Το καλό και το κακό δεν είναι κάποιο βαρετό μάθημα ηθικής φιλοσοφίας. Είναι οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που επαναλαμβάνουμε ασυνείδητα κάθε μέρα και δίνουν ένα κάποιο νόημα στην ύπαρξη μας. Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, μια αγκαλιά με τους ανθρώπους μας, η ανταλλαγή μιας φιλικής κουβέντας με τον άνθρωπο που μας φέρνει τον καφέ στο γραφείο. Όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα. Όλα αυτά που δείχνουν τι σόι άνθρωποι είμαστε και ποια είναι η στάση ζωής μας.
Υπάρχουν βέβαια και τα εξαιρετικά σημαντικά με τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα εγκαταλείπαμε ποτέ μια 21χρονη κοπέλα που είχαμε παρασύρει με το αυτοκίνητο μας. Δεν θα παρατούσαμε ποτέ μια γυναίκα αιμόφυρτη στην Εγνατίας. Δεν θα την κλέβαμε τη στιγμή που ψυχορραγούσε. Ας πούμε ότι αυτά είναι οι βεβαιότητές μας. Τα δεδομένα της στάσης ζωής μας.
Η αφορμή για να επιβεβαιώνουμε αυτά τα δεδομένα έρχεται συνήθως από τραγικά περιστατικά. Αυτή τη φορά είναι απροσδόκητος θάνατος μιας νεας κοπέλας. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα είναι και η τελευταιά.
Η δωρέα οργάνων
Οι γονείς της 21χρονης Έμμας μας έδωσαν το μεγαλύτερο μάθημα ζωής χάνοντας το παιδί τους. Μας νοηματοδότησαν τη λέξη «ανθρωπιά» και μας έκαναν να πιστέψουμε ότι η ευγνωμοσύνη είναι μια λέξη φτωχή κι ανάξια να περιγράψει το μεγαλείο της ψυχής τους. Αυτοί οι γονείς που δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα στο σπίτι τους στα Χανιά για να ενημερωθούν ότι η κόρη τους δίνει μάχη για τη ζωή της διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Αυτοί οι γονείς που θα μεταφέρουν τη σορό του παιδιού τους οδικώς μέχρι τον Πειραιά για να κάνουν το μεγάλο ταξίδι με πλοίο για να κηδευτεί στον τόπο της, την Κρήτη. Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν νιώσει τι σημαίνει συντριβή και μέσα στο πένθος τους πήραν την απόφαση να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε πέντε άλλους ανθρώπους. “Η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα και φεύγοντας ήθελε να κάνει το δικό της θαύμα, να χαρίσει ζωή” είπε η μητέρα της. Και μας έδωσε ένα τεράστιο μάθημα ζωής, ήθους, αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς. Μας έκανε να ψάχνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε δωρητές οργάνων. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 4-5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 δότες και γίνονται κατά μέσο όρο 120 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
Η καρδιά της φοιτήτριας Κτηνιατρικής πλέον χτυπά στο σώμα μιας 40χρονης γυναίκας καθώς χτες, Τρίτη, ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση στο Ωνάσειο. Η λήπτρια είναι μητέρα ενός μικρού παιδιού και τους τελευταίους μήνες ζούσε με μηχανική υποστήριξη. Το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε 64χρονο άνδρα από τα Γρεβενά ενώ το νεφρό της δόθηκε σε μια γυναίκα. Και οι δύο επεμβάσεις έγιναν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι κερατοειδής θα δοθούν επίσης σε λήπτη. Έχουν ήδη μεταφερθεί από το ΑΧΕΠΑ στο Παπαγεωργίου για να προχωρήσει και αυτή η μεταμόσχευση.
Η ομάδα λήψης οργάνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έλαβε την καρδιά και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το ήπαρ και τους νεφρούς Στη χώρα μας υπάρχουν 11.500 νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι, που υποβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα σε πεντάωρη αιμοκάθαρση. Η μέση αναμονή για μεταμόσχευση γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι οκτώ χρόνια. Η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έλαβε τους κερατοειδείς, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για μεταμόσχευση σε συμβατούς λήπτες.
Η Αναστασία είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα. Ξύπνησε από την καταστολή μετά από 221 μέρες. Στο διπλανό δωμάτιο στο Ωνάσειο, βρισκόταν η 40χρονη μητέρα της στην οποία πλέον χτυπά η καρδιά της Έμμας. Η ιστορία της Αναστασίας ήταν αυτή που έδωσε έμπνευση στην Εμμανουέλα και είχε πει πως αν πάθαινε κάτι, θα ήθελε να δωρίσει τα όργανά της. Είχε δει ένα ποστάρισμα της Αναστασίας σε ανύποπτο χρόνο και είχε πάρει αυτή την απόφαση. Στη χώρα μας εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο σε λίστες αναμονής για μόσχευμα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.
Τι έγραψε η Αναστασία στο post της; «Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε, όλοι όσοι ζούμε μέσα από έναν θάνατο, είναι ότι τα παιδιά σας, τα αδέρφια σας, οι γονείς σας ή οι φίλοι σας συνεχίζουν να ζούνε μέσα μας και κάθε στιγμή ζούμε για όσα δεν κατάφεραν να ζήσουν. Και ένα ευχαριστώ που δεν φτάνουν οι λέξεις να το καλύψουν. Ευγνωμοσύνη!». Περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.Οποιος θέλει να εγγραφεί στο μητρώο δωρητών οργάνων μπορεί μέσα σε 10 δευτερόλεπτα να μπει εδώ και να το κάνει.
Η ξενοφοβία των ελληνικών μίντια
Είναι βούτυρο στο ψωμί των ελληνικών μίντια η συσχέτιση των Αλβανών μεταναστών με την εγκληματικότητα και φυσικά αποτελεί το υπόβαθρο για την αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων. Οι διακρίσεις γεννούν αποκλεισμούς και οι αποκλεισμοί παραβατικότητες. Δεν χωρούν δικαιολογίες για την εγκληματική πράξη του παραπάνω δράση. Η εθνικότητα όμως ως προσδιορισμός δεν σχετίζεται με την ενημέρωση του κοινού απαραίτητα, αλλά, με την συντήρηση διαχρονικών αντιλήψεων για τους Αλβανούς. Για μεγάλη μερίδα του τύπου αυτή η εθνικότητα παραμένει μια ανεπιθύμητη ιδιότητα.
Ένας ακόμα θρασύδειλος οδηγός στους ελληνικούς δρόμους
Η Έμμα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά τα ξημερώματα της Τρίτης, λίγες ώρες αφότου έφυγε από την οικογένειά της και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, από αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονο αλβανικής καταγωγής, ο οποίος την παρέσυρε στην οδό Εγνατία και στη συνέχεια την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στην άσφαλτο. Στη 1:20 τα ξημερώματα, η 21χρονη προσπάθησε να περάσει τον δρόμο στο ύψος της Καμάρας. Μετά από δύο 24ωρα παραδόθηκε στις Αρχές. Προηγήθηκε η ταυτοποίηση του οχήματος από τις αστυνομικές αρχές και του ιδιοκτήτη του, ο οποίος είχε παραχωρήσει το αυτοκίνητο στον 26χρονο αλλοδαπό. Αποδείχθηκε ότι είναι σεσημασμένος (είχα απασχολήσει τις Αρχές για υπόθεση με ναρκωτικά) και ότι έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.
Η εκπαίδευση των οδηγών στην Ελλάδα περιορίζεται μονάχα στην περάτωση των εξετάσεων και στην λήψη του διπλώματος, ενίοτε με λάδωμα. Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα περισσότερα ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν τη σήμανση και παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πρώτα χτύπησε με το αυτοκίνητο την κοπέλα, μετά δυο παρκαρισμένα οχήματα, και στη συνέχεια έκανε όπισθεν για να κάνει αναστροφή και πάτησε ξανά την κοπέλα, όπου και έφυγε, αφήνοντάς την αβοήθητη. Δεν είχε νόμιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για αυτό αποφασίστηκε να κρατηθεί στην Διεύθυνση Αλλοδαπών. Για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη Θεσσαλονίκη που κόστισε τη ζωή της 21χρονης Έμμας μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Ρουσσόπουλος.
Η αποκτήνωση (μόνο έτσι μπορείς να το πεις)
΄Όσο αποτροπιασμό προκαλεί η αδιαφορία ενός οδηγού που χτυπά κάποιον και τον εγκαταλείπει, αντίστοιχο αποτροπιασμό προκαλεί και η πληροφορία πως όσο η Έμμα βρίσκονταν αιμόφυρτη και χωρίς τις αισθήσεις της, κάποιος τις έκλεψε 1500€ από την τσάντα της. “Eίχε όχι μόνο χρήματα για να περάσει το μήνα, αλλά και για να πληρώσει την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν το σκυλάκι της λόγω ατυχήματος” ανέφερε ο δικηγόρος στην εκπομπή Σήμερα. Άνθρωποι που έσπευσαν για να βοηθήσουν εικάζεται πως άδειασαν την τσάντα της κοπέλας στο έδαφος με σκοπό να βρουν προσωπικά της στοιχεία και εκεί πιθανότατα ο δράστης ή οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν το τσαντάκι που περιείχε τα 1.500 ευρώ. Πότε αποκτηνωθήκαμε σε τέτοιο βαθμό; Ζούσαμε τόσο ασυγκλόνιστοι στο παρελθόν;