‘Εβρος, Λέσβος και Ηλεία καίγονται. Μπαίνει και η Χαλκιδική στα πύρινα μέτωπα. Πρώτη φορά μια είδηση για βροχή στον Έβρο είχε τόση σημασία μπας και σωθεί τίποτα από το δάσος της Δαδιάς. Οι εικόνες από τα καμένα ζώα που φέρουν εγκαύματα είναι αποκαρδιωτικές (από την  αποστολή της ΑΝΙΜΑ, με τον Γρηγόρη Μαρκάκη, κτηνίατρο, και τους Ηλία Νικολάου και Μαρία Καλλιντέρη, έμπειρους διασώστες, που έχοντας μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό και άλλα απαραίτητα έστησαν Σταθμός Α Βοηθειών για πυρόπληκτα άγρια ζώα). Ναι, μιλάμε για οικολογική καταστροφή.

Θα έλεγε κανείς ότι στήθηκε για “γιορτή” στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις φωτιές και τις ανυπολόγιστες απώλειες. Από την άλλη, αυτό που τιμάται στο στις 24/7, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, είναι κάτι που ξεπερνά τα γεγονότα και τις συγκυρίες.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022: Χρήση δακρυγόνων σε φεμινιστική πορεία στα Εξάρχεια

Την Παρασκευή στα Εξάρχεια οι εικόνες των ΜΑΤ σε φεμινιστική πορεία κατά των βιασμών έκανε το Twitter  να μιλά για αντιδημοκρατικό κατήφορο. Για αστυνομική αυθαιρεσία. Περισσότερα μαθαίνουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές διάφορων σταρ του Σασμού και για τα πεπόνια του Σάκη Ρουβά από κορυφαίες ειδησεογραφικές σελίδες παρά για τα πρόσφατα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες στους δρόμους γύρω από το Λόφο Στρέφη και (σύμφωνα με τις γυναίκες που έπεσαν θύματα των επιθέσεων) αδράνεια της αστυνομίας να τις αντιμετωπίσει.

Κάποιος εξωτερικός παρατηρητής θα μιλούσε για ειρωνεία αν λάμβανε υπόψιν και την αποφυλάκιση καταδικασμένου παιδοβιαστή. Αν είχε ακόμη αντοχές. Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών έθεσε κάποια ερωτήματα προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο σε ανακοίνωσή της. «Δεν αρκεί που οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές δεν μας πιστεύουν και δεν συνδράμουν σε περιπτώσεις κινδύνου βιασμού, δε μας φτάνει που βεβαιωμένοι βιαστές -και μάλιστα παιδιών- κυκλοφορούν ελεύθεροι, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μακάρι να ήταν τέτοιο) απαγορεύει διαδήλωση εναντίον βιασμού και δίνει εντολή για επίθεση και για συλλήψεις διαδηλωτών/τριών. Τι φοβάται η κοινωνία κύριε υπουργέ από τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες; Γιατί δεν επέτρεψε η Αστυνομία χθες Παρασκευή βράδυ να γίνει πορεία στα Εξάρχεια, για διαμαρτυρία εναντίον απόπειρας βιασμού;

Σε φωτογραφίες που τράβηξαν πολίτες εικονίζεται αστυνομικός να σηκώνει το πιστόλι του. Δεν μας φτάνει ένας Γρηγορόπουλος; Χρειαζόμαστε κι άλλους; Ποιος τελικά είναι ο ρόλος της Αστυνομίας; Να προστατεύει τους πολίτες και να τους επιτρέπει να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, ή να κάνει επίδειξη ισχύος, βίας και καταστολής;». Δεν έλαβε απαντήσεις. Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα όλων μας: με ποια λογική το δικαστήριο καταδικάζει κάποιον πρωτόδικα για βιασμό και την ίδια ώρα θεωρεί ασφαλές να τον αφήσει να πάει σπίτι του;

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022: Απαγόρευσαν τη συναυλία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Την Κυριακή, τώρα, τη στιγμή που γινόταν η Γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, την ημέρα της επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, απαγορεύτηκε η συναυλία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία στα Προπύλαια, με κλούβες και αύρα, είχε ως αποτέλεσμα η συναυλία να μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολη. Ο κρατούμενος αναρχικός Γιάννης Μιχαηλίδης πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες με την υγεία του μέρα με τη μέρα να επιδεινώνεται.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην υγεία, και του δικαιώματός του να έχει ιδιωτική διαβούλευση και επαφή με τον δικηγόρο του, καθώς και να επιτρέψουν στην οικογένειά του να είναι στο πλευρό του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Θέλουμε να κάνουμε μια μικρή υπενθύμιση στο σημείο αυτό, σχετικά με την πρόσφατη έρευνα για την ελευθερία του Τύπου που κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών.  Δεν υπονοούμε τίποτα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022: Δίχαλο-gate, αποπροσανατολισμός με fake news

Παίζει από το πρωί η είδηση, χάρη στον κύριο Πορτοσάλτε, ότι ο Νικόλας Βουλελής, διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με παντόφλα. Ο ο κορυφαίος βιολιστής της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, Ιωάννης Στρατάκης, απεικονίζεται στην περίφημη φωτογραφία με την βερμούδα, ώρες πριν την έναρξη της γιορτής.

Εμείς τον βρήκαμε και με το επίσημο ένδυμά του. Αλλά αυτό δεν θα ήταν το πρωτοσέλιδο της Εστίας. Ήταν αυτό που με πηχυαίο τίτλο συνδέει την ομιλία της ΠτΔ με την υπόθεση Λιγνάδη.

Η Προέδρος της Δημοκρατίας, ως συνταξιούχος δικαστικός, επέλεξε εμμέσως να ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη λέγοντας «η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα […], οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους […] κρίνονται και δεν στοχοποιούνται. Ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας».Η Χρύσα Ρουμελιώτη εξέφρασε την επιθυμία της να μην καλύπτει στο εξής δημοσιογραφικά την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Και έτσι κύλισε η κοσμική βραδιά και σήμερα σχολιάζονται τα επώνυμα ενδύματα των βουλευτριών, παρουσιαστριών δελτίων ειδήσεων και συντρόφων υπουργών. Ιδανική δεξίωση για όλα τα site που ασχολούνται με τις φουσκωμένες κοιλιές της Ιωάννας Τούνη, της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου και τον χωρισμό της Κατερινάς Καινούργιου μετά το unfollow στον γόνο Φίλιππο Τσαγκρίδη.Από την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου κρατάμε αυτό που είπε ο κύριος Ανδρουλάκης. «Όσο δεδομένη κι αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση».