Το αγαπημένο μότο της Καμάλα Χάρις είναι μια φράση της μητέρας της. «Μπορεί να είσαι η πρώτη, αλλά φρόντισε να μην είσαι η τελευταία».

Την χαρακτήρισαν «ιδανική αναπληρωματική», αλλά και «τελευταία ελπίδα». Το αν αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι απαξιωτικοί ή θριαμβευτικοί για την Καμάλα Ντέβι Χάρις, αυτό ας το κρίνει ο καθένας. Η ουσία είναι ότι η 60χρονη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει να σηκώσει στους ώμους της όχι μόνο τις ελπίδες των Δημοκρατικών για να ξανακερδίσουν το Λευκό Οίκο, αλλά ουσιαστικά τις ελπίδες της ανθρωπότητας να μην (ξανα)ζήσει μια προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Καμάλα Χάρις: Η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της

Η γεννημένη στις 20 Οκτωβρίου 1964 Καμάλα Χάρις συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας ήδη εδώ και μία τετραετία. Όταν ο Τζο Μπάιντεν την επέλεξε για να είναι η αντιπρόεδρός του (running mate στα αγγλικά) το πράγμα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διχαστικό. Μπορεί οι ΗΠΑ να είχαν αντιμετωπίσει θετικά το φαινόμενο Ομπάμα, και τον εξέλεξε μάλιστα πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά μια Αφροαμερικανή γυναίκα, με ρίζες μάλιστα από τη Ασία, θεωρήθηκε πολύ προχωρημένη επιλογή.

Κι επειδή η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν δεν ήταν κάτι που συζητείται μόνο τον τελευταίο καιρό, απασχόλησε και την αμερικανική κοινή γνώμη στις προηγούμενες εκλογές, η Καμάλα Χάρις θεωρήθηκε μια πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην προεδρία, αν τυχόν ο γηραιός πολιτικός δεν τα κατάφερνε.

Ανακαλύπτοντας την Καμάλα

Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1964 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η μητέρα της Σιμάιλα Γκόπαλαν υπήρξε διακεκριμένη βιολόγος, σπούδασε μάλιστα στις ΗΠΑ (στο φημισμένο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ) με υποτροφία που είχε κερδίσει όταν ήταν 19 ετών στην Ινδία, όπου γεννήθηκε. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Ντόναλντ Χάρις, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, γεννημένο στη Τζαμάικα, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1961.

Οι γονείς τις χώρισαν όταν εκείνη ήταν 7 ετών. Ως παιδί, η Χάρις πήγαινε τόσο σε μια εκκλησία των Μαύρων Βαπτιστών όσο και σε έναν Ινδουιστικό ναό—αγκαλιάζοντας τόσο τη νοτιοασιατική όσο και τη μαύρη ταυτότητά της. «Η μητέρα μου κατάλαβε γρήγορα ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες», έγραψε αργότερα η Χάρις στην αυτοβιογραφία της, «και ήταν αποφασισμένη να βεβαιωθεί ότι θα γίνουμε γυναικείες με αυτοπεποίθηση, περήφανες μαύρες γυναίκες».


Επισκέφτηκε την πατρίδα της μητέρας, την Ινδία, όταν ήταν παιδί και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον παππού της, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της χώρας, και τη γιαγιά της, μια ακτιβίστρια που ταξίδευε στην ύπαιθρο διδάσκοντας σε φτωχές γυναίκες όσα πρέπει να γνωρίζουν για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Το 1976, όταν ήταν 12 ετών μετακόμισε μαζί με την μητέρα της, στον Καναδά όπου φοίτησε σε γαλλόφωνο σχολείο και αργότερα σε αγγλόφωνο. Αυτό της επέτρεψε να χειρίζεται πολύ καλά και τη γαλλική γλώσσα.

Η 13χρονη Χάρις και η μικρότερη αδερφή της, Μάγια, ηγήθηκαν μιας επιτυχημένης διαδήλωσης μπροστά από την πολυκατοικία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που απαγόρευε στα παιδιά να παίζουν στο γκαζόν.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1982, η Καμάλα Χάρις επέστρεψε μόνιμα στις ΗΠΑ. Aποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1986 αλλά και τη Νομική σχολή του πανεπιστημίου Χέιστινγκς το 1989.

Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της, η Καμάλα επέλεξε να ακολουθήσει τη νομική κατεύθυνση που θα την έκανε εισαγγελέα, αν και οι εισαγγελείς έχουν ιστορικά κακή φήμη στις ΗΠΑ.

Καμάλα Χάρις, μια καριέρα στα φώτα της δημοσιότητας

Το 1994, η Χάρις δημιούργησε δεσμό με τον Γουίλι Μπράουν, έναν ισχυρό παίκτη της πολιτικής σκηνής της Καλιφόρνια, 30 χρόνια μεγαλύτερός της. Ο Μπράουν διόρισε τη Χάρις σε δύο Επιτροπές – θέσεις που πλήρωναν μαζί περίπου 80.000 δολάρια ετησίως επιπλέον του μισθού του εισαγγελέα που ασκούσε ήδη.

Το 1995, ο Μπράουν εξελέγη δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο. Εκείνο τον Δεκέμβριο, η Χάρις τον χώρισε επειδή «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε μονιμότητα στη σχέση μας», είπε ο Μπράουν στην Τζόαν Γουόλς το 2003. «Και είχε απόλυτο δίκιο».

Αφού προσλήφθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο από έναν πρώην συνάδελφό του, η Καμάλα κατέστειλε την εφηβική πορνεία στην πόλη, επαναπροσανατολίζοντας την προσέγγιση των αρχών επιβολής του νόμου να επικεντρωθούν στα κορίτσια ως θύματα και όχι ως εγκληματίες που πουλούσαν σεξ.

Πριν γίνει γερουσιαστής της Καλιφόρνια (φόβος και τρόμος για τους ανθρώπους που ήθελε να διορίσει ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία), εκλέχθηκε εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, η πρώτη μαύρη γυναίκα της Καλιφόρνια. Από το 2011 έως το 2017 ήταν Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια, ενώ εξελέγη Γερουσιαστής το 2016.

Στην πορεία της ως εισαγγελέας και γερουσιαστής, η Κάμαλα Χάρις συγκρούστηκε με φαρμακευτικές εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα, ήταν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, προσπάθησε να φέρει λύσεις στο πρόβλημα στέγασης και να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του δικαστικού, σωφρονιστικού, υγειονομικού και εκπαιδευτικού συστήματος. Ύψωσε ανάστημα σε οπισθοδρομικές στάσεις και φυλετικά ή σεξιστικά στερεότυπα.

Το 2013, ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταγράφηκε να αναφέρεται στην Καμάλα ως την «πιο όμορφη εισαγγελέα στη χώρα». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη αφού το σχόλιο χαρακτηρίστηκε σεξιστικό.

Παρ’ ότι είναι μέλος της εκκλησίας των Βαπτιστών, ενός από τα πιο συντηρητικά προτεσταντικά δόγματα στις ΗΠΑ, που ευνοεί τις μεγάλες οικογένειες, η Καμάλα Χάρις έβαλε την καριέρα της πάνω απ’ όλα, γι’ αυτό και δεν απέκτησε οικογένεια. Από το 2014 είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο εταιρικού δικαίου Νταγκ Έμχοφ, τον οποίο γνώρισε σ’ ένα «ραντεβού στα τυφλά» σ’ ένα εστιατόριο. Ο Έμχοφ έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του και η ίδια έχει δηλώσει ότι καλύπτεται με αυτό όταν θέλει να αισθανθεί μητέρα. Τη γαμήλια τελετή τέλεσε η αδελφή της.

Αυτή της η δράση την έκανε εξέχον στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και έπεισε τον Μπάιντεν να της δώσει αυτό το πόστο, το οποίο προφανώς αναβάθμισε και όλη την εικόνα της. Το ζήτημα είναι ότι σ’ αυτή την τετραετία, στην οποία είχε τα καθήκοντα της αντιπροέδρου, ο ρόλος της δεν ήταν τόσο ενεργός, όσο αναμενόταν. Ήταν επειδή ο Μπάιντεν υπήρξε τόσο ακμαίος που δεν χρειαζόταν βοήθεια; Ή διότι η Καμάλα έδειξε ανεπαρκής στο να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα;

Συγκέντρωσε πάνω της τα βέλη πολύ σκληρής κριτικής σε αρκετές περιπτώσεις, με αποκορύφωμα δύο βίντεο. Στο πρώτο, το 2021, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η (πολύ δύσκολη) διαδικασία μεταφοράς Αμερικανών πολιτών και στρατιωτών από το Αφγανιστάν, το οποίο έπεφτε πάλι στα χέρια των Ταλιμπάν, η Χάρις έβαλε τα γέλια πριν σοβαρευτεί και κάνει δηλώσεις για το θέμα. Επίσης σ’ ένα θέμα πρωτοκόλλου, που έκανε το γύρο του κόσμου, το βίντεο την δείχνει να… σκουπίζει το χέρι της μετά από μια χειραψία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας!


Δεν της αρέσει να την αποκαλούν «θηλυκό Ομπάμα». Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για την προεδρία, εκείνη απάντησε: «Έχω τη δική μου κληρονομιά».

Τι μπορεί να πετύχει η Καμάλα Χάρις; Κάποιοι, με το που άκουσαν την υποψηφιότητά της, είπαν ότι οδηγείται σαν πρόβατο στη σφαγή, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα, μετά και την απόπειρα δολοφονίας του πριν λίγες ημέρες. Ο σχεδιασμός των Δημοκρατικών στο πρόσωπο της Χάρις είναι να κινητοποιήσει μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων (από τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αντι-τραμπικό μέτωπο, ανεξάρτητα αν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι συμφωνούν με το πολιτικό πρόγραμμα και τις απόψεις των Δημοκρατικών.

Στη λίστα των αγαπημένων της βιβλίων συναντάμε τα Γέννημα Θρέμμα του Ρίτσαρντ Ράιτ, Χαρταετοί πάνω από την πόλη του Καλίντ Χοσεϊνί, The Joy Luck Club της Amy Tan, Το Τραγούδι του Σόλομον της Τόνι Μόρισον, Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα του Κ.Σ. Λιούις.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Καμάλα Χάρις.

Στα λιγότερο σημαντικά, η Καμάλα είναι μια ενθουσιώδης μαγείρισσα, η οποία αντλεί έμπνευση για συνταγές από τους New York Times. Η σπεσιαλιτέ της είναι ένα απλό ψητό κοτόπουλο. Αυτό ίσως και να λέει πολλά για εκείνη.

Σε ό, τι αφορά τους λάτρεις της μόδας, η Καμάλα κάνει συλλογή από All Star σχεδιασμένα από τον Chuck Taylor. Αυτό καταγράφεται στα θετικά της, αναμφισβήτητα.

Τι μπορεί να πετύχει η Καμάλα Χάρις; Κάποιοι, με το που άκουσαν την υποψηφιότητά της, είπαν ότι οδηγείται σαν πρόβατο στη σφαγή, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα, μετά και την απόπειρα δολοφονίας του πριν λίγες ημέρες. Ο σχεδιασμός των Δημοκρατικών στο πρόσωπο της Χάρις είναι να κινητοποιήσει μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων (από τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αντι-τραμπικό μέτωπο, ανεξάρτητα αν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι συμφωνούν με το πολιτικό πρόγραμμα και τις απόψεις των Δημοκρατικών.

Η Καμάλα Χάρις ούτως ή άλλως γράφει ιστορία με την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Αν είναι και επιτυχημένη, ακόμα περισσότερο.

Φωτογραφίες: Instagram/@kamalaharris