Ξημέρωνε Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου του 2013. 00.05. Ο χρόνος σταμάτησε εκεί. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται όρθιος, σε δημόσια θέα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Δέκα χρόνια μετά, η Μάγδα, η μάνα του Παύλου, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, ανεβαίνει στην σκηνή και μιλάει στο τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα Λιπάσματα για να τιμήσει την μνήμη του.

«Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι είμαι περήφανη για εσάς. Πολύ περήφανη. Ο Παύλος τέτοια ώρα έχει φύγει από κοντά μας, πριν δέκα χρόνια. Σκεφτόμουν τόση ώρα τι μπορούσαμε να του πούμε. Δεν βρίσκω λόγια. Σκέφτομαι όμως, αν φωνάξουμε όλοι με δύναμη το όνομα του, θα μας ακούσει; Θα μας ακούσει. Να φωνάξουμε όλοι το όνομα του και ίσως τη νύχτα ή τα ξημερώματα που θα πάμε σπίτια μας να τον δούμε στον ύπνο μας και να μας πει κάτι για όλη αυτή την όμορφη βραδιά που του αφιερώσατε. Τώρα λοιπόν φωνάζουμε όλοι του όνομά του».

Και ήταν όντως μια όμορφη βραδιά. Η Δραπετσώνα γέμισε με χιλιάδες κόσμο που φώναζε με ένα στόμα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί». Η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο ΛΕΞ, ο Dani Gambino, οι Yellow Mary και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην αντιφασιστική συναυλία, όλοι τραγούδησαν για τον Παύλο, στάθηκαν απέναντι στον φασισμό, που δέκα χρόνια μετά δεν έχει ξεριζωθεί από την ελληνική κοινωνία και καραδοκεί με διαφορετικό μανδύα. «Ο Παύλος όλα τα χρόνια της ζωής του, μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα, δεν έκανε βήμα πίσω. Στάθηκε εκεί για όλες και όλους εμάς, δείχνοντας μας αυτό τον δρόμο. Τον δρόμο της αλήθειας. Ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται όσο υπάρχουν σε αυτή την κοινωνία ακραίες, φασιστικές συμπεριφορές και πρακτικές. Ούτε βήμα πίσω» ειπε η Φωτεινή Βελεσιώτου κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

«Η κοινωνία οφείλει να στήσει αναχώματα στα φασιστικά σκοτάδια και να κρατήσει το φως που μας έδωσε ο Παύλος» είπε ο Γιάννης Μάγγος.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία μέσα από τις γειτονιές του Κερατσινίου και της Νίκαιας με κατάληξη στο μπλόκο Κοκκινίας. Η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στην ομώνυμη οδό.