Από τον καιρό που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, η έννοιες «γυναίκα» και «αθλητισμός» έγιναν για άλλη μια φορά ασύμβατες. Η χώρα επέστρεψε στην σκοταδιστική εκείνη περίοδο, όπου οι γυναίκες βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν τίποτε άλλο. Κι όμως…

Δύο αδελφές κάνουν τη διαφορά


Η Φαρίμπα και η Γουλντούζ Χασίμι, δύο αδελφές 17 και 24 ετών αντίστοιχα, από την απομακρυσμένη επαρχία Φαριάμπ του Αφγανιστάν, θα είναι παρούσες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, εκπροσωπώντας τη χώρα τους, από την οποία έφυγαν κυνηγημένες πριν από τρία χρόνια. Το ποδήλατο τις βοήθησε όχι μόνο στην καταπολέμηση αιώνων στερεοτύπων στην συντηρητική τους κοινωνία, αλλά και να κάνουν πράξη το όνειρό τους.

Δύο αδελφές, μια ιστορία

Στην περιοχή που μεγάλωσαν τα δύο κορίτσια είναι πρακτικά ανήκουστο να βλέπεις γυναίκες με ποδήλατα. Ακόμα και στις εποχές που το Αφγανιστάν δεν βρισκόταν στον έλεγχο των Ταλιπάν, η κοινωνία δεν επέτρεπε τέτοιες… τρέλες. Πριν από πέντε χρόνια οι αδελφές είδαν μια αγγελία για έναν τοπικό ποδηλατικό αγώνα και αποφάσισαν να λάβουν μέρος.

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τρία προβλήματα. Δεν είχαν ποδήλατο, δεν ήξεραν πώς να κάνουν ποδήλατο, και ο αγώνας υποτίθεται ότι ήταν μόνο για αγόρια.

Οι αδερφές δανείστηκαν το ποδήλατο ενός γείτονα ένα απόγευμα. Μετά από λίγες ώρες σκληρής εξάσκησης και πολλών… πτώσεων, είχαν καταφέρει τουλάχιστον να ισορροπήσουν στις δύο ρόδες.

Xρησιμοποίησαν ψεύτικα ονόματα και καλύφθηκαν, φορώντας μεγάλα φαρδιά ρούχα, μεγάλες μαντίλες και γυαλιά ηλίου, ώστε οι άνθρωποι να μην τις αναγνωρίζουν. Στην εκκίνηση του αγώνα έγινε παρεξήγηση, επειδή δεν ήθελαν να τους επιτρέψουν να αγωνιστούν. Αλλά στην επίσημη ανακοίνωση του αγώνα οι διοργανωτές είχαν… ξεχάσει να σημειώσουν ότι ήταν μόνο για άνδρες. Κάτι τέτοιο σ’ εκείνες τις περιοχές ήταν αυτονόητο. Τα κορίτσια πάλεψαν, φώναξαν, και τελικά τους επέτρεψαν να τρέξουν.

Τελικά, οι δύο αδελφές μοιράστοικαν την πρώτη και την δεύτερη θέση.

Οι αδελφές Χασίμι συνέχισαν να συμμετέχουν σε αγώνες και συνέχισαν να κερδίζουν μέχρι που τελικά έμαθαν οι γονείς τους όταν είδαν φωτογραφίες τους στα τοπικά μέσα. Τους ζήτησαν να σταματήσουν, αλλά αυτές συνέχισαν κρυφά να τροφοδοτούν το όνειρό τους: Να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κόντρα στους Ταλιμπαν

Όταν το 2021 οι Ταλιμπάν επανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας, η Γιουλντούζ και η Φαρίμπα γνώριζαν ότι αν ήθελαν να αγωνιστούν, θα έπρεπε να φύγουν από το Αφγανιστάν. Χρησιμοποιώντας επαφές στην ποδηλατική κοινότητα κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις σε μια ιταλική πτήση. Στην Ιταλία, τα κορίτσια εντάχθηκαν σε μια γυναικεία ομάδα ποδηλασίας και έκαναν για πρώτη φορά τις κατάλληλες προπονήσεις.


Αλλά από την άλλη, τους ήταν πολύ δύσκολο να φύγουν από την πατρίδα και την οικογένειά τους. Οι θυσίες ήταν μεγάλες.

Η συμμετοχή του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τέθηκε σε αμφιβολία λόγω του καθεστώτος. Οι Ταλιμπάν δεν ήθελαν καν να ακούσουν για γυναίκες αθλήτριες και ήταν φανερό ότι κανείς αθλητής τους δεν θα μπορούσε να πιάσει τα όρια. Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές υποτίθεται ότι επιλέγουν αθλητές για τους Αγώνες χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση.

Αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήθελε να βρει έναν τρόπο να επιτρέψει στις Αφγανές να συμμετέχουν στους Αγώνες. Έγιναν πολλές παρασκηνιακές επαφές και συνομιλίες, ανάμεσα σε παράγοντες της ΔΟΕ και αξιωματούχους των Ταλιμπάν, αλλά και εκπροσώπους Αφγανών της διασποράς, αθλητών που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

Μόλις πριν ένα μήνα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε κανονίσει μια ειδική ομάδα ισότητας των φύλων που εκπροσωπούσε το Αφγανιστάν να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θα αποτελούνταν από τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες. Και οι αδερφές Χασίμι βρίσκονται ανάμεσά τους.


Ήταν μια έκπληξη. Προφανώς οι δύο κοπέλες δεν βρίσκονται στο επίπεδο να διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο, ή έστω ένα καλό πλασάρισμα, αλλά η συμμετοχή τους και μόνο θα είναι ισχυρός συμβολισμός. Και για τη χώρα, αλλά και για πάνω από 20 εκατομμύρια Αφγανές γυναίκες, που βρίσκονται φυλακισμένες στο καθεστώς των Ταλιμπάν και δεν μπορούν να κάνουν ούτε ποδήλατο.

Φωτογραφίες: Instagram/fariba_hashimi