Στις 2:45 π.μ. της Δευτέρας 6 Αυγούστου 1945, τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-29 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο στο νησί Τίνιαν του Ειρηνικού, περίπου 2400 χιλιόμετρα νότια της Ιαπωνίας. Ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς πιλοτάριζε το επικεφαλής βομβαρδιστικό, το «Enola Gay», το οποίο μετέφερε μια πυρηνική βόμβα με το παρατσούκλι «Little Boy». Παρά το παρατσούκλι της βόμβας, αυτή ζύγιζε σχεδόν 10.000 κιλά.

Στις 8:14 π.μ. ώρα Χιροσίμα, το «Enola Gay» έφτασε πάνω από την πόλη και λίγο μετά τις 8:15 π.μ., η βόμβα ξεκίνησε το δικό της ταξίδι. Προς τα κάτω. Ούτε καν οι επιστήμονες (σχέδιο Μανχάταν και Όπενχάιμερ, θα τα δούμε σύντομα όλα) που σχεδίασαν τη βόμβα δεν ήταν σίγουροι αν το «Enola Gay» θα επιβίωνε από τα ωστικά κύματα της έκρηξης.

Η βόμβα εξερράγη με τη δύναμη περισσότερων από 15.000 τόνων ΤΝΤ ακριβώς πάνω από μια χειρουργική κλινική. Η θερμοκρασία στο έδαφος έφτασε τους 3800 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και εξαέρωσε ανθρώπους σε απόσταση μισού μιλίου από το σημείο μηδέν. Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι πέθαναν ακαριαία, χάλκινα αγάλματα έλιωσαν, σπίτια διαλύθηκαν, ακόμα και όσοι βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά κάηκαν από την έντονη υπέρυθρη ενέργεια που εξαπολύθηκε.

Ο αιδεσιμότατος Τανιμότο είδε «μια τεράστια λάμψη φωτός να διασχίζει τον ουρανό. Από την ανατολή προς τη δύση, από την πόλη προς τους λόφους. Φαινόταν σαν ένα σεντόνι ήλιου». Επειδή βρισκόταν τρία χιλίομετρα μακριά από το επίκεντρο της έκρηξης, είχε λίγα δευτερόλεπτα στη διάθεσή του για να ριχτεί ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες στον κήπο του σπιτιού ενός φίλου του. «Ένιωσα μια ξαφνική πίεση και μετά έπεσαν πάνω μου θραύσματα από κομμάτια σανίδας και κεραμιδιών». Το σπίτι είχε καταρρεύσει, μαζί με τον τσιμεντένιο τοίχο που περιέβαλλε τον κήπο. Η μέρα γινόταν όλο και πιο σκοτεινή κάτω από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Τα λεπτά, οι ώρες και οι ημέρες που ακολούθησαν μετά τον βομβαρδισμό, ήταν φρικτά. Οι επιζώντες στη Χιροσίμα προσπάθησαν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους και να φροντίσουν τους χιλιάδες τραυματίες. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσίασαν εγκαύματα ενώ άλλοι που εξωτερικά έδειχναν καλά, πέθαναν αργότερα από τη ραδιενέργεια. Χιλιάδες θάφτηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών τους. Ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Λίγες μέρες μετά, οι Αμερικανοί βομβάρδισαν και το Ναγκασάκι.

Universal History Archive/UIG via Getty images
FPG/Hulton Archive/Getty Images
Μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες που άφησε πιώ της η καταστροφή στη Χιροσίμα, είναι η «σκιά». Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images
Το «μανιτάρι» στη Χιροσίμα αριστέρα, δεξιά η έκρηξη στο Ναγκασάκι. Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

Με πληροφορίες από το The National WWII Museum