Μερικές εβδομάδες μετά από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Eurobasket στις 14 Ιουνίου, η χώρα βυθίστηκε στο πένθος. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο (μάλλον είναι), αλλά αρκετά χρόνια πριν, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει έναν καύσωνα, όπως κάνει και τις μέρες αυτές με τον καθόλου φιλικό, Κλέων, ο οποίος, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επανήλθε δριμύτερος.

Πιο συγκεκριμένα, τo 1987 η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα από τις 20 έως 31 Ιουλίου, με τουλάχιστον 1.300 θανάτους στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που το κατατάσσει ως τον φονικότερο που έχει πλήξει ποτέ την Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν υπερδιπλάσιος από τον δεύτερο πιο θανατηφόρο, έναν εξαιρετικά ισχυρό καύσωνα που είχε πλήξει την κεντρική Ελλάδα τον Αύγουστο του 1958 και είχε σκοτώσει 600 άτομα. Και στις δύο περιπτώσεις, σε αντίθεση με τώρα, ο κλιματισμός έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το 1987, η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας. Αυτές οι θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με υψηλά ελάχιστα, με το υψηλότερο να είναι 30,2°C στο κέντρο της Αθήνας στις 27 Ιουλίου και 29,9°C στις 24 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το χαμηλότερο ελάχιστο ήταν 25,6°C στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή (60% στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου) και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στη δυσφορία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αρκετοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν, περνούσαν τις νύχτες τους στη θάλασσα.

Οι πρώτοι νεκροί (9 στον αριθμό) στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθημερινά. Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους. Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200. Υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι.

Αν και ο καύσωνας έπληξε και άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, θεωρείται ότι η δυσφορία ήταν εντονότερη στην Αθήνα λόγω και της παρουσίας φωτοχημικού νέφους, το οποίο είχε επιδεινωθεί από θερμοκρασιακές αναστροφές που προκάλεσε ένα βαρομετρικό υψηλό από τη Σαχάρα.

Ακολουθούν όσα έγραφαν τότε οι εφημερίδες της εποχής. Όχι, δεν είχε δοθεί κάποια ονομασία στον καύσωνα όπως συνηθίζεται στις μέρες μας.