Το ότι δεν κάνει τα πράγματα όπως ο μέσος όρος το ξέρουμε. Το ότι δεν σκέφτεται με το συνηθισμένο τρόπο, επίσης. Πέρα από τα επικοινωνιακά beef τύπου «τάπα», που ΟΚ έχουν κι αυτά τη φάση τους στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, μένει πάντα η ουσία. Η Μαρίνα Σάττι είναι καλλιτέχνης, με τη βαθύτερη έννοια του όρου. Και τη φωνή της, μαγευτική και με δύναμη, δεν την χρησιμοποιεί μόνο για να μας «διασκεδάζει».
Το νέο της βίντεο κλιπ, για το τραγούδι «Αχ Θάλασσα» αυτό συνοψίζει. Γίνεται το όχημα για να περάσει ένα μήνυμα που αγγίζει όλους τους υγιώς σκεπτόμενους. Γίνεται μια βουβή κραυγή για το αθέατο δράμα που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο.
Το βίντεο κλιπ ξεκινάει με μια τυπική εικόνα παραλίας ελληνικού καλοκαιριού. Φάση “live your myth”. Μόνο που αυτός είναι ο τρόπος για να γίνει το απόλυτο κοντράστ με αυτό που συμβαίνει παράλληλα στις ελληνικές θάλασσες. Το συρματόπλεγμα, στην αρχή αρχή, μόνο τυχαία σκηνοθετικά επιλογή δεν ήταν…
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν μια καλύτερη ζωή, ρισκάροντας όμως ακριβώς αυτό: Τη ζωή τους. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν. Πνίγονται. Λόγω των στυγνών λαθρέμπορων, λόγω και των οργανωμένων pushbacks καταπώς λένε πλέον όλο και περισσότερες φωνές – τις προάλλες το θέμα ανέδειξε το BBC, άλλο αν στη χώρα μας δεν «έπαιξε» παρά ελάχιστα ως είδηση.
Ξάφνου λοιπόν το πλάνο γυρίζει. Κάτω από το βυθό, μακριά δηλαδή από τα βλέμματα των πολλών που εκούσια ή μη αγνοούν. Με ρούχα νεκρών ανθρώπων να κολυμπάνε, ένας τραγικός χορός στο υγρό σκοτάδι. «Την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον 29.984 πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Τα 1.274 ήταν παιδιά», διαβάζουμε στην οθόνη…
Η Μαρίνα Σάττι κάνει τη διαφορά απολύτως συνειδητά
Το να είσαι διάσημος είναι δύναμη. Το πώς επιλέγεις να τη χρησιμοποιήσεις είναι αυτό που σε ξεχωρίζει. Άλλοι το μετατρέπουν σε ένα συνεχές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ», το εκμεταλλεύονται για να καλοπερνούν. Και άλλοι, λίγοι αναλογικά, το αξιοποιούν προσπαθώντας να κάνουν μια στάλα καλύτερο το γύρω τους. Η Μαρίνα Σάττι είναι στην κορυφαία της φάση επαγγελματικά. Θα μπορούσε συνεπώς να κοιτάξει μόνο την καριέρα της, την πάρτη της. Δεν το κάνει. Απολύτως συνειδητά.
Ενόσω τη βλέπουμε στο βίντεο κλιπ του «Αχ Θάλασσα» να τραγουδάει πάνω σε ένα καΐκι, μόνη της, αναγνωρίζει κανείς τη θλίψη στο βλέμμα. Είναι διττή, όσο την αφορά. Το τραγούδι το έγραψε για τον πατέρα της, που έφυγε από τη ζωή την περίοδο που εκείνη προετοιμαζόταν για την Eurovision. Το τραγούδι γράφτηκε τελικά και για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως οι ελληνικές θάλασσες δεν είναι μόνο ένα τουριστικό προϊόν. Σημειωτέον πως τα έσοδα από τα βίντεο κλιπ θα καταλήξουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την υποστήριξη των παιδιών προσφύγων.
Θα εμφανιστούν σίγουρα πάλι αυτοί που θα την κατηγορήσουν. Όπως τότε με το χασμουρητό. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, κατά βάση. Αυτοί που ψάχνουν πάντα να διχάσουν, αυτοί που η τοξικότητα και το μίσος για το διαφορετικό είναι το πιστεύω τους. Η Μαρίνα Σάττι ωστόσο, δεν φαίνεται να τρομάζει από δαύτους. Θέλει κότσια αυτό που έκανε; Περισσότερο θέλει να είσαι άνθρωπος. Κάτι βέβαια ούτε απλό ούτε δεδομένο.