Ως ανήρ δημοσιογραφικός έχω μια μανία με τα «μικρά πράγματα». Ένα κόλλημα το οποίο καμιά φορά μου κοστίζει διότι χάνω το δάσος, αλλά το δέντρο το γνωρίζω απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Άσε που ενίοτε μου προκύπτουν ιστορίες από το πουθενά, που οδηγούν σε αποκρυπτογραφήσεις σχετικώς περίπλοκων μυστηρίων. Το λέει κι ο Richard Carlson ο συγγραφέας: «Μην τα λησμονείς τα μικρά πράγματα. Κι όλα μικρά πράγματα είναι εν τέλει…».

Κάπως έτσι μου προέκυψαν οι πονηριές των ΑΝΕΛ. Οι μικρές, μικρούτσικες ματσακονιές τους που δείχνουν ότι δεν θα είναι και τόσο αφανής εταίρος της κυβέρνησης. Όχι ότι θα την υπονομεύουν ή θα της δημιουργούν καθημερινώς προβλήματα, αλλά το σόου τους δεν θα το λησμονούν. Κάτι σαν τα μικρά πράγματα, ας πούμε, που δείχνουν προθέσεις και αποκαλύπτουν χαρακτήρα. Κάτι σαν τα μικρά πράγματα, που ξεκινούν από το δέντρο και στην διαδρομή αποκαλύπτουν το δάσος.

Πάρτε για παράδειγμα την ανακοίνωση για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έξω απ’ την Κουμουνδούρου ήμουνα με τους λοιπούς δημοσιογράφους και περιμέναμε να δούμε τι θα βγει από τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου. Και βγήκε ο κύριος Πάνος και μας είπε ότι «από αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει κυβέρνηση». Έτσι από μόνος του! Στο χαλαρό και στο άνετο και άσε μας κι εσύ και η πρωτοκαθεδρία του μελλοντικού πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη. Κανονικά έπρεπε να το πει εκείνος, αλλά γιατί να χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε πρώτο θέμα στα έκτακτα δελτία και να κερδίσουμε μερικά ακόμη λεπτά δημοσιότητας;

Θέλετε ακόμη ένα παράδειγμα; Πάνε οι υπουργοί στον Πρόεδρο Παπούλια για να ορκιστούν. Πέφτει καθυστέρηση γιατί πρέπει να ετοιμαστούν τα διατάγματα για τα υπερυπουργεία, ξυλιάζουμε όλοι στον δρόμο. Κάποια στιγμή, στη μιάμιση ώρα επάνω, εξέρχεται μόνος του ο Πάνος Καμμένος χαιρετάει τις κάμερες, λέει «γειά» και φεύγει. Ρε απορίες εμείς, ρε τι έγινε, τελικά αποκαλύπτεται ότι βγήκε νωρίτερα γιατί ήθελε να πάει σφαίρα στο ΥΠΕΘΑ να παραλάβει από Δένδια λόγω της αεροπορικής τραγωδίας στην Ισπανία. Και τόσο πολύ βιαζόταν θα μου πείτε; Έλα ντε, θα σας απαντήσω, μια και έπειτα από δέκα λεπτά εξήλθαν και οι υπόλοιποι υπουργοί παρέα με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλλον για photo opportunity ψαχνόταν ο ηγέτης των ΑΝΕΛ…

Το «καλό» (μπορείτε να το πείτε και «κακό» σας αρέσει), τρίτωσε με την έξοδο των υπουργών που γράφω πιο πάνω. Όπου είχε καταλάβει στρατηγική θέση δίπλα στον πρωθυπουργό ο Τέρενς Κουίκ, ως εάν να επρόκειτο περί αντιπροέδρου ή έστω εκπροσώπου της κυβερνήσεως. Ξέρω, ξέρω, περί εντυπώσεων πρόκειται, δεν τίθεται θέμα ουσίας. Μερικές φορές ωστόσο οι εντυπώσεις είναι που δίνουν τον τόνο και ανοίγουν λογαριασμούς με το μέλλον. Ίσως γι’ αυτό στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο φρόντισε να έχει πλάϊ του τον Δραγασάκη και τον Βούτση και να το λήξει το ζητηματάκι πριν ανακύψει καν. Διότι τα μικρά πράγματα πρέπει να τα προσέχεις,  από την αρχή. Στην αντίθετη περίπτωση, εκτός από ύψος δεν θα αργήσουν να αποκτήσουν και ύφος.