Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι από όλες τις γενιές, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες στον εργασιακό χώρο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέφτουμε από τα σύννεφα. Το διαδικτυακό καζίνο PlayStar διεξήγαγε έρευνα σε 1.306 συμμετέχοντες, οι μισοί από τους οποίους ήταν άνδρες και οι άλλοι μισοί γυναίκες, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως λένε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με τη δουλειά είτε με την προσωπική τους ζωή.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι millennials ήταν οι χειρότεροι Πινόκιο, με το 13% να παραδέχεται ότι είναι ανέντιμοι τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αντίθετα, μόνο το 2% των baby boomers, όσων γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, έλεγε ψέματα μία φορά την ημέρα.

Η γενιά Z (1997 έως 2021) από την άλλη και η γενιά X (1965 έως 1980) έχουν επίσης πολύ περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νόμιζαν. Και στις δύο ομάδες, μόνο το 5% παραδέχτηκε ότι έχουν το ψέμα στο στόμα..
Πού ακριβώς λένε ψέματα; Σχεδόν το ένα τρίτο των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι κατασκεύασαν το βιογραφικό τους φέτος. Ο χώρος εργασίας είναι η μαύρη τρύπα, με δύο στους πέντε millennials να αποκαλύπτουν ότι έχουν πει ψέματα στο αφεντικό «για να αποφύγουν την αμηχανία στον εργασιακό χώρο», σύμφωνα με την PlayStar.

Πού αλλού θα τους βρεις; Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φυσικά. Σχεδόν το ένα τέταρτο των millennials (23%) και ένας στους πέντε Gen Z’ers (21%) δήλωσαν ότι έχουν πει ψέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος για να εντυπωσιάσουν κόσμο και αυτό δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι οι millennials «εστιάζουν περισσότερο στα χρήματα, την εικόνα και τη φήμη» σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

Αντίθετα, το 79% του συνόλου των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι δεν έχει πει ποτέ ψέματα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα. Όπως φαίνεται, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική για άλλες γενιές: εννέα στους δέκα ερωτηθέντες της γενιάς X (89%) και τέσσερις στους πέντε boomers (86%) ισχυρίστηκαν ότι ήταν απολύτως ειλικρινείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος. Ναι, καλά…

Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι άνδρες είναι 10% πιο πιθανό να πουν ψέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι οι γυναίκες. Στο σύνολό τους, περισσότεροι άνδρες (26%) ομολόγησαν ότι λένε ψέματα μία φορά την ημέρα σε σύγκριση με τις γυναίκες (23%), αλλά η έρευνα σημείωσε ότι η πιο κοινή παρανόηση σχετικά με την εξαπάτηση είναι ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να την εντοπίζουν από ό,τι οι άνδρες.