Ο Κίλιαν Μέρφι είναι το απόλυτο φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στο Οπενχάιμερ. Όμως, δεν περιμέναμε αυτήν την ταινία για να αντιληφθούμε πως πρόκειται για έναν από τους ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Νόλαν, πάλι, ήταν από τους πρώτους που τον πίστεψε. Γνώριζε όμως και κάτι άλλο, πριν από όλους: Πως ο Μέρφι δεν μοιάζει με κανέναν άλλον ηθοποιό του status του. Είναι πιο προσγειωμένος και ανθρώπινος, ακόμη και από αιώνια ψωνάκια. Μέσα από τη συνέντευξή του στο GQ ήρθαν στο φως πολλές πτυχές της ζωής του που δεν γνωρίζαμε. Οθόνη σε εκείνον!

Δεν περιμέναμε το Οπενχάιμερ για να αντιληφθούμε το μέγεθος του ταλέντου του Κίλιαν Μέρφι. Όμως είναι ο αντισυμβατικός τρόπος που βιώνει την καταξίωση του που εντυπωσιάζει.

Ο Μέρφι και ο Νόλαν

  • Το φθινόπωρο του 2021, ο Κρίστοφερ Νόλαν ήξερε ακριβώς πού να βρει τον Κίλιαν Μέρφι. Ο σκηνοθέτης πέταξε στην Ιρλανδία με ένα έγγραφο στη χειραποσκευή του. Ήταν ένα σενάριο για την άκρως απόρρητη νέα του ταινία, η οποία τελικά πήρε το όνομα του πρωταγωνιστή της: «Οπενχάιμερ».
  • Οι δυο τους είχαν δουλέψει μαζί σε πέντε προηγούμενες ταινίες. Κάθε φορά το σενάριο του Νόλαν έφτανε στα χέρια του Μέρφι μέσω του ίδιου του σκηνοθέτη ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του.
  • «Ήταν η μαμά του που μου είχε παραδώσει ένα σενάριο πριν. Ή ο αδερφός του… Μου το παρέδιδε, έφευγε και θα επέστρεφε σε τρεις ώρες για να το πάρει πίσω. Ένα κομμάτι έχει να κάνει με το να κρατηθεί η ιστορία μυστική. Όμως ένα άλλο κομμάτι αφορά την παράδοση. Το κάναμε πάντα με αυτόν τον τρόπο, οπότε γιατί να σταματήσουμε τώρα; Προσθέτει ένα τελετουργικό σε αυτό, το οποίο εκτιμώ πολύ. Μου ταιριάζει» δήλωσε στο GQ o Μέρφι.
  • «Πριν από μερικά χρόνια», έχει πει ο Νόλαν, «έκανα ένα πιθανό λάθος σε κάποια στιγμή “μεθυσμένης ειλικρίνειας» και του είπα (σ.σ. του Μέρφι) ότι είναι ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του. Και έτσι τώρα μπορεί να το δείξει στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να το συνειδητοποιήσουν όλοι».

Κίλιαν Μέρφι: Επιστροφή στην Ιρλανδία

  • Το 2015, ο Μέρφι επέστρεψε στην Ιρλανδία από το Λονδίνο, για να ζήσει με την οικογένειά του σε ένα ήσυχο χωριουδάκι στην Ιρλανδική Θάλασσα.
  • Ο Μέρφι και η επί 20 χρόνια σύζυγός του, καλλιτέχνης Ιβον ΜακΓκίνες, ζουν δίπλα στη θάλασσα με τους δύο έφηβους γιους τους. Στην Ιρλανδία, η δυνατότητα της δημιουργικής τους έκφρασης είναι παντού γύρω τους. Οι γκαλερί τέχνης μοιάζουν να είναι έχουν όλες έργα των μελών της οικογένειάς του. Την επιμέλεια της μουσικής στο ραδιόφωνο έχουν φίλοι —ή ο ίδιος ο Μέρφι. Υπάρχουν επίσης περιστασιακές συναντήσεις για μπύρες με τα μεγαλύτερα ινδάλματά του, Μπρένταν Γκλίσον και Στίβεν Ρία.
  • Η καθημερινότητα στην Ιρλανδία για τον Μέρφι είναι γεμάτη ζωή. Τα αγόρια του πλησιάζουν ταχύτατα σε ηλικία φυγής από το πατρικό τους. Υπάρχουν εξετάσεις. Μικροδουλειές. Θελήματα. Αυτός και ο μικρότερος γιος του πέταξαν πριν λίγο καιρό για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Λίβερπουλ. «Θα σε πήγαινα αλλού για λίγη Guinness», είπε ο Μέρφι, «αλλά πρέπει να πάω τον γιο μου σε ένα πάρτι απόψε». Ο ίδιος φαίνεται να κινείται αρκετά μακριά από τις «φούσκες» που συνήθως «κουκουλώνουν» τους κορυφαίους άντρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
  • «Έχω μερικούς φίλους που είναι ηθοποιοί, αλλά η πλειοψηφία τους δεν είναι», δηλώνει ο Μέρφι στο GQ. «Μου αρέσει να μην δουλεύω. Και νομίζω ότι για μένα η πολλή έρευνα ως ηθοποιός είναι απλά να ζω μια κανονική ζωή, κάνοντας κανονικά πράγματα και απλώς να μπορώ να παρατηρώ και να συμβαδίζω με την υπέροχη ροή της ανθρωπότητας. Αν δεν μπορείς να το κάνετε αυτό επειδή πηγαίνεις από κινηματογραφικά φεστιβάλ στο σετ και μετά σε προωθητικές ενέργειες… ε τότε αυτή είναι η Φούσκα. Δεν λέω ότι αυτό σε κάνει καλύτερο ή λιγότερο καλύτερο ως ηθοποιό, αλλά είναι απλώς ένας κόσμος στον οποίο δεν θα μπορούσα να υπάρχω. Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ περιοριστικό στο τι μπορείς να βιώσεις ως άνθρωπος».
  • Ήταν ο πρώτος από τους φίλους του που έκανε παιδιά, και έτσι θα είναι ο πρώτος με άδειο σπίτι. Περισσότερος χρόνος για ταινίες. (Ίσως). Περισσότερος χρόνος για μουσική. (Σίγουρα). Περισσότερος χρόνος για να τρέχει τα βράδια, όταν τα φώτα που σκάνε τον κάνουν να νιώθει ότι πηγαίνει πιο γρήγορα. Ακόμα περισσότερος χρόνος για ύπνο: «Κοιμάμαι πολύ. Κάνω ύπνο 10 ωρών».
  • Δείχνει ανοσία στο πακέτο του status του – της φήμης, της μόδας, των δωρεάν δείπνων, των γοητευτικών προσφορών. Πολλοί ηθοποιοί γερνούν από αυτόν τον καταναγκασμό, αλλά το θέμα είναι ότι δεν είναι μεγάλος. Είναι σαράντα επτά ετών. Στο απόγειο των δυνάμεών του, μπαίνοντας στην ακμή του. Δεν αποσύρεται από την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά απλώς επιπλέει δίπλα, μέχρι να τον καλέσουν, κάτι που συμβαίνει συχνά, και πλέον θα συμβαίνει όλο και περισσότερο.
  • Το Batman Begins ήταν ο πρώτος από τους μικρότερους ρόλους του στην τριλογία Batman του Νόλαν, ενώ έχει παίξει και σε άλλες δύο ταινίες του (Inception και Dunkirk), πριν το Οπενχάιμερ. «Ελπίζω να μην τον πειράζει που θα το πω, αλλά όταν δούλεψα για πρώτη φορά μαζί του, είχε καθαρό ένστικτο και από τεχνικής πλευράς δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σημαντικό. Θα βάζαμε κυριολεκτικά ένα σημάδι και θα περπατούσε ακριβώς πάνω του», έχει πει γελώντας ο Νόλαν. Όμως, για τις επόμενες δύο δεκαετίες, «τον έβλεπα να αναπτύσσει τις τεχνικές του δεινότητες, χωρίς να του αποσπά την προσοχή ή να μειώνει την ενστικτώδη φύση της ερμηνείας του» συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

Η μεταμόρφωση του Μέρφι

  • Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Οπενχάιμερ, ο Μέρφι προετοιμάστηκε στο σπίτι για έξι μήνες, εστιάζοντας πρώτα στη φωνή και τη σιλουέτα (με άλλα λόγια, χάνοντας βάρος για να μπορεί το σώμα του να «αντικατοπτρίζει» τη σάρκα και τα οστά του παγκοσμίου φήμης φυσικού που ζούσε κυρίως με μαρτίνι και τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ατομικής βόμβας).
  • Στα γυρίσματα του Οπενχάιμερ, καθώς οι μέρες των γυρισμάτων συσσωρεύονταν στην έρημο του Νίου Μέξικο, η ιδιαιτερότητα αυτού που σχεδίαζε ο Μέρφι για να αποδώσει τον ρόλο, άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο το πλατό μεταξύ του καστ και του συνεργείου «σαν φήμες», έχει διηγηθεί ο Nolan. «Θυμάμαι να γίνεται το ίδιο πράγμα με τον Χιθ Λέτζερ στο The Dark Knight».
  • Ο Ματ Ντέιμον είχε δηλώσει στο GQ ότι όταν έκαναν γυρίσματα στο Νιου Μέξικο, εκείνος, η Έμιλι Μπλαντ και το υπόλοιπο καστ πήγαιναν και έτρωγαν σε ένα μικρό καφέ. «Επί της ουσίας ήταν ένα μεγάλο αντίσκηνο», είπε. «Και ο Κίλιαν ήταν καλεσμένος κάθε βράδυ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να εμφανιστεί».
  • Ο Μέρφι βρισκόταν στο δωμάτιό του, διατηρώντας την ενέργειά του, προετοιμαζόταν για την επόμενη μέρα, προσέχοντας τη σιλουέτα του Οπενχάιμερ.
  • «Εντάξει, χάνει βάρος, δεν μπορεί να φάει το βράδυ, ξέρεις ότι είναι μίζερος», έχει δηλώσει ο Ντέιμον. «Αλλά ξέρετε ότι κάνει ό,τι καλύτερο για την ταινία που όλοι θέλετε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη, και έτσι τον επευφημείτε. Αλλά στο δείπνο κάθεστε εκεί και όλοι κουνάτε το κεφάλι σας, συμφωνώντας, φίλε, αυτό είναι βάναυσο».
  • »Το μόνο πράγμα που θα επέτρεπε στον εαυτό του, η μοναδική του πολυτέλεια, είναι ότι έκανε μπάνιο το βράδυ. Εννοώ ότι θα επέτρεπε στον εαυτό του κυριολεκτικά λίγα αμύγδαλα ή κάτι τέτοιο. Και μετά καθόταν στο μπάνιο του με το σενάριό του και απλά δούλευε. Μόνος του, κάθε βράδυ».

«Χτίζοντας» τον Κίλιαν Μέρφι

  • Μεγάλωσε στο Κορκ. Πήγε σε καθολικό σχολείο που ταιριάζει καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο είδος αθλητικού αγοριού παρά σε μια καλλιτεχνική ψυχή. «Πάντα μισούσα τα ομαδικά αθλήματα. Μου αρέσει να τα παρακολουθώ. Αλλά ήμουν κακός σε αυτά», είπε στο GQ. Αυτό το κλασικό σύστημα σχολικής εκπαίδευσης δεν ήταν καλό για εκείνον, «συναισθηματικά και ψυχολογικά», τόνισε στο GQ. «Αλλά τουλάχιστον μου έδωσε κάτι για να αντιστέκομαι».
  • Ο Μέρφι έπαιζε σε μια μπάντα με τον αδελφό του, μπήκε με μισή καρδιά στο τοπικό πανεπιστήμιο ως φοιτητής νομικής. Ενώ ήταν στο σχολείο στο Κορκ, έλαβε μέρος σε μια παράσταση του A Clockwork Orange (Κουρδιστό Πορτοκάλι). Δεν είχε εκπαιδευτεί, αλλά πήρε τον πρώτο ρόλο του, στην πρώτη του οντισιόν, στο Disco Pigs του Έντα Γουόλς, που ταξίδεψε σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τον Καναδά και άλλαξε τη ζωή του.
  • «Όλα μου συνέβησαν σε έναν μήνα, τον Αύγουστο του ’96: Μας πρότειναν συμβόλαιο για μια δισκογραφική δουλειά, απέτυχα στις εξετάσεις της σχολής, πήρα τον ρόλο στο Disco Pigs και γνώρισα τη γυναίκα μου», είπε. «Κοιτάω τώρα πίσω και σκέφτομαι: Ω, σκατά, τότε δεν ήξερα πόσο σημαντικά ήταν όλα αυτά – το είδος του ντόμινο που θα είχαν στη ζωή μου». Όταν ο Μέρφι, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει πως ήταν άθεος, ρωτήθηκε αν αυτές οι τόσες συγκυρίες τον έκαναν ποτέ να αναρωτηθεί αν υπήρχε πράγματι μια ανώτερη δύναμη που τα οργανώνει όλα αυτά εκείνος απάντησε: «Ωχ! Λατρεύω το χάος και την τυχαιότητα. Λατρεύω την ομορφιά του απροσδόκητου».
  • Καθώς ο Μέρφι έκανε με τον δημοσιογράφο του GQ, Ντάνιελ Ράινι, μια Joycean (αναφέρεται στον κορυφαίο συγγραφέα της Ιρλανδίας Τζέιμς Τζόις) πεζοπορία στο Δουβλίνο, περάσαν μπροστά από ένα βιβλιοπωλείο…
  • «Αυτό ήταν το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο όταν μετακόμισα για πρώτη φορά στο Δουβλίνο. Δεν είχα χρήματα και ζούσα με την πεθερά μου. Και έμπαινα εδώ μέσα και έπαιρνα έναν καφέ για 50 σεντς, αλλά μετά θα ήθελαν να τον ξαναγεμίσουν, ξέρεις… Έτσι, καθόμουν εκεί όλη μέρα και διάβαζα θεατρικά έργα και μετά τα έβαζα ξανά στα ράφια και μετά πήγαινα σπίτι και η πεθερά μου με τάιζε για δείπνο», διηγείται.
  • «(Διάβαζα) Απλώς για να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου. Γιατί δεν πήγα στη δραματική σχολή, οπότε διάβαζα όλα τα έργα που θα έπρεπε να είχα διαβάσει αν πήγαινα στη δραματική σχολή. Θα παρακαλούσα όλους αυτούς τους συγγραφείς και τους σκηνοθέτες να μου πουν όλα τα έργα που πρέπει να διαβάσω» θυμάται.
  • «Το θέατρο είναι το κλειδί για τον Κίλιαν » υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ. «Περίεργo, δεδομένου ότι είναι ένας τόσο εξαιρετικός κινηματογραφικός ηθοποιός» σχολιάζει επιπλέον. Το άλλο κλειδί για τον Κίλιαν, είπε ο Μπόιλ, είναι ότι είναι ένας αιματοβαμμένος Ιρλανδός: «Είναι ένας από τους σπουδαίους, σπουδαίους εξαγωγείς, και η πατρίδα σαφώς τον τρέφει συνεχώς».
  • Ο Μπόιλ είχε τον Μέρφι στο 28 Days Later του 2002, την πρώτη ταινία του, που έκανε γνωστό τον Μέρφι. Οδήγησε, με τον τρόπο του, στη συνεργασία με τον Νόλαν, καθώς και σε μια νέα συνεργασία με τον Μπόιλ, στο Sunshine του 2007. «Όταν κάναμε το 28 Days Later, μόλις ξεκινούσε», είπε ο Μπόιλ. «Όταν επέστρεψε για το Sunshine, ήταν ένας σοβαρά καταξιωμένος ηθοποιός».
  • «Δεν έχω δει πολλές από τις ταινίες μου», έχει πει. «Ξέρω ότι ο Johnny Depp το έλεγε πάντα αυτό, αλλά είναι αλήθεια. Γενικά αυτές που δεν έχω δει είναι εκείνες που ακούω ότι δεν είναι καλές».
  • «Ναι, έχω δει τον Οπενχάιμερ…».

Όταν ο Νόλαν τελείωσε την ταινία, ο Μέρφι, η γυναίκα του και ο μικρότερος γιος του πέταξαν στο Λος Άντζελες για να την παρακολουθήσουν για πρώτη φορά στην ιδιωτική αίθουσα προβολών του Νόλαν. «Είναι πολύ ωραία…» είπε, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τον προφανή ενθουσιασμό με το να μην μοιραστεί πολλά. Έτσι, ο Μέρφι είδε αυτή την ταινία του – ίσως στο πιο δημοφιλές home theater της ανθρωπότητας.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κίλιαν Μέρφι στον Daniel Riley για το GQ.

Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο GQ.

Φωτογραφίες: Instagram/GQ