Η πρώην Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την έκτρωση «χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση ή πίεση από την κυβέρνηση», σύμφωνα με αντίγραφο της προσεχούς έκδοσης των απομνημονευμάτων της που εξασφάλισε ο The Guardian – μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη δεδομένου του ρόλου του συζύγου της στον τερματισμό του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης στις Η.Π.Α.

«Ο περιορισμός του δικαιώματος μιας γυναίκας να επιλέξει εάν θα τερματίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι παρόμοιο με το να αρνείται τον έλεγχο του σώματός της», φέρεται να γράφει στο «Melania», το βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. «Έχω αυτή την πεποίθηση όλη μου την ενήλικη ζωή».

Το απόσπασμα που ορισμένα μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν ως «βόμβα» έχει προκαλέσει φρενίτιδα τους αντιπάλους των αμβλώσεων. Αλλά αν διαβάσετε ανάμεσα στις γραμμές θα διαπιστώσετε κάτι εκπληκτικό.

Αν και η πρώην Πρώτη Κυρία πιστώνει τις πεποιθήσεις της στην «ατομική ελευθερία» και την «προσωπική ελευθερία» για τη στάση της σχετικά με την άμβλωση, υπάρχουν σημεία που πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν.

Σύμφωνα με τον The Guardian, η Μελάνια γράφει ότι υπάρχουν «νόμιμοι λόγοι (η υπογράμμιση δική μου) για να επιλέξει μια γυναίκα να κάνει έκτρωση», η οποία λέει ότι περιλαμβάνει κίνδυνο για τη ζωή της εγκύου, βιασμό, αιμομιξία, σοβαρές ιατρικές καταστάσεις και συγγενείς γενετικές ανωμαλίες. (Ο σύζυγός της, ο οποίος συχνά καυχιέται για την ανατροπή του νόμου Roe εναντίον Wade, έχει επίσης πει ότι υποστηρίζει τρεις από αυτές τις εξαιρέσεις). Αυτό σημαίνει ότι, στα μάτια της Μελάνια, υπάρχουν παράνομοι λόγοι για να κάνετε έκτρωση — ίσως απλώς να μην θέλετε να μείνετε έγκυος;

Έπειτα, ακολουθεί η άποψη της Μελάνια για το σύνθημα «Το σώμα μου, η επιλογή μου», το οποίο γράφει «συνήθως συνδέεται με γυναίκες ακτιβίστριες και με εκείνες που ευθυγραμμίζονται με την πλευρά υπέρ της επιλογής της άμβλωσης», σύμφωνα με τον Guardian. Στη συνέχεια, η Μελάνια φέρεται να προσθέτει: «Αλλά αν το σκεφτείς πραγματικά, το «Σώμα μου, η Επιλογή μου» ισχύει και για τις δύο πλευρές — το δικαίωμα της γυναίκας να λάβει μια ανεξάρτητη απόφαση που αφορά το σώμα της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιλογής ζωής».

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων υπογραμμίζουν εδώ και καιρό ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν ό,τι οι ίδιοι θεωρούν καλύτερο για εκείνους και τις οικογένειές τους, είτε αυτή είναι η επιλογή να συνεχίσουν είτε να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Αλλά εδώ η Μελάνια θολώνει τα νερά με τρόπο παρόμοιο με τις «φεμινίστριες υπέρ της ζωής».

Το τοποθετεί έτσι ώστε να φαίνεται ότι το κίνημα υπέρ της επιλογής της άμβλωσης επενδύει μόνο στην πρόσβαση στις αμβλώσεις και όχι σε έναν αστερισμό προοδευτικών πολιτικών που θα βοηθούσαν πραγματικά τους ανθρώπους να επιλέξουν να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις οικογένειές τους, να λάβουν δωρεάν ή με χαμηλό κόστος έλεγχο των γεννήσεων και να έχουν πρόσβαση σε προσιτή παιδική φροντίδα, οικογενειακή άδεια μετ’ αποδοχών — όλες τις πολιτικές δηλαδή στις οποίες αντιτίθεται το κόμμα του συζύγου της.

Γιατί λοιπόν να βγει μπροστά παριστάνοντας πως στηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων έναν μήνα πριν από τις εκλογές; Το θέμα παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθεί να ανατρέψει τη θέση του. Η πιο πρόσφατη προσπάθειά του ήταν να πει ότι θα ασκούσε βέτο σε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων, παραλείποντας πως υπάρχουν άλλοι τρόποι που θα μπορούσε να επιστρατεύσει για να θέσει αποτελεσματικά τη διαδικασία εκτός νόμου σε εθνικό επίπεδο και τους οποίους δεν έχει απορρίψει.

Μια κυνική ανάγνωση θα ήταν ότι η εκστρατεία του Τραμπ ελπίζει ότι αυτά τα αποσπάσματα της Μελάνια θα τους βοηθήσουν με μετριοπαθείς ψηφοφόρους που είναι θυμωμένοι και φοβούνται ότι ο πρώην πρόεδρος θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο εάν επανεκλεγεί. Οι γυναίκες γύρω του τού ήταν πάντα χρήσιμες για να λειάνουν την εικόνα του: Όπως η Ιβάνκα Τραμπ χαρακτηρίστηκε ως «μετριαστική δύναμη» κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ, έτσι και τα απομνημονεύματα της πρώην Πρώτης Κυρίας τον βοηθούν να απεικονιστεί ως κάποιος που θα υποστηρίξει τη γυναικεία δικαιώματα από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Επικοινώνησα με τους εκπροσώπους της Μελάνια με πολλές επακόλουθες ερωτήσεις: Υποστηρίζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τις αμβλώσεις; Ποιες είναι οι σκέψεις της για την ανατροπή του νόμου Roe, στην οποία ο σύζυγός της έπαιξε ρόλο επιλέγοντας τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξέδωσαν την απόφαση; Και δεδομένων των όσων φέρεται να έγραψε στα απομνημονεύματά της, θα έρθει σε ρήξη με τον σύζυγό της και θα ψηφίσει «ναι» στην τροπολογία 4 για την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων άμβλωσης στο σύνταγμα της Φλόριντα; Θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο αν λάβουμε απάντηση.

Της Αντρέα Γκονζάλεζ Ραμίρεζ για το The Cut.