Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε ότι, αν δεν ήταν η Σούπερ Κική, δεν θα γνωρίζαμε τον Σταύρο Ξαρχάκο. Και γιατί να τον γνωρίζουμε δηλαδή, τι έχει καταφέρει στη ζωή του; Γράφουν ότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Αν είναι ένας από τους σημαντικότερους, γιατί έγινε γνωστός μετά όσα είπε η Σούπερ Κική σε βίντεό της στο YouTube; Αμ, εδώ σας θέλουμε. Το παίζετε κουλτούρα αλλά αν μπούμε στο Spotify σας θα βρούμε Tranno. Δεν σας ξέρουμε, τώρα θα σας μάθουμε. Υποκριτές.

Εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε την υπερδιάσημη ινφλουένσερ που μας άνοιξε τα αφτιά, γιατί «έγινε η αφορμή να μάθουν τον Ξαρχάκο κι άλλοι νέοι». Κι όχι μόνο αυτό, ανακαλύψαμε κι άλλους μουσικοσυνθέτες που μέχρι χθες αγνοούσαμε. Ξέρετε πώς πάνε αυτά, το ένα ιντερνετικό search φέρνει το άλλο και «πέσαμε» πάνω σε κάτι άγνωστους που τους αδίκησε η ζωή και δεν πήραν ποτέ την αναγνωρισημότητα που τους άξιζε. Ποιοι είναι αυτοί; Όλη η αλήθεια στη λίστα που ακολουθεί.

Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν Έλληνας πιανίστας και συνθέτης, από τους σημαντικότερους της νεότερης ελληνικής μουσικής σκηνής. Επίσης ήταν πολιτικά και πολιτισμικά δραστήριος, συμμετέχοντας κατά περιόδους ενεργά στις εξελίξεις. Κομμούνι ήταν, δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο από εσένα, Σούπερ Κική, οδηγείς τη νεολαία σε λάθος μονοπάτι. Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής κι συνέθεσε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινήθηκε στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και ξένων ποιητών.

Μάνος Λοΐζος

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν Έλληνας συνθέτης, ένας από τους σημαντικότερους της εποχής του. Κάτι «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», και «Το Αρκοντεόν» έχει γράψει. Καλούτσικος και αυτός, ευχαριστούμε Σούπερ Κική που μας ανοίγεις τα αφτιά.

Μάνος Χατζιδάκις

Κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, ποιητής, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε μεταπολεμικά, με το θεωρητικό και συνθετικό έργο του, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά. Το 1960, του απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ «Kαλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού» για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν. Κάτι έκανες και αυτός, αν δεν ήταν η Σούπερ Κική δεν θα τον γνωρίζαμε και θα ήταν κρίμα.

Μίκης Θεοδωράκης

Αργήσαμε, αλλά ευτυχώς τον μάθαμε. Όντως είναι καλός.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν Έλληνας συνθέτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.