“Τι κριμα….Αδυνάτισες έτσι επειδή χώρισες;”

Μπορώ να καταλάβω τα πάντα, εκτός από Μαθηματικά και τη διάθεση μερικών ανθρώπων να σχολιάζουν κάτω από φωτογραφίες αγνώστων και διάσημων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το ένζυμο που κάνει μερικούς να νιώθουν πως η άποψή τους είναι τόσο σημαντική για άτομα που δεν γνωρίζουν καν και πιθανότατα δεν θα γνωρίσουν ποτέ. Ας πούμε, ειλικρινά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς μια γυναίκα πιστεύει πως γράφοντας κάτω από μια ποσταρισμένη φωτογραφία της Κατερίνας Παπουτσάκη πως έχει αδυνατίσει ανησυχητικά πολύ, κάνει κάτι σημαντικό ή χρήσιμο. Ή έστω αποδεκτό. Ούτε από πού αντλεί την ενέργεια να πληκτρολογήσει μερικές λέξεις που δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία. Ούτε την ενέργεια ενός άντρα να πληκτρολογήσει, απορώντας για τα σχόλια στα οποία τη χαρακτηρίζουν «πανέμορφη» πως «σε αυτή τη φωτογραφία δεν βλέπω καμία ομορφιά» αντιλαμβάνομαι. Για αυτό θα μιλήσω για αυτά που όντως αντιλαμβάνομαι: το body shaming είναι πολύ εύκολη λύση, για να εκλείψει. Πολύ σκληρό για να πεθάνει. 

Η ηθοποιός Κατερίνα Παπουτσάκη ανέβασε στην προσωπική της σελίδα στο Instagram μερικές φωτογραφίες από την παραλία, στις οποίες ποζάρει με το μαγιό της, ανέμελη και cool. Τα σχόλια δεν ήταν ούτε ανέμελα, ούτε cool. Τα σχόλια ήταν γεμάτα πρόθεση και διάθεση για body shaming, ανάμεσα σε εσωτερικευμένο μισογυνισμό, κουτσομπολίστικη χροιά και αγνή μικροαστική κακεντρέχεια. Πολλοί από τους followers της φάνηκε να μην εγκρίνουν την εικόνα της Παπουτσάκη. Τους φάνηκε υπερβολικά αδύνατη. «Δεν σε κολακεύει», της τόνισαν. Άλλοι της θύμιζαν πως «κάποτε ήταν γυναικάρα» και προφανώς τώρα που έχει χάσει κιλά δεν είναι. Δεν έλειψαν και όσοι είχαν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο να ενώσουν τις «τελείες». Αδυνάτισε επειδή χώρισε. Και προφανώς το γεγονός ότι ανέβασε μια φωτογραφία με μαγιό οφείλεται σε αυτό το γεγονός. «Χώρισε και ψάχνεται λες και πριν την είχαν δεμένη». Γιατί «όλες έτσι κάνετε». Γενίκευση και σεξισμός είναι εραστές από πάντα. 

“Μην αδυνατίσεις άλλο”

Δεν προέρχονται αποκλειστικά από άνδρες τα σχόλια. Τα γράφουν κυρίως γυναίκες, γιατί ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι φίλος τους. Νομίζουν. Γιατί το να σχολιάζουν άλλες γυναίκες είναι η δύναμή τους. Νομίζουν. Η δύναμη που θεωρούν ότι βρίσκουν όταν πια η πατριαρχία τις έχει σμιλεύσει για τα καλά. Είναι το status quo και κανείς δεν τα βάζει με την τοξικότητα αν τη θεωρεί κανονικότητα. Πάχυνες, αδυνάτισες, δεν σου πάει, δεν είναι καλό για την υγεία σου, σε κανέναν άντρα δεν αρέσουν οι τόσο αδύνατες γυναίκες. Ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός έκανε πάρτι κάτω από τα σχόλια της ανάρτησης της Κατερίνας Παπουτσάκη, η οποία μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε μερικά, δείχνοντας να μη δίνει δεκάρα. Ή τουλάχιστον ευχόμαστε να μην έδωσε δεκάρα. 

Μαζί με τα όσα ενέκριναν ή δεν ενέκριναν μερικές χρήστριες και χρήστες, είδαμε το κουτσομπολιό να μεταμορφώνεται σε απόπειρα δικαιολόγησης. Θέματα υγείας, προσωπική ζωή, χωρισμοί, φαίνεται να έγιναν το όπλο όσων βρήκαν εξίσου αδικαιολόγητα τα σχόλια. Μα δυστυχώς, η κουτσομπολίστικη εισβολή σε ξένους κόσμους, μόνο σε ντροπιαστικές εκβάσεις συζητήσεων μπορεί να οδηγήσει. Στη «ζήλια» βρήκαν μια καλή εξήγηση κάποιες, γιατί ως γνωστόν οι γυναίκες ζηλεύονται και «όσα δεν φτάνει η αλεπού» ξέρουμε όλοι τι τα κάνει. 

Ποτέ δεν κατάλαβα ή δεν θα καταλάβω πού βρίσκει κάποιος την ενέργεια να σχολιάσει κάτω από το ποστ ενός αγνώστου. Ιδίως όταν το σχόλιό του δεν είναι χρήσιμο και απλώς κακεντρεχές και στο τέλος της μέρας κυριολεκτικά αχρείαστο. Ένα κενό χρησιμότητας και ουσίας. Και ευτυχώς δεν χρειάζεται, γιατί κανείς δεν έχει χρόνο για πράγματα που δεν έχουν νόημα. Ούτε ελάχιστο.