησεογραφικό προσωπικό του έναν βαθμό ιδιωτικότητας ασυνήθιστο για προσωπικότητες με το επίπεδο της διασημότητάς τους. Ο Έντουαρντς, ο οποίος είναι παντρεμένος με παιδιά, ζει στο καταπράσινο νότιο Λονδίνο, μακριά από τη φασαρία του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

Το πρόσωπο που μετέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις της Μεγάλης Βρετανίας ήταν κάποτε συνώνυμο της αξιοπιστίας. Πλέον, ο Έντουαρντς ταυτίζεται με ό, τι πιο χυδαίο.

Το ζόρι της κατάθλιψης

Το 2021, αναφέρθηκε στους αγώνες του με την κατάθλιψη σε ένα ντοκιμαντέρ στην Ουαλική γλώσσα για το S4C. «Δεν μπορώ να σας πω ότι έχει προκληθεί από αυτό ή από εκείνο», είπε αργότερα στο podcast του BBC Access All. «Είχα κρίσεις κατάθλιψης και ειλικρινά δεν μπορώ να σου πω από τι προκλήθηκε». Η κατάθλιψη, είπε, τον είχε αφήσει κλινήρη για περιόδους. «Φοβάσαι τα πράγματα που συνήθως απολαμβάνεις», είπε στον πρώην επικοινωνιολόγο των Εργατικών, Άλαστερ Κάμπελ, Alastair Campbell, σε μια συνέντευξη για το Men’s Health.

Η διέξοδος για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση είναι για τον Έντουαρντς η έντονη σωματική άσκηση. Κάνει μποξ τακτικά με την Κλίντον ΜακΚένζι, η οποία εκπροσώπησε τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976,. Είναι επίσης τακτικός συναθροιστής στο Jewin, την Ουαλική Πρεσβυτεριανή εκκλησία ακριβώς έξω από το κτήμα Barbican στο κεντρικό Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας για τη διάσωση της εκκλησίας, του παλαιότερου ουαλόγλωσσου τόπου λατρείας στο Λονδίνο, την περιέγραψε ως «σπίτι μακριά από το σπίτι».

Πλέον, καμία μάσκα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο.

Φωτογραφίες: ΒBC

Με πληροφορίες από The Telegraph, Wired