O Πριγκόζιν, ο οποίος ήταν αγκάθι στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ως επικεφαλής της Βάγκνερ, φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, μαζί με άλλους εννέα επιβαίνοντες σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC και όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωσή του, ακριβώς δύο μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε. Και οι 10 επιβαίνοντες, τρία μέλη του πληρώματος και επτά επιβάτες, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια επιβεβαίωσε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ, που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.

Ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε καλέσει σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και έκανε την αποτυχημένη εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που συνετρίβη στη Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Την είδηση του θανάτου του κοινοποίησε και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.

Οκτώ σοροί έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων. Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το αυξανόμενο κύμα σκεπτικισμού για τη μοίρα του Πριγκόζιν;

Ο Πριγκόζιν, ο «σεφ του Πούτιν» κηρύχθηκε νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα το 2019 – και επανεμφανίστηκε λίγες μέρες μετά. Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα μόνο για να εμφανιστεί ξανά ζωντανός και υγιής τρεις ημέρες αργότερα – ωθώντας ορισμένους να αναρωτηθούν εάν ο πολέμαρχος της Βάγκνερ θα μπορούσε να «αναστηθεί από τους νεκρούς» για δεύτερη φορά.

Ο βρετανικός Τύπος, βασιζόμενος σε ισχυρισμούς από ομάδες Telegram που συνδέονται με τη Wagner, ανέφερε ότι ένα δεύτερο αεροσκάφος που υποτίθεται ότι ανήκει στον προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Μόσχα χθες το απόγευμα. Το ραντάρ πτήσης κατέγραψε το τζετ να ταξιδεύει πάνω από την ίδια περιοχή του Τβερ στην οποία συνετρίβη το άλλο αεροπλάνο. Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν προτείνει ότι το αφεντικό της Wagner ήταν εξίσου πιθανό να ταξίδεψε με το δεύτερο, ελαφρώς μεγαλύτερο αεροπλάνο.

Ο Keir Giles, Senior Consulting Fellow του Προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House, είπε στην US Mirror ότι ένα σώμα που φαίνεται να ανήκει στον Πριγκόζιν μπορεί στην πραγματικότητα να είναι του σωσία του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν θεωρείται νεκρός, ούτε καν η πρώτη φορά που ο θάνατός του αποδίδεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τον Οκτώβριο του 2019, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Readovka ισχυρίστηκε ότι ο ηγέτης του τάγματος Βάγκνερ πέθανε σε αεροσκάφος που πετούσε προς τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου επρόκειτο να συναντήσει Αφρικανούς ηγέτες. Λίγες ημέρες αργότερα, το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης RIA Novosti διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν στη Ρωσία εκείνη την εποχή και «είναι πολύ έκπληκτος που θεωρήθηκε νεκρός».

Τον Οκτώβριο του 2019, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος An-27 συνετρίβη με οκτώ επιβαίνοντες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αναφέρθηκε τότε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν  βρισκόταν στο αεροσκάφος – αλλά τρεις ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ζωντανός.

Είναι γνωστό ότι πολλά άτομα άλλαξαν το όνομά τους σε Yevgeny Prigozhin, ως μέρος των προσπαθειών του να θολώσει τα ταξίδια του και να προστατευτεί από πιθανή δολοφονία. «Ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική», λέει στην Daily Mail ο Keir Giles, από το think tank  Chatham House. Ο Πριγκόζιν εθεάθη για τελευταία φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι βρισκόταν στην Αφρική, όπου έχουν μεταφερθεί οι μισθοφόροι του μετά την αποτυχημένη εξέγερση.

Μετά την αποτυχία του, Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν  είχε προειδοποιηθεί ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. Ήταν γνωστό ότι φρόντιζε πολύ για την ασφάλειά του και φημολογείται ότι δεν επέβαινε στο μοιραίο αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι η κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε το αντίθετο.

Το αεροπλάνο δεν έδειξε κανένα σημάδι προβλήματος έως ότου σημειωθεί απότομη πτώση στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Ο θάνατος του Πριγκόζιν θα απαλλάξει τον Πούτιν από κάποιον που είχε δημιουργήσει τη σοβαρότερη πρόκληση για την εξουσία του Ρώσου ηγέτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999. Άλλοι που έχουν εναντιωθεί στον Πούτιν ή τα συμφέροντά του έχουν επίσης πεθάνει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ή έχουν φτάσει κοντά στο θάνατο.

Ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της ανταρσίας εναντίον των ανώτατων δυνάμεων του ρωσικού στρατού στις 23 και 24 Ιουνίου, κάτι που ο Πούτιν είπε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο. Μαχητικά Wagner κατέρριψαν ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, σκοτώνοντας έναν ανεπιβεβαίωτο αριθμό πιλότων, εξοργίζοντας τον στρατό. Πολλοί Ρώσοι είχαν αναρωτηθεί πώς μπόρεσε να ξεφύγει από τέτοια χυδαία κριτική χωρίς συνέπειες.

Πολλοί ήταν βέβαιοι για το ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν  απλά είχε πάρει σύντομη παράταση ζωής και ότι ζούσε με «δανεικό» χρόνο.