Ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι ένα κόμμα προσωποκεντρικό. Δεν μπορούσες και δεν μπορείς να τον φανταστείς χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, μιλάμε για έναν πολιτικό που κατάφερε (έπαιξαν ρόλο και οι συγκυρίες σε κάποιες περιπτώσεις) να φέρει ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς στην εξουσία οπότε κάθε σύνδεση μαζί του, είναι λογική. Και στις νίκες, αλλά και στις ήττες. Και οι ήττες, μαζεύτηκαν πολλές και είναι βαριές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, παραιτήθηκε. Για τον μέσο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει ως μία μη λογική κίνηση, πολιτικά μιλώντας, είναι και με το παραπάνω. Όπως είπε και ο ίδιος, άλλωστε, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο» και μέσα σε αυτό τον κύκλο ανήκει και ο δικό του.

Αλήθεια, όμως, πώς θα τον θυμόμαστε σε λίγα χρόνια από τώρα; Για να σας βοηθήσουμε με την απάντηση σε αυτό το μελλοντικό ερώτημα, μικρύναμε τις αποστάσεις μεταξύ του τώρα και του αύριο και βάλαμε σε μία σειρά τις σημαντικότερες στιγμές του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα βρείτε και τα απαραίτητα spin-off.

Πρόεδρος του ΣΥΝ

Γυρίζουμε πίσω στο 2008, μετά την παραίτηση του Αλέκου Αλαβάνου και πιο συγκεκριμένα στο 5ο συνέδριο του Συνασπισμού. Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ έχει προηγηθεί η υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αθηναίων το 2006 με αρκετά καλό ποσοστό (10,5%) αν αναλογιστούμε την τότε δυναμική του κόμματος, κερδίζει τη μάχη της προεδρίας με 840 ψήφους. Ο Φώτης Κουβέλης, από την άλλη, συγκέντρωσε 342 ψήφους και λίγο αργότερα θα αποχωρήσει, παίρνοντας μαζί του και την «Ανανεωτική Αριστερά». Το 2018, πάντως, θα συναντηθούν ξανά καθώς θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρώτα ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ντέρμπι του 2012 και οι Ευρωεκλογές

Η αρχή έγινε με μέτρα λιτότητας της κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια με το πρώτο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου του. Η λογική δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού για την οικονομική πολιτική της χώρας, μεταφράστηκε στις εκλογές του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου έλαβε 16,78%, ένα ποσοστό που θεωρείται ιστορικό για κόμμα της Αριστεράς ενώ στις νέες εκλογές του Ιουνίου, κατετάγη δεύτερο κόμμα με με 26,89%, με διαφορά περίπου 3 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία η οποία σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Οι Ευρωεκλογές του 2014, στην ουσία επισημοποίησαν αυτό που οι περισσότεροι έβλεπαν από καιρό να έρχεται: Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στον γνωστό δικομματισμό, αλλά είναι έτοιμο να κυβερνήσει αφού κατέλαβε την πρώτη θέση με 26,56% έναντι 22,72 της Νέας Δημοκρατίας, μια διαφορά όχι χαοτική αλλά ικανή να στρώσει τον δρόμο για τις εκλογές του 2015.

Spin-off: Η κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο ένα άρθρο

«Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας».

Οι εκλογές του 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Δημοψήφισμα

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,3%, συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, «Πρώτη φορά Αριστερά». Όλα αυτά, λίγο μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2015. Τα δύσκολα, ωστόσο, ξεκίνησαν με τις πρώτες του συναντήσεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις συζητήσεις για τα μέτρα λιτότητας, όπως έγινε και στο Eurogroup. Και φτάνουμε στο περίφημο Δημοψήφισμα του Ιουλίου και το «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο εάν πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα λιτότητας που πρότειναν ή καλύτερα επέβαλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση. Με τον Αλέξη Τσίπρα να τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ», ο ελληνικός λαός ακολουθεί και παρά τις ευρωπαϊκές απειλές για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η απόφαση, φτάνει το ποσοστό του «ΟΧΙ» στο 61,31%.

Ορμώμενος από τη δίψα του λαού για δικαίωση και απαλλαγή από τα μέτρα λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας, με έναν έρπη για ενθύμιο, κατέληξε λίγες μέρες αργότερα σε συμφωνία με τους δανειστές για ένα υπέροχο νέο δάνειο ενώ στην ψήφιση του νέου μνημονίου, δέχθηκε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) με πολλά μέλη της κυβέρνησης να αποχωρούν ψηφίζοντας κατά της συμφωνίας. Τζάμπα οι χοροί στο Σύνταγμα και οι αγκαλιές με τον Πάνο Καμμένο. Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου, το ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ξανά πρώτο κόμμα και συνεργάστηκε ξανά με τους ΑΝΕΛ. Όταν μια συνταγή κρίνεται επιτυχημένη(;), άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αλλάξεις.

Μακεδονικό

Θυμάστε τους γνήσιους Έλληνες που διαδήλωναν στο Σύνταγμα φορώντας περικεφαλαίες; Όχι, όχι, δεν μιλάμε για τους Σπαρτιάτες. Ή μήπως μιλάμε για αυτούς; Τέλος πάντων… Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε και έδωσε λύση στο Μακεδονικό ζήτημα, με τη Νέα Δημοκρατία αλλά στελέχη των ΑΝΕΛ να αντιδρούν έντονα στο «Βόρεια Μακεδονία». Βέβαια, όπως αποδείχθηκε, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό όταν ανέλαβε την εξουσία το 2019. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα, όμως καλό είναι να ξέρουμε πότε ένα κόμμα κάνει αντιπολίτευση για να κερδίσει τις ψήφους του κάθε Σπαρτιάτη, ανάλογα την εποχή.

Οι απανωτές ήττες

Φτάνουμε στις 7 Ιουλίου του 2019 και ο Αλέξης Τσίπρας «πληρώνει», κυρίως, το Μάτι και τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 39,85%, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις Ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές που είχαν προηγηθεί.

Spin-off: Τι έγινε, bro; Πάμε κάλπη σήμερα;

@atsipras #Τσίπρας #fy #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

Ο τελευταίος Ιούνιος και η παραίτηση

Η πανδημία, ο χειρισμός της, τα σκάνδαλα όπως αυτό της ΕΥΠ, αστυνομική βία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά και δυνατά χαρτιά να ρίξει στο τραπέζι, παρ’όλα αυτά, η αντιπολίτευση που άσκησε όχι μόνο δεν έπεισε τους πολίτες, αλλά αποδείχτηκε καταστροφική για το ίδιο το κόμμα της «πρώτης φοράς Αριστερά». Με το σύστημα της απλής αναλογικής να πέφτει στο κενό, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με 40,79%. Το ΣΥΡΙΖΑ, είδε το ποσοστό του να συρρικνώνεται στο 20,07%, ένα ποσοστό που ουσιαστικά οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση. Οι εκλογές του Ιουνίου, ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, ειδικά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 17,85 και το ποσοστό της αποχής στο 47,16%, αναγκάστηκε να κοιτάξει στον καθρέφτη.

Πρώτος, ο Αλέξης Τσίπρας.