Πατάμε το play ξανά και ξανά. Κάθε φορά δεν πιστεύουμε ότι το είπε. Κι όμως. Δεν νιώθεις απλά ετεροντροπή στο άκουσμα της δήλωσής του. Νιώθεις αηδία, οργή και απόγνωση. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με αυτή τη δήλωση. Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες θα είναι πάντα παρούσες όσο η Πολιτεία δεν επιχειρεί να σπάσει τις κρυφές και φανερές ιεραρχίες. Κι όσο βλέπουμε στα ρεπορτάζ τους τίτλους “έγκλημα πάθους”, “τον απειλούσε με διαζύγιο”, “μαλώσαμε και η φάση χάλασε”.

 

Η Ελένη Τοπαλούδη στην Ρόδο, η  Αγγελική Πέτρου στην Κέρκυρα, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η 26χρονη Γαρυφαλλιά που ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη Φολέγανδρο, η 19χρονή στην Ηλιόπουλη που την κακοποιούσε ο πατέρας της και στη συνέχεια ο βιαστής-μαστροπός της,  η Κωνσταντίνα Τσάπα, η 28χρονη μητέρα ενός δίχρονου παιδιού που έπεσε νεκρή από το μαχαίρι του συζύγού της στη Μακρινίτσα, μαζί με τον αδελφό της θύματα ενός σωβινιστή 31χρονου που πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι κτήματά των ανδρών. Μια λίστα με γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, όπως λένε στα αστυνομικά δελτία. Τις σκότωσαν επειδή είναι γυναίκες, δολοφόνοι με  αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας που αν δεν τους καλύπτεις το εγώ τους θα σε πνίξουν έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους

Κάθε μέρα 137 γυναίκες πεθαίνουν παγκοσμίως γιατί ο δολοφόνος τους θέλει να ελέγξει τις επιλογές και τα σώματά τους. Κάθε φορά που ακούμε για μια γυναικοκτονία, θυμόμαστε το πρόσωπό της Ελένης Τοπαλούδη και της Γαρυφαλλιάς. Την Γαρυφαλλιά που ο δολοφόνος της έσπρωξε στα βράχια στην Φολέγανδρο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επειδή του χάλασε τη φάση. Ο Λούκας Γιώρκας μίλησε για τον επικείμενο γάμο του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Mega Καλημέρα”. Και είπε, χαμογελώντας: “Έκανα πρόταση γάμου γονατιστός. Αν μου έλεγε όχι θα την έσπρωχνα στον γκρεμό”.  Και βλέπουμε να αποτυπώνονται οι πατριαρχικές απόψεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.  Τι δεν βλέπουμε; Την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη, την ικανότητα να συμπάσχεις και να μην επανατραυματίζεις τα επιζώντα άτομα. Ο Λούκας Γιώρκας προφανώς δεν έχει την απαραίτητη νοημοσύνη, συναισθηματική νοημοσύνη και δεν έχει σίγουρα αποδομησεί όλα εκείνα τα ιδεολογήματα που συντηρούν την έμφυλη ανισότητα.

Δεν υπάρχει γιατί το είπε. Δεν έχει και κάποιο νόημα να ζητήσει συγγνώμη. Υπάρχουν οικογένειες που θα ακούσουν αυτή την κακοποιητική, σεξιστική και ακραία δήλωση και θα θυμηθούν ότι η κόρη τους δεν ζει επειδή κάποιος θεωρεί ότι οι γυναίκες μπορούν να τιμωρηθούν με απώλεια της ζωής του αν πουν κάτι λάθος. Αν αρνηθούν μια πρόταση γάμου. Αυτή η πεποίθηση είναι βαθιά ριζωμένη στην πατριαρχική ατζέντα μισογυνισμού και προφανώς συντηρείται.

Κι επειδή η κοινωνία μας έχει μάθει να δικαιολογεί τα αστειάκια με γυναικοκτονίες που κάνουν τύποι σαν τον Λούκα Γιώρκα, ας πούμε ότι παραμένει απλά ηθελημένα τυφλή μπροστά στην αλήθεια. Ότι είναι πατριαρχική και θέλει να ελέγχει τις επιλογές των γυναικών. Πρέπει να σταματήσει κάποτε ο στρουθοκαμηλισμός και η συγκατάβαση με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τη σεξιστική βία. Όχι, δεν ήταν αστείο. Ούτε μια ατυχής δήλωση, Είναι η πατριαρχία.