Τσάμπιονς Λιγκ, Euroleague, ταινία στο Netflix που θα αποδειχθεί μέτρια, βόλτα σε wine bar για τατίνη και γραβιέρα μεγάλης ωρίμανσης, επίμονη παρατήρηση του τοίχου μπας και μας δώσει επιτέλους κάποια απάντηση της προκοπής για το ποια ακριβώς είναι η αποστολή μας σε αυτή τη ζωή. Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε το βράδυ της Τετάρτης, επιλέξαμε όμως να παρακολουθήσουμε την «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών διότι είμαστε επαγγελματίες και οι επαγγελματίες φαίνονται στα δύσκολα, τότε που, αναγκαστικά, ένας άνθρωπος πρέπει να αντικαταστήσει το αίσθημα της αφόρητης πλήξης με αυτό της ατέρμονης χαράς και, σαν να μην έφτανε αυτό, να την γαρνίρει και με το hashtag #I_love_my_job μαζί με ένα χαμόγελο που θα έκανε τον ψυχοπαθή serial killer της διπλανής πόρτας να αισθανθεί μειονεκτικά.

Με το χαμόγελο μέχρι τα αφτιά, λοιπόν, βυθιστήκαμε σε μία τρίωρη συζήτηση ιδεών και θέσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το χθεσινό ντιμπέιτ. Οι περιορισμοί από την Διακομματική Επιτροπή, ο χρόνος που τελειώνει, το καμπανάκι και βραχνάδες μας έμειναν στο τέλος. Ουσιαστικές απαντήσεις από μία διαδικασία που έμοιαζε περισσότερο με τηλεπαιχνίδι παρά με πολιτική συζήτηση, δεν πήραμε. Οι αρχηγοί πήγαν στο στούντιο με σκοπό να φανούν, να δώσουν τροφή στα social media, το απαραίτητο καύσιμο σε ψηφοφόρους, μηχανισμούς και τρολ για να βάλουν μπρος τις μηχανές τους και να ετοιμαστούν για τις εκλογές.

Μέχρι εκεί.

Eίχαμε όμως έναν ξεκάθαρο νικητή: τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, περίμενε και άρπαξε αυτή την ευκαιρία για να μιλήσει στο δικό του κοινό, αλλά και στους ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα του Κασιδιάρη. Τα κατάφερε. Το χαϊλάιτ του, φυσικά, ήταν όταν έδειξε μια εικόνα της «Παναγιάς της Γκέισας». Πριν φτάσουμε εκεί, όμως, απάντησε στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το εμβόλιο.

«Η άποψή μου είναι, πρώτον για την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, δεν μπορώ να τη δεχτώ για ένα λόγο, είναι δικό μου το σώμα, το κάνω ότι θέλω, είναι δικό μου, είναι του ανθρώπου. Άρα λοιπόν, η υποχρεωτικότητα είναι ότι χειρότερο για τη δημοκρατία. Από την άλλη όποιος ήθελε το έκανε. Γιατί έπρεπε να επιβάλω πρόστιμα στους συνταξιούχους και ακόμη και τώρα να έρχονται τα 100 και 200 ευρώ στους συνταξιούχους όταν η σύνταξη είναι 200 και 300 ευρώ. Δεν είναι δίκαιο αυτό». 

Αναφορικά με τις αμβλώσεις, είπε: «Πρέπει να σας πω, εγώ εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, η Ελληνίδα μάνα έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο για αυτή. Μπορώ εγώ ως ορθόδοξος να διαφωνώ με τις αμβλώσεις, αλλά κάποιες φορές και λόγω του δημογραφικού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το θέμα αυτό, γιατί η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά οποιαδήποτε μάνα έχει μία κύηση που δεν της αρέσει. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, βιασμών».

Στη συνέχεια εμφάνισε τις δύο εικόνες με την Παναγία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Η μία ήταν γκέισα, η άλλη Ινδιάνα. «Είναι σε βιβλία 3ης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά. Δεν είναι ντροπή αυτό;».

 

Στα πιο σημαντικά, χωρίς να υποβαθμίζουμε σε καμία περίπτωση το ψάρεμα ψήφων από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «φυλακές» όταν η συζήτηση έφτασε στις υποκλοπές. Στη συνέχεια, βέβαια, έκανε πίσω και κράτησε τις αποστάσεις του τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Κυριακή Μητσοτάκη για πιθανή μετεκλογική συνεργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβασμένος, έτοιμος για διάγγελμα, δεν έπαιξε ούτε επίθεση ούτε άμυνα. Αυτό που ήθελε ήταν να παραμείνει ψύχραιμος, ειδικά στο θέμα των υποκλοπών, στη μοναδική ερώτηση (από την Ράνια Τζίμα) που πραγματικά μπορούσε να δώσει κάποια είδηση. Για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος που προσπάθησε να «σπάσει» το αυστηρό φορμάτ της τηλεμαχίας όταν επέμενε (με επιτυχία) στο θέμα των υποκλοπών. Στα της κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, χάθηκε. Χαμένος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, ξεκάθαρα, ένιωθε άβολα με τη διαδικασία και δεν κατάφερε να εκφραστεί όπως θα ήθελε. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και στην αρχή πάλεψε με τον χρόνο, στη συνέχεια ξεκαθάρισε (το έχει κάνει ήδη αρκετές φορές) ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα, χαρίζοντάς μας και μερικές ατάκες όπως «η γκλίτσα του τσοπάνη» και «μούφα», σχετικά με την «προοδευτική διακυβέρνηση» του Αλέξη Τσίπρα.

Τι μας έμεινε στο τέλος; Σχεδόν τίποτα. Μια ιντερνετική αποθέωση της βραχνιασμένης Ράνιας Τζίμα για την ερώτησή της, η «Παναγιά η Γκέισα» και ότι η Διακομματική Επιτροπή περιόρισε τους δημοσιογράφους. A, ναι, και ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν μιλάει σαν πολιτικός αλλά σαν επιχερηματίας. Σίγουρα θυμάστε τις επιστολές του Ιησού, στο επόμενο επεισόδιο ίσως μάθουμε για τις επιστολές της Ινδιάνας Παναγίας.