Μπήκαν από χθες στο διαδικτυακό μπλέντερ όλες οι απόψεις και το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ αηδίας και γέλιου. Διαβάζεις τα σχόλια κάτω από την «είδηση» ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε Νιγηριανός και, πραγματικά, η μπάλα δεν βρίσκει ούτε τη στεφάνη. Μιλάμε για αστοχία. Όχι του Γιάννη, αλλά όσων περίμεναν στη γωνία να πετάξουν από πάνω τους την ταμπέλα του ρατσιστή, τώρα που βρέθηκε η τέλεια αφορμή.
Βέβαια και τα σάιτ (ειδικά τα αθλητικά) έβαλαν το χεράκι τους για να δημιουργηθεί ένα χάος με τον τρόπο που παρουσίασαν τις δηλώσεις του. Λίγο η απουσία του από το Μουντομπάσκετ, λίγο η ανάγκη μας να παίρνουμε θέση για ό,τι εμφανίζεται στο feed μας (η δύναμη των social media), δεν ήθελε και πολύ.
Κάποιοι μιλούν για «δικαίωση», κάποιοι άλλοι του απαγορεύουν να είναι αυτός που θα κρατήσει την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ εμφανίστηκαν και αυτοί που δηλώνουν εντυπωσιασμένοι για το μοντέλο της «αυθεντικής Σερβίας». Άλλη μια φορά που εστιάζουμε -χωρίς ουσιαστικό λόγο- στα χρωμοσώματα και στα «Έλληνας γεννιέσαι, δε γίνεσαι». Φυσικά, οι «δικαιωμένοι» έτρεξαν με ταχύτητα 254.4 Μbps να ζητήσουν από τον ειδικό στα εθνικοπατριωτικά ζητήματα, Βασίλη Τσιάρτα, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντετοκούνμπο.
Εν τω μεταξύ ο Γιάννης δεν είπε κάτι που δεν έχουμε ακούσει ξανά ούτε έδειξε διάθεση να «προκαλέσει». Είπε το αυτονόητο και αν αυτό στεναχώρησε κάποιους, δεν είναι δικό του πρόβλημα. Δικαίωμά του είναι επίσης να αισθάνεται περισσότερο Νιγηριανός ή περισσότερο Έλληνας, σιγά μην του υποδείξουμε και το πώς βλέπει τον εαυτό του.
«Έχω τις αξίες και τις αρχές της Νιγηρίας. Άλλωστε οι γονείς μου είναι Νιγηριανοί και έχω μεγαλώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Βέβαια εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, με την ευρωπαϊκή νοοτροπία, οπότε έχω στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Η περίπτωση μου μοιάζει λίγο με του Ολάζουον γιατί και εκείνος, αν και Νιγηριανός, αντιπροσώπευε περισσότερο το αμερικάνικο κομμάτι του», είπε αρχικά ο Αντετοκούνμπο για να φτάσει σε αυτό που έθιξε ή «δικαίωσε» το ελληνικό ίντερνετ: «Στο τέλος της ημέρας, όλοι γνωρίζουν ότι εγώ είμαι Νιγηριανός. Αυτή την κουλτούρα έχω. Το καλοκαίρι πήγα και με τη μητέρα μου, συνάντησα τους συγγενείς μου. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, έχω παίξει με την Ελλάδα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είμαι Νιγηριανός, Αφρικανός».
Τι από τα παραπάνω ακούμε για πρώτη φορά και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε όλη αυτή η αναστάτωση; Επειδή ένας άνθρωπος χρησιμοποίησε τη λογική για να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα; Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, κουβαλάει μέσα του τη χώρα μας και προσφέρει σε αυτή όποτε του το επιτρέπουν οι συνθήκες. Γιατί τόση ανάλυση και αλόγιστη χρήση mb για κάτι τόσο απλό;