Έχουμε και λέμε: Αυτός ο μήνας δεν μπήκε καλά για όλο τον πλανήτη. Η κακή μέρα, για χρηματιστές, επενδυτές και λοιπούς εκατομμυριούχους που δεν πολυκοίταζαν τα portfolio τους την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου του -όχι και τόσο σωτήριου ως τώρα- έτους 2024, φάνηκε από την Ανατολή. Το χρηματιστήριο του Τόκιο, κι ο δείκτης Nikkei έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους από την “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 (όταν η Ιαπωνική οικονομία έφτασε σε τρομακτικά χαμηλά, για τα δεδομένα της, επίπεδα, και ουσιαστικά έκανε restart) δίνοντας το “σύνθημα” στους υπόλοιπους. Η Ευρώπη ακολούθησε, κάνοντας επίσης διάφορα χαμηλά “ρεκόρ χρονιάς/διετίας/τριετίας” κτλ κτλ. Για να πάρει την “σκυτάλη” η Αμερική και να δείξει αυτό που όλοι περίμεναν από την περασμένη βδομάδα, αλλά είχαν αρχίσει να ελπίζουν πως θα ξεπεραστεί “σιωπηλά”. Τα κέρδη των “μεγάλων της τεχνολογίας” που τελικά δεν ήταν “σοβαρά κέρδη” όπως είχαν συνηθίσει τους επενδυτές τους τόσα χρόνια, αφού ξεκίνησε ένας νέος “αγώνας δρόμου” για το ποιοι θα προλάβουν την ανάπτυξη του ΑΙ γρηγορότερα, τουτέστιν, θα ξοδέψουν τα περισσότερα, και θα προλάβουν να φτιάξουν τα πιο “έξυπνα” μοντέλα LLM, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού (στις ΗΠΑ, γιατί αυτά στην Ευρώπη είναι “περσινά ξινά σταφύλια”), έκαναν ειδικούς και -κυρίως αυτούς- κερδοσκόπους να πουν “ως εδώ”. Οπότε, τα μεγάλα πορτ(ο)φόλια άρχισαν να πουλάνε, και όταν άκουσαν τα “τύμπανα του πολέμου” από χρηματιστήρια και πολιτικούς αναλυτές για όσα “έρχονται” στην Μέση Ανατολή, δηλαδή μια γενικευμένη, μεγάλης έντασης, διάρκειας και σημασίας πολεμικής κρίσης μεταξύ Αράβων-Ισραηλινών-Ιρανών και ας ελπίσουμε όχι κι άλλων γειτόνων και “όχι και τόσο κοντινών”, έκαναν την απόλυτη “μεγάλη έξοδο”.
Του Παραδείσου οι κολασμένοι
Για να μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι πως αυτά τα νέα μας ήρθαν “κατακέφαλα”. Με δυο μεσαίου μεγέθους πολέμους εν εξελίξει εδώ και μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο θα έπρεπε να αντέχει η ανθρωπότητα, να απειλούν και να “εκβιάζουν” την ψυχική ηρεμία κάθε σκεπτόμενου παγκόσμιου πολίτη, και με τις πιο ζεστές μέρες, τις πιο καυτές εβδομάδες, των πιο θερμών μηνών στην ανθρώπινη Ιστορία – ή τέλος πάντων, στα χρόνια που έχουν καταγραφεί, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, ετοιμαζόταν ή έφευγε για τα “μπάνια του λαού”. Ένα από τα πιο “ιερά” και σημαντικά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας εδώ και μισό αιώνα πάνω κάτω. Ναι, μην σοκαριστείτε οι νεώτεροι, μέχρι την μεταπολίτευση, μην πούμε και τα 80s, οι Έλληνες δεν ήταν κατά βάσοι υπάλληλοι γραφείου και στελέχη επιχειρήσεων, αλλά κατά βάση αγρότες, εργάτες και απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, όπερ σημαίνει, ούτε “άδειες” έπαιρναν το καλοκαίρι, ούτε εξοχικά είχαν χτίσει, ούτε πολύ περισσότερο είχαν φανταστεί ποτέ τους ξαπλώστρες, κοκτέιλ και lounge χαλάρωση σε “μπιτσόμπαρα”.
Για τους εναπομείναντες στην Αττική, η βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου στην πόλη μοιάζει έτσι κι αλλιώς “βασανιστική”. Η φωτιά στον Βαρνάβα και όσα προκάλεσε, επιβεβαίωσε πως στην πραγματικότητα, η ζωή στην Ελλάδα τα καλοκαίρια για όσους δεν παίρνουν τις παραλίες και τα νησιά, με φουσκωτά, ελικόπτερα ή καταμαράν, είναι μια “κόλαση” σε έναν, κατά τ’ άλλα, “παράδεισο επί Γης”.
Εν αναμονεί λοιπόν, μιας ακόμα μεγαλύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή, σεισμών σε Ασία και “γείτονες”, ενός ακόμα “σφιχτού” φθινοπώρου, και σημαντικών κρίσεων εκ νέου, αφού Τραμπ και λοιποί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να φορέσουν τις “πανοπλίες” τους ενόψει αμερικανικών εκλογών, η λύση παραμένει μία. Πάμε, έστω για λίγες ώρες, λίγες μέρες, όσο αντέχουμε ο καθένας κι η κάθεμια, παραλία. (Ή και στο βουνό για όσους έχουν τέτοια “βίτσια”, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί).
Γιατί λοιπόν, το να κάνεις “τα μπάνια του λαού” μπορεί να είναι η πιο σοφή επιλογή; Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να ξεχάσεις τα προβλήματα του κόσμου και να ρίξεις τη βουτιά σου.
1. Το νερό έχει θεραπευτική δύναμη
Όσο κι αν φαίνεται απλό, το να βουτήξεις στη θάλασσα δεν είναι μόνο μια δροσερή ανακούφιση από τον καύσωνα. Το νερό λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό, μειώνοντας το στρες και προσφέροντας μια αίσθηση ευεξίας. Όταν ο κόσμος γύρω σου καίγεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά), η θάλασσα είναι το καλύτερο καταφύγιο.
2. Ηλιοθεραπεία: Η βιταμίνη D που χρειάζεσαι
Ναι, δεν είναι στις προθέσεις μου να “δικαιώσω τις ινφλουέσερς” και τα κλισέ τους, αλλά Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, που με τη σειρά της βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με τις καταστροφές να μας πολιορκούν από παντού, λίγες ώρες στον ήλιο μπορούν να κάνουν θαύματα για την ψυχική σου υγεία.
3. Φθηνή και ανέξοδη διαφυγή
Ξέχνα τις ξαπλώστρες των 50-100 €. Παράτησε τα κοκτέιλς και τις σαμπανιέρες. Ξέχνα τα φρέντο με στέβια και γάλα αμυγδάλου. Είτε είσαι μόνος-μόνη, είτε με παρέα, είτε με ένα φορτηγάκι κόσμο σαν άλλη οικογένεια Χωραφά, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο από μια πετσέτα και ένα μπουκάλι – παγωμένο – νερό. Όταν οι αγορές καταρρέουν και το πορτοφόλι σου είναι πιο λεπτό από ποτέ, τα μπάνια είναι μια από τις πιο οικονομικές μορφές διασκέδασης. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις εκατοντάδες ευρώ για να χαλαρώσεις – κι αν θες να ζήσεις και πιο ρομάντζο ή “περιπέτεια”, βάλε κάνα φρούτο, κάνα μεζεδάκι (σε τάπερ, γιατί στο τέλος σαν τις μανάδες και τους πατεράδες μας γινόμαστε), μια μπύρα, ένα κρασάκι, ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου, και ρούφα τα στην ακροθαλασσιά.
4. Κάνε παρέα, απόλαυσε την αίσθηση της κοινότητας
Όσο οι πολιτικοί διαφωνούν και οι οικονομολόγοι αγωνιούν, στις παραλίες οι άνθρωποι συναντιούνται, συζητούν και γελούν μαζί. Τα μπάνια ενισχύουν την κοινωνική συνοχή έχουν δείξει οι έρευνες, δημιουργώντας μια αίσθηση κοινότητας που είναι ανεκτίμητη σε περιόδους κρίσης. Άκου τις σοφίες της παραδιπλανής γιαγιάς που δεν την ακούν τα εγγονάκια της (εντάξει υπόμεινε λίγο και τα κουτσομπολιά αν χρειαστεί), ρώτησε εκείνα τα πιτσιρίκια τι ακριβώς ακούν στο μικρό ηχειάκι τους, παίξε με την παρέα σου, ή απλά κάνε μια βουτιά και δες πως χαλαρώνουν οι άνθρωποι γύρω σου, και άσε το ελληνικό ζεν να μπει μέσα σου.
5. Διαλείμματα για να μην τρελαθούμε
Η συνεχής ροή ειδήσεων για πολέμους, κρίσεις και καταστροφές μπορεί να μας οδηγήσει σε ψυχολογική εξουθένωση. Ένα διάλειμμα στην παραλία είναι η καλύτερη θεραπεία, επιτρέποντάς σου να απομακρυνθείς από την ασταμάτητη ενημέρωση και να ανασάνεις καθαρό αέρα. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Η ενασχόληση κι η “κατανάλωση” ειδήσεων, νέων, πληροφοριών εκτός από το ότι δεν μας κάνει “σοφότερους”, μας επιβαρύνει σημαντικά ψυχικά και μας κάνει πιο ευάλωτους σε στιγμές κρίσης και έντασης. Μάζεψε λίγα βότσαλα, διάλεξε λίγες πέτρες, νιώσε το νερό να περνάει μέσα απ’ τις παλάμες σου και ενώσου λίγο με την Γη. Καλό σου κάνει.
6. Η απολαυστική αίσθηση της κανονικότητας
Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν, η θάλασσα παραμένει εκεί, σταθερή και αμετάβλητη. Τα μπάνια είναι μια υπενθύμιση ότι, παρά τις αναταράξεις, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η κανονικότητα που προσφέρει η παραλία μπορεί να είναι η δόση σταθερότητας που όλοι χρειαζόμαστε.
7. Ξεφορτώσου το άγχος, μάζεψε κοχύλια
Ενώ οι οικονομολόγοι μετρούν απώλειες και οι αναλυτές προβλέπουν την επόμενη καταστροφή, εσύ μπορείς να επικεντρωθείς σε κάτι πολύ πιο σημαντικό: να βρεις το τέλειο κοχύλι. Μικρές χαρές όπως αυτή κάνουν την παραλία έναν παράδεισο διαφυγής.
8. Το καλύτερο anti-aging προϊόν
Η παραλία είναι το πιο φυσικό και αποτελεσματικό anti-aging προϊόν που υπάρχει. Το θαλασσινό νερό και ο καθαρός αέρας είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο δέρμα, κρατώντας το φρέσκο και λαμπερό – κάτι που τα πιο ακριβά καλλυντικά δυσκολεύονται να πετύχουν.
9. Η θάλασσα βοηθά την ψυχική αναγέννηση
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεραπευτική δύναμη της θάλασσας. Σήμερα, η επιστήμη συμφωνεί: η θάλασσα μειώνει το στρες, αυξάνει την ευεξία και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Όταν ο κόσμος σου καταρρέει, το να βρεθείς δίπλα στη θάλασσα μπορεί να είναι το κλειδί για να ξαναβρείς τον εαυτό σου.
10. Φεύγοντας, φέρνεις πίσω αναμνήσεις, όχι προβλήματα
Οι αναμνήσεις που δημιουργείς στην παραλία είναι οι στιγμές που θα σε κρατήσουν σε δύσκολες στιγμές. Τα προβλήματα θα περιμένουν, αλλά οι αναμνήσεις από τις βουτιές και τον ήλιο θα παραμείνουν ανεξίτηλες.
11. Οι διακοπές είναι πολιτική πράξη
Όταν ο κόσμος καταρρέει, το να απομακρυνθείς και να επιλέξεις την ευτυχία και την ξεγνοιασιά είναι από μόνο του μια πράξη αντίστασης. Αντιστεκόμαστε στις κακουχίες με το να ζούμε, να γελάμε και να χαιρόμαστε τη ζωή – κι αυτό ακριβώς κάνουμε στις παραλίες της Ελλάδας.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το βάρος του κόσμου να σε καταβάλλει, θυμήσου ότι η λύση μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζεις. Ρίξε μια βουτιά, άσε τα προβλήματα πίσω και απόλαυσε τα μπάνια του λαού – γιατί, τελικά, ίσως οι Έλληνες να ξέρουμε καλύτερα.