Δεν βρισκόμαστε μπροστά από μία καταστροφή, το έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το στάδιο. Εδώ και μερικές ημέρες, πλέον, βρισκόμαστε στο εσωτερικό της, σε έναν στρόβιλο από φωτιά, εξάντληση, φόβο και απανθρακωμένες αναμνήσεις. Η συγκεκριμένη εποχιακή λούπα θεωρείται δεδομένη στη χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Απώλειες και στάχτη, το αγαπημένο σπορ της καλοκαιρινής Ελλάδας.

Για την ώρα -και ελπίζουμε να παραμείνει έτσι-, δεν υπάρχουν νεκροί. Χάθηκαν όμως ζωάκια, κάηκαν περιουσίες, δάση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, κάθε φορά που καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως, το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής σύντομα θα καταρρεύσει.

Το ίδιο ισχύει και για τη Ρόδο στην οποία η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Όσο γράφεται αυτό κείμενο, η φωτιά στο νησί η ανεξέλεγκτη. Την ίδια στιγμή, το μέτωπο που προήλθε από τα Δερβενάκια και κινείται πλέον πέριξ των Μεγάρων απειλεί τη Νέα Ζωή και τη Νέα Πέραμο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το μέτωπο που καίει ακόμη στο Λουτράκι.

Συναγερμός σήμανε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Υάμειας του δήμου Πύλου Νέστορος, στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίζεται μεταξύ Υάμειας, Χαρακοπιού και Χρυσοκελλαρίας, κοντά στο σημείο που κάηκε και τον Ιούλιο του 2022.

Η χώρα καίγεται -στην κυριολεξία- και δυστυχώς, οι φωτογραφίες που θα βρείτε παρακάτω το επιβεβαιώνουν. Μέσα από τον φακό πέντε φωτογράφων, καταλαβαίνει κανείς τις καταστροφικές συνέπειες που άφησαν και αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Ελλάδα 2.0. Όλες τους, αναρτήθηκαν -και- στο προσωπικό λογαριασμό των φωτογράφων στο Instagram.

Λευτέρης Παρτσάλης

William Faithful

Κώστας Τσιρώνης

Άλκης Κωνσταντινίδης

Άρης Μεσσήνης