Ξέρετε τι αρχίζει να γίνεται εξωφρενικά μη «μεταβολίσιμο»; Αυτό το σοκ της τοπικής κοινωνίας, που δεν πήγαινε το μυαλό της πως ένας επιχειρηματίας υπόδειγμα, ένας καλός οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος που κάθε Κυριακή έπιανε το στασίδι του στην εκκλησία, κατηγορείται πως βίαζε και εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι. Ένα παιδί που εργαζόταν για εκείνον όταν δεν είχε σχολικές υποχρεώσεις. Ή πιο σωστά, ακόμα και όταν είχε. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό που ένας επιχειρηματίας απόλυτα συμφιλιωμένος με την παιδική εργασία, έδινε μεροκάματο σε ένα πλάσμα που θα έπρεπε να παίζει με τις κούκλες του και με τα άλλα παιδιά στη γειτονιά, αλλά αντί αυτού προσπαθούσε να βοηθήσει οικονομικά την πολύτεκνη, γεμάτη προβλήματα, οικογένειά του. Ο πολύ καλός αυτός άνθρωπος δεν σκέφτηκε πως αρκεί απλώς δώσει μια αύξηση στη μητέρα του, που ούτως ή άλλως εργαζόταν για εκείνον κανονικότατα. 

Η υπόθεση και το πώς έφτασε στις αρχές και στη δημοσιότητα έχει γίνει λίγο πολύ γνωστή. Συγγενής του παιδιού παρατήρησε την απροθυμία του να παίξει με τα αδέλφια του και μια ασυνήθιστη προσκόλληση στο κινητό. Ο συγγενείς βρήκε μηνύματα, βίντεο και φωτογραφίες στο κινητό του παιδιού, και μετά από ένα domino εξελίξεων, ο 53χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη, έχοντας γίνει σαφές πως βίαζε το παιδί με απειλή όπλου, ενώ το εξέδιδε για 50 και 70 ευρώ, προσελκύοντας πελάτες μέσω ενός ψεύτικου προφίλ. 200 άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας προθυμοποιήθηκαν να κακοποιήσουν τη 12χρονη, με εκείνον να τους την πλασάρει ως 16χρονη, για να μην τους αποτρέψει η ηλικίας της. Το παιδί δήλωσε πως κάποιο εκ των πελατών καταλάβαιναν την ηλικία της και την άφηναν να φύγει. Και αυτή είναι η φράση που δεν θα έπρεπε ποτέ να εκστομίζεται από ένα παιδί. «Τα νιάτα είναι απ΄το θεό και τη φύση τους αγνά, τρυφερά και αθώα. Αν δεν είναι έτσι, φταίνε οι άλλοι», διάολε. 

Αγκαζέ με όλα όσα έζησε το παιδί, ως «προϊόν» του φερόμενου ως δράστη, δημοσιεύονται φωτογραφίες του 53χρονου υπεράνω πάσης υποψίας παιδεραστή και μαστροπού να ποζάρει δίπλα σε γνωστά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. Τα περήφανα κλικς δίπλα στον Θάνο Πλεύρη και τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Γιώργο Πατούλη, αποτελούν δείγματα πως ο 53χρονος είχε βρει την ασφαλή γωνιά του στην ακροδεξιά. Όχι επειδή η ακροδεξιά μεγαλώνει εγκληματίες και ψυχοπαθολογίες της διπλανής πόρτας, του μέσου σπιτιού, αλλά γιατί αυτές βρίσκουν στην ακροδεξιά έναν χώρο ασφαλή, όπου στις χειρότερες εκφάνσεις της, έχουν το κατάλληλο πλαίσιο να ανθίσουν, χωρίς πολλές ερωτήσεις, χωρίς ιδιαίτερη κριτική. Έχει πολλές φορές τεθεί το ερώτημα του πώς οι χειρότερες νότες της έννοιας κακούργημα έχουν βρεθεί να ποζάρουν δίπλα στις λαοπρόβλητες φωνές της άκρας δεξιάς και τον φανατικών του concept «αριστεία», αλλά το μόνο που αποδεικνύεται είναι πως η αριστεία είναι καταδικασμένη να αποτυγχάνει όπως κάθε καταπιεστική, κόντρα στη φύση κοινωνική φορεσιά. 

 

Κάποιοι θα σπεύσουν να μιλήσουν και για τις φωτογραφίες όπου στέκεται ευλαβικά δίπλα σε εκκλησιαστικές εικόνες, μπροστά από μεγάλες λαμπάδες. Μα υπάρχει μεγαλύτερο άλλοθι για την πλήρη ηθική φθορά από τους μεγάλους σταυρούς; 

Οι γείτονες, δε, κλασικά σοκαρισμένοι. Πέφτουν από τα σύννεφα σαν να πληρώνονται για αυτό. Συνήθως πρόκειται για τους ίδιους γείτονες που μπορούν να υπολογίσουν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια τι ώρα έκλεισε το φως της τουαλέτας ο απέναντι και ποια είναι «αυτή η καινούργια γκόμενα που κουβαλάει». Για κάποιο παράξενο λόγο, μάλλον πρόκειται για εργοστασιακό λάθος στο στερεοτυπικό μοντέλο του Έλληνα γείτονα, κάθε φορά που αυτή τους η κοινωνικά φιλοπερίεργη φύση μπορεί να προλάβει κάποια τραγωδία, κάποιο παιδί από το τρακάρισμα με το τραύμα, κοιτούν εμμονικά «τη δουλίτσα» τους. Ίσως τους μπέρδεψε και ο συγκεκριμένος. Επιτυχημένος οικονομικά, λευκά πουκάμισα με το γνωστό «καρό της ακριβής επιτυχίας» στο μανίκι, σύζυγο εκλεγμένη διαμεριστική σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Πού να πάει το μυαλό; Συνήθως άνθρωποι που προωθούν τα πολιτικά τους κονέ και επιλέγουν να απασχολούν εργασιακά ένα παιδί είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Αφού την Κυριακή κοινωνούν σώμα και αίμα Θεού. Τι; Όχι; 

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως την επίφαση της βοήθειας σε αυτή τη με πολλά οικονομικά προβλήματα οικογένεια, θα τη μετατρέψει σε υπερασπιστική γραμμή ο φερόμενος ως δράστης, δηλώνοντας θύμα σχεδίου της μητέρας της 12χρονης, που στόχο έχει να του αποσπάσει χρήματα. Το θράσος του τέρατος του διπλανού διαμερίσματος.