Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι τεράστια και συναρπαστική. Σε αυτή διαβάζουμε για θεούς και θεές, ήρωες και τέρατα, πολεμιστές και ανόητους, που αποτελούσαν σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής στον αρχαίο κόσμο. Οι ελληνικοί μύθοι εξηγούσαν τα πάντα, από τις θρησκευτικές τελετουργίες μέχρι τον καιρό και έδιναν νόημα στον κόσμο που έβλεπαν οι άνθρωποι γύρω τους.
Ενώ πολλοί από αυτούς τους μύθους είναι ευφάνταστες ιστορίες, όπως οι μύθοι του άπληστου βασιλιά Μίδα ή του ηρωικού Ηρακλή του Star, άλλες ιστορίες, όπως το έπος του Τρωικού Πολέμου, έχουν βάση σε ιστορικά γεγονότα. Μόνο που εμείς δεν θα ασχοληθούμε με τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά με κάποιες από τις σκληρές και ακραίες ιστορίες της Αρχαίας Ελλάδας που, ακόμα και σήμερα, μας κάνουν και αναρωτιόμαστε σε τι κατάσταση μπορεί να βρισκόταν κάποιος για να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Τι εννοούμε;
Ο Ερυσίχθονας ο Θεσσαλός τρώει τον εαυτό του μέχρι θανάτου
Ο Ερυσίχθονας ήταν γνωστός για την ασέβειά του. Μια ημέρα, πήρε μαζί του 20 δούλους του και πήγε στο άλσος που είχαν αφιερώσει οι Πελασγοί στη θεά Δήμητρα. Εκεί διέταξε τους δούλους να κόψουν τα δέντρα ώστε να χτίσει ένα παλάτι στο οποίο θα γλεντούσε με τους φίλους του. Ανάμεσα στα άλλα δέντρα βρισκόταν και μία πανύψηλη λεύκα που ήταν το αγαπημένο δέντρο της Δήμητρας. Ο ασεβής Ερυσίχθονας δεν σταμάτησε το καταστρεπτικό του έργο ούτε μπροστά στο ιερό αυτό δέντρο. Με την πρώτη όμως τσεκουριά που του έδωσε παρουσιάστηκε η θεά Δήμητρα. Οι δούλοι σκόρπισαν από δω και από κει, όμως τους λυπήθηκε και τους άφησε να φύγουν χωρίς να τους βλάψει, ενώ τον ασεβή Ερυσίχθονα τον τιμώρησε με ακράτητη πείνα. Από τη στιγμή εκείνη, ο Ερυσίχθονας άρχισε να τρώει ό,τι έβρισκε μπροστά του, μέχρι που έφαγε τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του και κόβει το πέος του πατέρα του
Εντάξει, αυτό είναι γνωστό. Ο Κρόνος, ήταν ο μικρότερος σε ηλικία και δύναμη από τους Τιτάνες, αλλά ο πιο πανούργος και φιλόδοξος. Ανέτρεψε τον πατέρα του (και τον ευνούχισε) με τη βοήθεια της Γαίας, αλλά φοβούμενος μια ίδια μοίρα, κατάπιε τα παιδιά του. Η γυναίκα του και αδελφή του, Ρέα, έκρυψε το τελευταίο τους παιδί, τον Δία, και έδωσε στον Κρόνο μια φασκιωμένη πέτρα για να καταπιεί, αντί για το βρέφος. Ο Δίας, όταν μεγάλωσε, ελευθέρωσε και τα υπόλοιπα αδέλφια του, δίνοντας στον Κρόνο να πιει δηλητήριο. Στον πόλεμο που ακολούθησε μεταξύ των Τιτάνων και των Ολύμπιων, την Τιτανομαχία, που κράτησε δέκα χρόνια, ο Κρόνος και οι Τιτάνες σύμμαχοί του νικήθηκαν και φυλακίστηκαν στα Τάρταρα.
Ο Λυκούργος της Θράκης μπερδεύει τον γιο του με έναν κορμό
Η ιστορία λέει ότι ο Λυκούργος επιτέθηκε και τραυμάτισε τον αγαπημένο party animal θεό, τον Διόνυσο. Οι θεοί, τότε, τιμώρησαν τον Λυκούργο με τρέλα. Εν μέσω του παραλογισμού που βασίλευε στο κεφάλι του, ο Λυκούργος είδε τον γιο του και αμέσως είπε: “Μα το Θεό, υπάρχει ένα ένα αμπέλι εκεί πέρα που πρέπει να κουρευτεί!». Στη συνέχεια, πήρε ένα τσεκούρι και σκότωσε τον ίδιο του το γιο, καθώς και την υπόλοιπη οικογένειά του.
Η Αθηνά τιμωρεί την Αράχνη επειδή είναι πολύ καλή σε αυτό που έκανε
Υπήρχε μια γυναίκα που την έλεγαν Αράχνη και ήταν εξαιρετική μοδίστρα. Μάλιστα, ήταν τόσο καλή που καυχιόταν κατά καιρούς ότι ήταν καλύτερη ακόμα και από την Αθηνά, η οποία υποτίθεται ότι ήταν η καλύτερη υφάντρα που υπήρχε. Η Αθηνά το έμαθε και την προειδοποίησε πριν την αναγκάσει να πάρει τα μέτρα της. Όταν εκείνη δεν την άκουσε, η Αθηνά την προκάλεσε σε διαγωνισμό υφαντικής. Μόνο που, η Αράχνη ήταν κάτι περισσότερο από λόγια. Όταν η ύφανση ολοκληρώθηκε, η Αθηνά είδε ότι αυτό που είχε φτιάξει η αντίπαλός της, ήταν άψογο και σε μια κρίση ζήλιας και θυμού, καταράστηκε την Αράχνη να νιώθει ενοχές για αυτό που είχε κάνει, μέχρι που αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια, η Αθηνά τη μεταμόρφωσε σε αράχνη, ώστε να μπορεί να υφαίνει αιώνια.
Με πληροφορίες από το Ranker