Πενήντα χρόνια πέρασαν από εκείνο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη του 1973. Το βράδυ που γεννήθηκε ξανά η Δημοκρατία στη χώρα.

Το πρώτο βήμα έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν οι φοιτητές στην Αθήνα ξεσηκώθηκαν και ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων είχαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ως απάντηση η αστυνομία, μπήκε στον χώρο, συνέλαβε έντεκα φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στα χακί.

«Η φιλελευθεροποίηση του Μαρκεζίνη έπαιξε ένα ρόλο στο Πολυτεχνείο, με την έννοια ότι πολλοί άνθρωποι ξεθάρρεψαν λίγο και φαντάστηκαν ότι θα υπάρχει μία κάπως μεγαλύτερη ανοχή σε εκδηλώσεις που στρέφονταν έμμεσα ή άμεσα εναντίον της Χούντας. Αυτό βέβαια, όπως ξέρουμε, διαψεύστηκε και μάλιστα πολύ αιματηρά από τα γεγονότα που ακολούθησαν», λέει μιλώντας στο intronews.gr ο συγγραφέας, Ηρακλής Λογοθέτης ο οποίος μπήκε εκείνες τις ημέρες στο Πολυτεχνείο από τους πρώτους και βγήκε από τους τελευταίους.

«Υπήρχε ήδη μία έντονη αναστάτωση. Μία υπόγεια ταραχή, θα έλεγα καλύτερα, σαν τον βρασμό του νερού σε μία κατσαρόλα που έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια οι φυσαλίδες. Γι’ αυτό και η αναστάτωση αυτή, μία γενικευμένη ανησυχία, δεν ήταν ακόμα ορατή», προσθέτει.

Οι 3 μέρες που έριξαν τη Χούντα

Η αντίστροφη μέτρηση για την Χούντα των Συνταγματαρχών ξεκίνησε λίγους μήνες μετά, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, όταν φοιτητές του Πολυτεχνείου, αποφασίζουν κατάληψη και καλούν για συμπαράσταση άλλους φοιτητές. Το κάλεσμα αυτό είχε ακαριαία ανταπόκριση και έτσι λίγο μετά εκλέγεται η λεγόμενη επιτροπή αγώνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Intronews.gr